Weer minder gas uit Groningen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft afgelopen jaar weer minder gas gewonnen. In totaal werd in 2015 ruim 46 miljard kubieke meter gas uit de grond gehaald. Daarvan was 28 miljard kubieke meter afkomstig uit het Groninger gasveld. In 2014 was de NAM goed voor 55 miljard kubieke meter gas, waarvan het leeuwendeel, ruim 42 miljard kubieke meter, uit Groningen.

In januari vorig jaar stelde minister Kamp van Economische Zaken het productieplafond van het Groningenveld vast op 39,4 miljard kubieke meter. In juni werd het plafond verder teruggebracht naar 30 miljard kubieke meter voor het kalenderjaar. Het productieplafond voor de periode oktober 2015 tot en met september 2016 is vorige maand gesteld op 27 miljard kubieke meter gas.

Behalve uit het grote gasveld in Groningen wint de NAM ook aardgas uit 175 kleinere gasvelden, zowel op land als op zee. Ook hier liep de productie terug.

Eerder werd bekend dat door de lagere productie en de lage olie- en gasprijzen 2000 banen verdwijnen. Ruim 1800 banen banen verdwijnen bij bedrijven waar de NAM werk aan uitbesteedt. Bij de NAM zelf worden ongeveer 190 banen geschrapt.

Weer minder gas uit Groningen
Weer minder gas uit Groningen (Foto: ANP)