EU positief over migrantenplan Turkije

De EU-landen verwelkomen het voorlopige plan om samen met Turkije de vluchtelingencrisis aan te pakken. De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie bogen zich donderdag tijdens een top over een concepttekst waar de Europese Commissie tot op het hoogste niveau in Ankara over had overlegd. EU-president Donald Tusk noemde het na afloop van het overleg 'een zeer grote stap' in het vinden van een oplossing.

Turkije zucht onder grote aantallen vluchtelingen, met name uit Syrië. Het land ligt echter ook op de route voor asielzoekers naar Europa. Om de vluchtelingencrisis aan te kunnen pakken speelt Turkije dan ook een sleutelrol, menen veel EU-leiders.

Turkije zal onder meer de grenzen veel beter moeten bewaken en vluchtelingen goed moeten registreren. Ook zal het land meegereisde Turken die geen recht op asiel hebben in Europa weer moeten opnemen.

In ruil daarvoor is Europa bereid visumvrij reizen voor de Turken te versnellen 'zonder van onze criteria af te stappen', zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Turkije kan geld tegemoet zien, maar er moeten nog afspraken gemaakt worden over hoeveel. Eerder circuleerde het bedrag van 3 miljard euro.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf aan dat ook de onderhandelingsgesprekken met Turkije over lidmaatschap van de EU weer worden opgepakt. Die stonden al een tijd in de ijskast onder meer om de mensenrechtensituatie in het land. 'Zonder Turkije vinden we geen oplossing', zei Merkel.

EU positief over migrantenplan Turkije
EU positief over migrantenplan Turkije. Op de foto EU-president Donald Tusk. (Foto: ANP)