FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 mei 2015

Ecclestone: "Rosberg en Vettel niet goed voor de knaken"

Volgens Formule 1-baas Bernie Ecclestone zijn de coureurs Nico Rosberg en Sebastian Vettel niet goed voor de sport. Beide Duitsers hebben te weinig aanhang en hebben hun persoonlijkheden ervoor gezorgd dat de populariteit van de F1 in Duitsland fors gedaald is, zo heeft Ecclestone aan de officiële site van de Formule 1 laten weten.

Dit jaar ontbreekt de Grand Prix van Duitsland op de kalender vanwege een gebrek aan financiële middelen. Rosbergs teamgenoot Lewis Hamilton is in zijn Groot-Brittannië wel populair. "Als het op Formule 1 aankomt ben ik een grote fan van Lewis omdat hij een goede promotor van de sport is. Vanuit zakelijk oogpunt gezien, sorry Nico maar ik moet dit zeggen, jij levert mij niet zoveel knaken op."

"Het klinkt wat harder dan ik het bedoel, maar jij hebt jammer genoeg niet de Duitse fans aan jouw zijde staan. Het schrappen van de Grand Prix van Duitsland toont wel aan dat Duitsland een belabberde markt voor de Formule 1 is. Aan de andere kant van het kanaal in Groot-Brittannië is Lewis een held. De Britten houden van de Formule 1. Sebastian Vettel doet ook niet veel voor de Formule 1. Mensen zouden hem op straat nauwelijks herkennen. De sport mist uitgesproken figuren."

Ook de teambazen moeten meer doen om zich bekend te maken. "Haal bij Toto Wolff het Mercedes-shirt weg en niemand herkent hem." De nieuwe Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene voegt volgens Ecclestone geen elan toe. "Alleen voor hemzelf en niet voor Formule 1."

Kim Kardashian in tranen na make-over Kanye

Kim Kardashian heeft op het gebied van mode veel geleerd van haar man Kanye West. Maar de realityster was niet altijd blij met het advies van de rapper, vertelde ze maandag in de talkshow Live With Kelly & Michael.

Toen Kim en Kanye net samen waren haalde West de kast van zijn geliefde bijna helemaal leeg. Hij vond de kleren en schoenen die er in stonden maar niks. ''Ze hadden alles wat ze 'niet cool' vonden op een stapel gelegd. Toen ik binnenliep zag ik een berg van schoenen die tot het plafond reikte'', aldus Kim.

Kardashian barstte in tranen uit bij het zien van de hoop schoenen die Kanye weg wilde gooien. ''Ik dacht: 'ik kan dit niet wegdoen. Je styliste heeft geen idee waar ze het over heeft.' Dus verplaatste ik alles naar een andere kamer.''

Toch ging Kim overstag toen Kanye met een hele nieuwe garderobe kwam aanzetten. ''Het was allemaal mooie, nieuwe designerkleding. Daardoor werd ik verliefd op mode'', vertelt de brunette. ''Uiteindelijk heb ik het meeste weggedaan in die kamer. Mijn stijl is veranderd en verbeterd. Maar toentertijd zag ik het niet zo.''

FIA maakt aanpassen Formule 1-motoren lastiger

Autosportfederatie FIA heeft het aanpassen van Formule 1-motoren lastiger gemaakt, zo berichtte Autosport. Ferrari, Mercedes, Renault en Honda mogen hun krachtbronnen op veiligheidsredenen en kosten aanpassen zonder dat het tokens kost. De FIA wil nu uitleg waarom zaken omwille van veiligheid aangepast worden.

De FIA gaf een verklaring uit: "Alle veranderingen aan de gehomologeerde motor op het gebied van betrouwbaarheid moeten met documentatie bij de FIA aangegeven worden en er moet een kopie hiervan naar de FIA F1 Engine distribution group gestuurd worden."

"Alle verzoeken, met de ondersteunende data, moeten acht dagen voordat de verbeterde krachtbron voor het eerst bij een evenement ingezet wordt gedaan worden en moeten het volgende bevatten: een complete uitleg van het falen (duidelijke foto's en wanneer en hoe het falen plaatsvond), onderdeelnummers voor de oude en nieuwe onderdelen, uitgebreide tekeningen van de nieuwe onderdelen, test- en onderzoeksresultaten die het gedane onderzoek ondersteunen, relevante ondersteunende informatie van externe leveranciers."

Rood aangelopen Fenerbahçe schenkt Galatasaray de titel

Galatasaray mag zich de kampioen van de Turkse competitie noemen na een misstap van naaste concurrent Fenerbahçe. Laatstgenoemde club speelde met 2-2 gelijk tegen İstanbul Başakşehir.

