Staatsbank ABN AMRO terug op de beurs

ABN AMRO keert na een afwezigheid van ruim zeven jaar terug op de beurs. Vanaf vandaag zijn weer aandelen verhandelbaar op Euronext Amsterdam. De Nederlandse overheid is dan niet langer de enige aandeelhouder.

Het huidige ABN AMRO is nog maar een schim van het wereldwijd actieve financiële concern dat in het voorjaar van 2008 werd overgenomen en opgedeeld door Royal Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Wat resteert is een sterk op Nederland gericht bankbedrijf, dat niet langer pretendeert een wereldspeler te zijn.

Om te beginnen wordt een belang van maximaal 23 procent naar de beurs gebracht door de overheid. Die nationaliseerde de Nederlandse onderdelen van Fortis en het oude ABN AMRO in de crisisherfst van 2008 noodgedwongen.

Of de Staat zijn investering van in totaal een slordige 22 miljard euro helemaal kan terugverdienen, is sterk afhankelijk van de ontvangst van het aandeel op de beurs. Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat ABN AMRO weer geheel in private handen is en de totale opbrengst duidelijk is.

De eerste aandelen zijn verkocht tegen €17.75, hetgeen in de eerste handelsuren zelfs nog iets opliep, naar rond de achttien euro. tegen deze koers zou ABN AMRO in totaal een slordige 16,7 miljard euro waard zijn.

Staatsbank ABN AMRO terug op de beurs
Staatsbank ABN AMRO terug op de beurs (Foto: ANP)