Dopeur moet Wit-Rusland naar atletiektop brengen

Voormalig kogelslingeraar Vadim Devyatovskiy is 'verkozen' tot nieuwe voorzitter van de Wit-Russische atletiekbond, nadat alle 62 stemgerechtigden op hem stemden - hij was tevens de enige kandidaat voor de positie.

Devyatovskiy zou in eerste instantie voorzitter worden van de nationale ijshockeybond, tot de tussenkomst van de Wit-Russische president Alexander Lukashenko. Het staatshoofd vertelde Devyatovskiy dat hij ervoor moest zorgen 'dat Wit-Rusland weer terug moet komen in de top van de atletiekwereld', waar het land op een aantal succesvolle - en vaak op doping betrapte - werpers na nooit echt gestaan heeft.

Dat is een opvallende uitspraak, omdat juist Devyatovskiy een atleet is met een zeer 'vuil' verleden. Van 2000 tot en met 2002 zat hij al twee jaar schorsing uit vanwege een dopingovertreding, maar nadat hij doorbrak in de wereldtop werd de controverse rondom hem niet minder. Zo werd hij in 2008 tweede op de Olympische Spelen van Beijing, maar later moest hij die medaille weer inleveren. In 2010 werd vervolgens bepaald dat procedures niet helemaal juist waren uitgevoerd in het Chinese laboratorium waar de tests gedaan werden en dus kreeg Devyatovskiy zijn zilveren medaille terug.

Daarmee was de kous nog niet af, want vorig jaar werd bekend dat de Wit-Rus een van de atleten was bij wie verboden middelen werden aangetroffen in stalen die tijdens het WK van 2005 waren afgenomen. Daar pakte hij zilver, een medaille die hij - net als zijn olympische medaille - kwijt zal raken als uit onderzoek inderdaad blijkt dat hij opnieuw doping gebruikt had.