Keniaanse 'YouTube-atleet' schrijft geschiedenis met megaworp en WK-goud

De Keniaanse speerwerper Julius Yego heeft in Beijing de wereldtitel gepakt. Hij deed dat met een ongelooflijke worp van 92,72 meter, de verste poging in ruim veertien jaar. Met zijn onwaarschijnlijke worp sprong Yego naar de derde plek aller tijden, alleen de legendarische Tsjech Jan Zelezny en de Fin Aki Parviainen gooiden de speer ooit verder.

Yego is een van de opvallende atleten, met name vanwege de manier waarop hij het speerwerpen goed leerde. Hij werd in 2008 door zijn land niet meegenomen naar het WK voor junioren, omdat Kenia volgens de bond niks te zoeken had op technische onderdelen. Yego verbeterde zijn techniek vervolgens door YouTube-filmpjes te kijken van grootheden als Zelezny, Andreas Thorkildsen en Tero Pitkämäki. Het leverde hem uiteindelijk de vierde plek op het WK van 2013 op, goud op de Commonwealth Games en nu de wereldtitel in Beijing.

Ook het zilver ging naar Afrika en wel naar Ihab Abdelrahman El Sayed uit Egypte. Hij gooide de speer in zijn tweede poging naar 88,99 meter. De strijd om brons was erg spannend en werd in het voordeel beslist van de Fin Pitkämäki. Hij kwam tot 87,64 meter, nipt verder dan de 87,41 van de Duitser Thomas Röhler en de 87,12 van tweede Fin, Antti Ruuskanen.

Yego poseert bij de afstand van zijn nu al legendarische worp (Foto: Getty)