Amnesty start petitie voor regisseur Sentsov

Amnesty International is een petitie begonnen voor de Oekraïense filmmaker Oleg Sentsov. De regisseur, die twee jaar geleden nog te gast was op het Filmfestival Rotterdam, werd eerder deze week in Rusland veroordeeld tot twintig jaar celstraf omdat hij kritiek had geuit op de Russische bezetting van de Krim.

De mensenrechtenorganisatie wil met de petitie eisen dat Sentsov een eerlijk proces krijgt. Zowel de regisseur als een getuige gaf tijdens het proces aan te zijn gemarteld. Sentsov werd ruim een jaar geleden gearresteerd. Sindsdien zit hij vast. Tijdens het proces klaagde de Russische Federatie de filmmaker aan voor 'de voorbereiding van terroristische aanvallen'.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de arrestatie van de regisseur al meerdere malen zwaar veroordeeld. Meer dan duizend filmmakers hebben Rusland gevraagd om de vrijlating van hun collega. De brief is ook ondertekend door prominente Nederlandse kunstenaars, zoals actrice Willeke van Ammelrooy, regisseur Alex van Warmerdam en producent Marc van Warmerdam.

De European Film Academy roept regisseurs op de zaak niet in de vergetelheid te laten raken en de zaak aan te kaarten in elk interview of openbaar optreden dat ze hebben. De Europese organisatie heeft ook een fonds opgericht om geld bij elkaar te krijgen voor zijn verdediging en om zijn gezin te onderhouden zolang Sentsov vastzit.

Amnesty start petitie voor regisseur Sentsov
Amnesty start petitie voor regisseur Sentsov (Foto: BuzzE)