Gestrande vluchtelingen naaien mond dicht

Honderd vluchtelingen en migranten die zijn gestrand aan de Grieks-Macedonische grens bij Gevgelija hebben geprotesteerd door hun mond dicht te naaien of naakt in de kou te gaan staan.

Macedonië laat sinds een paar dagen alleen nog vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan toe. Daardoor zien vluchtelingen uit Pakistan, Bangladesh, Iran en Afrika de route naar Noord- en Midden-Europa versperd. Duizenden van hen zitten inmiddels in een opvangcentrum aan de Griekse kant van de grens.

Volgens de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, mogen vluchtelingen niet worden afgewezen op basis van nationaliteit alleen. Dat zou indruisen tegen het Vluchtelingenverdrag uit 1951, waarin staat dat gevallen individueel moeten worden bekeken.

Ondanks de naderende winter gaat de stroom nagenoeg onverminderd door. Dit wordt aangejaagd doordat veel vluchtelingen en migranten aangeven bang te zijn dat de Europese grenzen dicht gaan. Die angst is niet onterecht: zo is in navolging van Hongarije nu ook Slovenië bezig een hek te bouwen. De UNHCR maakt zich grote zorgen om een naderende humanitaire crisis aan de grenzen nu de kou in begint te zetten.

Gestrande vluchtelingen naaien mond dicht
Gestrande vluchtelingen naaien mond dicht (Foto: ANP)