'Geldproblemen groot aandeel in dierenleed'

"Geldgebrek speelt een grote rol bij dierenverwaarlozing. We komen het helaas vaak tegen." Dit zegt inspecteur Eduard Opperman van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). "De dierenpolitie schakelt ons in als er nog iets aan de situatie gedaan kan worden."

Opperman is net onaangekondigd bij een mevrouw met vier grote Sint Bernardshonden in een klein huisje op controle geweest. Het is een rommeltje binnen. Het ruikt sterk naar honden. "De honden zijn alles voor haar. Ze doet haar best, maar ze kan de zorg niet aan. ,,Het heeft weinig zin om haar de boete van 250 euro op te leggen. De honden worden er niet beter van." Er is geen direct gevaar voor hun welzijn. Wel waarschuwt hij haar dat het de volgende keer in orde moet zijn.

Met de komst van de dierenpolitie en telefoonlijn '144' in 2011 steeg het aantal controles door de LID met 45 procent. Opperman is een van de achttien inspecteurs. De oud-agent werkt nu bijna veertien jaar bij de LID. Jaarlijks heeft hij zo'n 350 zaken. Acute meldingen, zoals honden in snikhete auto's, handelt de dierenpolitie af.

De LID dwingt eigenaren tot maatregelen, bijvoorbeeld hun kat laten behandelen door een dierenarts binnen een bepaald tijdsbestek. "Doen ze dit niet, dan krijgen ze een boete of doen wij het op hun kosten.

"Bij het verzorgen van de vacht van een dier stellen we vaak een termijn van twee jaar. Dit is om te voorkomen dat mensen in hun oude gedrag terugvallen." Dieren die er ernstig aan toe zijn worden meteen in bewaring genomen. De kosten zijn altijd voor de eigenaar. "Het zou goed zijn als sommige mensen verboden wordt om nog dieren te houden. Dit is helaas nog niet mogelijk."

Onderweg in de auto krijgt Opperman een telefoontje van een emotionele eigenaar die op vakantie is. Haar pony krijgt waarschijnlijk een spuitje. "De hoeven van het dier zijn te lang niet bijgehouden. Het kan nauwelijks meer lopen. De dierenartsen vinden het niet meer kunnen. De pony lijdt te veel pijn." Volgens mevrouw gaat het nog wel goed. Hij overlegt met dierenartsen, de dierenpolitie en overheidsinstanties over wat te doen. Afgesproken wordt om te wachten tot de volgende dag, zodat de eigenaars erbij kunnen zijn als de pony een spuitje krijgt.

Opperman werkt nauw samen met de dierenagenten. Over de bezuinigingen bij de dierenpolitie maakt hij zich wel zorgen. "De politie heeft andere prioriteiten. Dierenagenten hebben minder tijd. Zaken blijven hierdoor soms langer liggen dan goed is."

'Geldproblemen groot aandeel in dierenleed'
'Geldproblemen groot aandeel in dierenleed' (Foto: ANP)