'Lang contract Blind bestuurlijke voetfout'

In alle opzichten verkeert het Nederlandse voetbal in een diepe crisis. "Oranje is een doorsnee elftal dat leeft in een droomwereld", zegt Gaston Sporre, voormalig crisismanager in Zeist. Maar dat is niet het enige, vindt de oud-topbestuurder van Achmea. Ook in de directiekamer van de KNVB ziet hij vooral chaos.

Wie moet er nu eigenlijk opstappen?

Sporre: "Het is natuurlijk niet alleen mis op het veld. Ik moet Bert van Oostveen (directeur betaald voetbal) nageven dat hij met de aanstelling van Louis van Gaal voor het WK in Brazilië een zeer goede zet heeft gedaan. Als ik nu een optelsom maak van zijn beslissingen is er reden tot bezorgdheid. De constructie met Guus Hiddink was al niet ideaal. Nu heeft hij met Danny Blind een coach aangesteld die altijd in de slipstream van Van Gaal is meegegaan en bijna nooit de eindverantwoordelijkheid heeft gehad. Die moet ineens het grote mannenwerk gaan doen. Dat is niet goed uitgepakt."

Wat zouden daarvan de consequenties moeten zijn?

Sporre: "Het zou de directie sieren nu eens niet de kleur van het behang aan te nemen en te doen alsof er niets aan de hand is. Wegkijken kan niet meer. Waar men in Zeist nu mee zit, dat is het FC Twente-syndroom. Een coach die nog voor jaren vastligt maar amper draagvlak heeft. Wat heb je aan een trainer die al zoveel blauwe plekken heeft opgelopen. Een eventuele afkoopsom is geen klein bier. Het langjarige karakter van het contract van Blind acht ik een bestuurlijke voetfout. De hamvraag is wie hiervoor de verantwoordelijkheid draagt. Ik kan je verzekeren dat het niet meneer Rutte is."

Is er nog een oplossing?

Sporre: "Het Duitse elftal was acht jaar geleden ook lachwekkend en is nu wereldkampioen. Maar wij zitten op een glijbaan naar beneden. Op het groene veld en achter de groene tafel van de bestuurskamer. We hebben een doorsnee elftal dat leeft van nostalgie. Maar Phillip Cocu, Frank de Boer en Jaap Stam doen niet meer mee. Deze jongens denken dat ze net zo goed zijn. Dat zijn ze niet. Memphis Depay komt met een grote hoed en een indrukwekkende sjaal het trainingskamp binnen. Alsof hij een popster is. We zijn allang van ons voetstuk gedonderd, maar vrijwel niemand heeft dat door."

Maar een jaar geleden op het WK waren we nog derde?

Sporre: "Kort voor dat evenement sprak ik Van Gaal en maakte ik een opmerking over de kwaliteit van de selectie. Hij zei: dit is wat we hebben. Daarop heeft hij geanticipeerd en het maximale eruit gehaald. Dat was zijn kwaliteit. Met de Hollandse voetbalschool had dat niets te maken. Die is er niet meer. Ons clubvoetbal stelt al jaren niets meer voor, nu is het met Oranje ook gedaan. Het enige wat we nog hebben is balbezit. Maar daar win je geen prijzen mee."

'Lang contract Blind bestuurlijke voetfout'
'Lang contract Blind bestuurlijke voetfout' (Foto: ANP)