Wesley Sneijder greep de eerste prijs voor de neus van Dirk Kuyt vandaan. Kuyt verlaat Fenerbahçe deze zomer voor Feyenoord, waardoor hij in zijn laatste seizoen geen prijs kon meenemen naar Rotterdam.

Fenerbahçe liet op indrukwekkende wijze de punten liggen tegen İstanbul Başakşehir. De ploeg kwam al snel op een 0-2 achterstand door doelpunten van Mohamed Batdal. Via Diego en Pierre Webo kwam Fener nog wel terug in de wedstrijd, maar het was niet genoeg voor de drie punten.

In de slotfase van de wedstrijd werden vier spelers van Fenerbahçe weggestuurd met een rode kaart. Mehmet Topuz trapte na, Bruno Alves haalde een bal met zijn arm van de lijn en Pierre Webo onthoofde bijna een tegenstander. Ook Caner Erkin haalde het einde van de wedstrijd niet na protesten op de leiding.

Voor Sneijder is het de vijfde keer in zijn carrière dat hij landskampioen is geworden. Met Galatasaray kroonde hij zich voor de tweede keer tot de beste van Turkije. De andere landstitels verzamelde hij bij Ajax, Real Madrid en Internazionale.

Samenvatting van İstanbul Başakşehir - Fenerbahçe. Doelpunten en de rode kaarten, met als bonus de rode kaart van Webo op acht minuten van het filmpje. (Bron: YouTube)

De leukste sporttweets van week 21

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

We beginnen met een stukje spektakel:

Wij snappen Pirlo wel:

Een opmerkelijk moment in de Giro d'Italia:

Dat was dan wel zonder een dopingakkefietje:

Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo hadden een mooie terugreis:

Granada handhaalfde zich op de laatste speeldag in de Primera Division en dat deed de fans nogal wat:

Een mooi onderonsje tussen Lotus en Mercedes:

Tienkamper Ashton Eaton reist niet bepaald makkelijk met zijn 'gereedschap':

Eenmaal in Hengelo aangekomen was hij onder de indruk van de prestatie van Dafne Schippers:

Collega zevenkampster Katarina Johnson-Thompson was ook erg onder de indruk, ze werd er zelfs een beetje bang van:

Karim Rekik heeft flink indruk gemaakt met zijn optreden tijdens het kampioensfeest van PSV:

Dit ziet er wat koddig uit:

Dit is een mooi vooruitzicht voor Bayern München:

Zou het echt aan Leroy Fer liggen?

Hier sluiten we ons graag bij aan:

Chris Froome vindt dat Roger Federer wel ergens tegen moet kunnen:

TV: Smeris (seizoen 2)

Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van der Ven maakten al satire met Draadstaal en muziek met Jurk. Nu zijn ze als acteurs te zien in de tweede reeks van de BNN-politieserie Smeris. En ook dat gaat ze goed af.

Het is een cliché in politievertellingen: twee partners waarvan de een zich aan alle regeltjes wil houden en de ander ze juist wil oprekken of eigenlijk het liefst schrappen. Van Koningsbrugge en Van der Ven gaan dit cliché in Smeris niet uit de weg. Integendeel, ze omarmen het en maken het tot integraal onderdeel van de avonturen van de onstuimige Theo (Van Koningsbrugge) en de nerderige Willem (Van der Ven).

Murray staat slechts zeven games af

Andy Murray heeft in hoog tempo de tweede ronde bereikt van Roland Garros. De Britser tennisser, die in Parijs derde staat op de plaatsingslijst, rekende maandag gemakkelijk af met Facundo Argüello. Hij gunde de 22-jarige Argentijn, als lucky loser tot het hoofdtoernooi doorgedrongen, slechts zeven games: 6-3. 6-3 en 6-1. De ongelijke strijd was naéén uur en drie kwartier voorbij.

Tijdens de persconferentie kwam de 28-jarige Schot met een bekentenis. "Ik was zenuwachtig vandaag. Dat heb ik altijd in de eerste ronde van een groot evenement. Dat geeft aan dat je ermee bezig bent." Murray zit in dezelfde helft van het schema als de Servische favoriet Novak Djokovic, negenvoudig winnaar Rafael Nadal en David Ferrer. Deze laatste Spanjaard wacht mogelijk in de kwartfinale.

De Tsjech Tomas Berdych heeft maandag de tweede ronde bereikt op het gravel van Roland Garros. De als vierde geplaatste tennisser had weinig moeite met de Japanner Yoshihito Nishioka: 6-0, 7-5 en 6-3.

