Japanse vulkanologen vrezen voor grote uitbarsting

Japanse vulkanologen zijn bang dat de vulkaan Sakurajima zich opmaakt voor een grote uitbarsting.

Vorige week berichtten we er al over dat er een vulkaan in Japan actiever werd en vandaag kwam er weer wat nieuws naar buiten over de reus die op circa vijftig kilometer van de nucleaire reactor Sendai ligt. 

Hoewel het er op lijkt dat de activiteit op en rond de berg in de afgelopen dagen iets is afgenomen zijn vulkanologen er achter gekomen dat de top van de vulkaan zeker 16 centimeter is gegroeid. Nu lijkt dat niet veel maar volgens de geleerden is dit een signaal dat er een sterke toename van magma naar de bovenste kamers van de vulkaan wordt geduwd en dat de druk van binnenuit toeneemt.  Tevens hebben geleerden ontdekt dat vulkanisch gas ontsnapt uit de zeebodem bij de haven van Futatsumata gelegen aan de noordelijke oever van het Sakurajima schiereiland. 

Vandaag hebben onze Japanse vrienden gezien dat in Showa krater de top lijkt te worden afgeknepen door een 'pannekoekachtige kurk'. Via een drone, afkomstig van het Asahi Shimbun persbureau, zijn foto's van de krater gemaakt en daarop is te zien dat deze 'kurk' de interne leidingen van de vulkaan wel eens kon afknijpen. Dit zou kunnen verklaren waarom de vulkaan sinds eind juli minder actief is geweest. Sakurajima staat bekend als een vulkaan die regelmatig van zich laat zien en horen maar was de afgelopen tijd betrekkelijk rustig. 

De angst bestaat nu dat door deze "kurk" de interne druk op de top van de vulkaan blijft toenemen en dat de vulkaan op een zeer explosieve manier tot uitbarsting zal komen.  De vraag lijkt dan ook zo langzamerhand te worden: "Wanneer barst Sakurajima weer uit?" en vooral "Met welke kracht?"

In het verleden liet deze vulkaan ook al zien dat het toch "prachtige" dingen in staat was, zie ook hieronder het youtube filmpje uit 2012