Poll-Jazeera: '80% moslims pro-IS'

Een recente poll van Arabische nieuwszender Al Jazeera laat zien hoe de gemiddelde moslim, die deelnam aan deze poll denkt over het kankergezwel dat luistert naar de naam Daesh, in het Westen beter bekend als Islamitische Staat. Meer dan 80 procent van de mensen die reageerden op de poll staat vierkant achter deze beestenbende.

80% van de moslims staat achter IS (Foto: AlJazeeraScreenshot)

Dit onderzoek staat niet geheel op zichzelf. Eerder polls lieten bijvoorbeeld al zien dat 80 procent van de Turkse jongeren in Nederland het geweld van religieuze groepen als Hamas en de Islamitische Staat niet afkeurt. Ook uit een poll onder Londense jongeren kwam naar voren dat 80 procent van de islamitische jeugd in de Engelse hoofdstad IS een warm hart toedraagt.

Eerder liet het NCRV-programma Altijd Wat zien dat drie kwart van de Nederlandse moslims jihadstrijders als helden beschouwt. Dit laatste zou je nog kunnen uitleggen als dat men blij is dat jeugd bereid is ten strijde te trekken tegen dictator Assad, die zichzelf namelijk ook niet bepaald voorbeeldig gedragen heeft.

De sympathie die Daesh blijkbaar opwekt bij veel in het Westen geboren en getogen moslims heeft wellicht iets te maken met de letterlijke interpretatie van de islamitische wet, de sharia. Bijna drie kwart van de Europese moslims is namelijk van mening dat wetten van god boven die van de staat staan. Het feit dat Daesh onder andere op grote schaal sjiieten uitmoordt is wellicht ook een factor: veel soennieten beschouwen sjiieten als afvalligen dan wel satansaanbidders.

Het onderzoek werd gedaan via Aljazeera.net, het 'Arabische gedeelte' van Al Jazeera.