Britse vaders radeloos: moeders en kinderen naar kalifaat

Drie vaders uit het noorden van Engeland zijn radeloos na de verdwijning van hun vrouwen (drie zussen), en in totaal negen kinderen. De kinderen zijn tussen de drie en vijftien jaar. Ze gingen eind mei op bedevaart naar Saudi-Arabië, maar zijn nu spoorloos.

Britse media meldden dinsdag dat de familie de Britse politie verwijt niet serieus werk te maken van de verdwijningszaak. De familie vreest dat de twaalf naar het gebied van de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) zijn gegaan. IS beheerst door middel van terreur grote delen van Syrië en Irak.

De vaders hebben dinsdag in de media een emotioneel beroep gedaan op hun naasten om terug te keren. Ze hebben een advocaat, Balaal Khan, in de arm genomen, om de verdwijning verder aan te kaarten. De drie zussen uit Bradford en hun negen kinderen zijn 11 juni als vermist opgegeven. Volgens Khan heeft de familie sindsdien niets meer van de autoriteiten gehoord. Het laatste contact met de kinderen was 8 juni in Medina, een dag voor ze terug hadden moeten keren. Zij zeiden hun vaders te missen en gauw naar huis te willen.

De moeders en zussen Khadija Dawood, Sugra Dawood en Zohra Dawood zijn Engelsen van Pakistaanse afkomst. Ze hebben een broer die eerder naar Syrië zou zijn gegaan om zich bij de extremisten aan te sluiten. De politie van West-Yorkshire is ook bang dat de twaalf naar het gebied van IS zijn gegaan. Volgens sommige media was de relatie tussen twee van de verdwenen moeders en de twee echtgenoten die in Bradford alarm hebben geslagen, Akhtar Iqbal en Mohammed Shoaib, slecht.

'Drie moeders en veel kinderen naar kalifaat'
Britse vaders radeloos: moeders en kinderen naar kalifaat(Foto: ANP)