Toptalenten breken sprintrecords, Bolt raakt weer record kwijt

Tijdens het WK atletiek voor de jeugd in het Colombiaanse Cali hebben twee toptalenten weer grote indruk gemaakt op de 200 meter. Bij de meiden ging het goud naar Candace Hill, terwijl de Japanner Abdul Hakim Sani Brown bij de jongens de wereldtitel won.

Hill baarde eerder dit jaar al grote opzien door in eigen land de 100 meter te lopen in 10,98 seconden, de beste prestatie ooit van een jeugdatlete. De 16-jarige Amerikaanse brak daarmee het wereldjeugdrecord van landgenote Kaylin Whitney, die op haar beurt een jaar eerder 11,10 liep en een 38 jaar oud wereldjeugdrecord brak. Op de 200 meter liep Whitney vorige maand 22,47, waarmee ze Marion Jones opvolgde die exact 23 jaar lang het wereldjeugdrecord in handen had. Zondag ging ook dat record van Whitney er echter al aan met dank aan Hill. Ze snelde in de finale naar 22,43 seconden, ver voor de concurrentie. Met 11,08 won Hill eerder ook al goud op de 100 meter.

Bij de jongens was de Japanner met Ghanese roots Sani Sunny Brown de topfavoriet en dat maakte hij helemaal waar. Met 20,34 seconden brak hij het twaalf jaar oude kampioenschapsrecord van niemand minder dan Usain Bolt. De zesvoudig olympisch kampioen uit Jamaica snelde in 2003 in Sherbrooke naar de wereldtitel in 20,40 seconden. Bolt houdt nog wel het wereldrecord voor de jeugd: in 2003 liep hij ook al een tijd van 20,13 seconden. Daarmee is Bolt de enige die als jeugdatleet ooit sneller was dan Sani Brown, die nog wel een jaar de tijd heeft om ook dat record te breken. De Japanner won eerder al het goud op de 100 meter in Cali.