Achtervolgingsploeg wint met B-ploeg

Nederland heeft vrijdag tijdens de derde wereldbeker schaatsen in Inzell goud veroverd op de ploegachtervolging. Het drietal van Oranje, bestaande uit Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga, zette in Duitsland na acht ronden een baanrecord neer: 3.41,27. Het zilver was voor Noorwegen (3.44,88), gevolgd door nummer drie Polen (3.46,17).

Het Nederlandse drietal had in Inzell iets goed te maken. Bij de eerste wereldbeker in Calgary haalde hetzelfde trio de finish niet door een vroege valpartij van Stroetinga. Bondscoach Geert Kuiper gunde het drietal in Inzell een kans op revanche en deze keer ging er niets fout bij Oranje.

Nederland won bij Sochi 2014 olympisch goud met Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij op het ijs. Een jaar later prolongeerde Oranje de wereldtitel in deze discipline dankzij Kramer, Verweij en De Vries. In Inzell zijn Kramer (trainingskamp in Collalbo) en Verweij (dit seizoen niet beschikbaar) afwezig.

Jorrit Bergsma
Jorrit Bergsma was in Inzell reserve. De olympisch- en wereldkampioen op de 10.000 meter stelde zich onlangs weer beschikbaar voor de achtervolgingsploeg na een aantal gesprekken met Kuiper en de andere rijders. De 29-jarige Fries had na de Winterspelen, waar hij zich in het team ondergewaardeerd voelde en zich voor de finale zelfs terugtrok, geen trek meer in dit onderdeel.

Bij de vierde wereldbeker in Heerenveen (11-13 december) verschijnen op de ploegachtervolging in elk geval Kramer en Bergsma samen aan de start. De derde rijder moet Kuiper nog aanwijzen.

Mannenploeg pakt goud op ploegachtervolging
Mannenploeg pakt goud op ploegachtervolging (Foto: ANP)