De Japanner (nummer 146 van de wereld) was kansloos in de eerste set en pakte zijn eerste game pas aan het begin van de tweede set. Vanaf dat moment ging de wedstrijd gelijk op. Op het best denkbare moment in de tweede set dwong Berdych twee breakkansen af die hij direct verzilverde. Op 5-3 had de Tsjech aan één matchpoint genoeg.

Stephens schakelt V. Williams uit, Sharapova verslaat Kanepi

Voor Venus Williams is het enkelspel op Roland Garros al voorbij. De Amerikaanse tennisster, voormalig aanvoerster van de wereldranglijst, verloor maandag in de eerste ronde van haar landgenote Sloane Stephens, betrekkelijk kansloos zelfs. In de eerste set kon de 34-jarige routinier nog gelijke tred houden. Toen ze die in de tiebreak met 5-7 verloor, was het snel gedaan: 6-7 en 1-6.

Zeer verrassend was de zege van Stephens (22) op het Parijse gravel nu ook weer niet. De afgelopen drie jaar bereikte ze er de vierde ronde. Haar volgende tegenstandster is de Britse Heather Watson.

Maria Sharapova heeft maandag de tweede ronde bereikt van Roland Garros. De Russische tennisster, die op het Parijse gravel de titel verdedigt, had alleen in de tweede set het nodige te stellen met Kaia Kanepi uit Estland: 6-2 en 6-4.

Sharapova, die als tweede is geplaatst, was in die fase minder dominant en maakte meer fouten. Haar opponente kon daar echter onvoldoende van profiteren. De partij was binnen anderhalf uur voorbij.

De Duitse tennisster Annika Beck, die sinds kort wordt getraind door de Nederlander Mark Derksen, heeft maandag voor een verrassing gezorgd in de eerste ronde van Roland Garros. De 24-jarige Beck schakelde de als veertiende geplaatste Poolse Agnieszka Radwanska uit: 6-2 3-6 en 6-1.

In 2012 was Beck winnares van het juniorentoernooi van Roland Garros. Ze is de afgelopen tijd naar een 81e plaats op wereldranglijst gezakt. Omdat haar resultaten achterbleven, nam ze deze maand afscheid van haar coach Robert Orlik en koos ze voor Derksen. In de tweede ronde van het grandslamtoernooi in Parijs treft de Duitse haar landgenote Paula Kania.

McClaren ontslagen bij Derby County

Steve McClaren is niet langer de trainer van Derby County. De ploeg uit het Championship, het tweede niveau in Engeland, heeft de voormalig coach van FC Twente per direct ontslagen. De 54-jarige McClaren slaagde er met Derby niet in zich te plaatsen voor de play-offs om promotie naar de Premier League.

"Het bestuur denkt dat de aanstelling van een nieuwe coach nodig is om de progressie van de club te kunnen blijven voortzetten", meldde Derby maandag op de website. Een opvolger voor de voormalig bondscoach van Engeland is nog niet gevonden.

McClaren leidde FC Twente in 2010 naar de eerste landstitel uit de historie, waarna hij naar VfL Wolfsburg trok. Hij keerde in januari van 2012 terug, maar zijn tweede periode bij de Tukkers was minder succesvol. McClaren stapte in februari 2013 op.

2K Games komt met teaser

Met de website 'Advent Future' kondigt 2K Games een nieuwe game aan. Het is een Sci-Fi setting, dat mij doet denken aan Better off Ted en Deus Ex. Op de site wordt reclame gemaakt voor een futuristische vorm van gentherapie waarmee je DNA kan worden gewijzigd.

2K Games is bekend van spelletjes als Borderlands, Civilization V, The Darkness en NBA 2K. Het is nog onduidelijk wat voor spel 2K Games aan het promoten is. Ik verwacht een Deus Ex-kloon met Sunset Overdrive-invloeden, maar hoop stilletjes op iets beters.

Advent Future

Advent Future

Morgenavond om 18:00 is er een speciale livestream met Evolve. Heeft dat er misschien iets mee te maken?

AS Roma wint stadsderby tegen Lazio en mag naar CL

AS Roma heeft zich maandag verzekerd van deelname aan de groepsfase van de Champions League. Roma klopte stadgenoot Lazio in de Derby della Capitale met 2-1 en is daardoor zeker van de tweede plaats op de ranglijst.

De altijd felbetwiste wedstrijd ontbrandde pas diep in de tweede helft. Juan Iturbe zette AS in de 73e minuut op voorsprong. Filip Djordjevic bracht Lazio, waar Stefan de Vrij in de basis stond, snel op gelijke hoogte. Verdediger Mapou Yanga-Mbiwa besliste het duel vijf minuten voor tijd.

Door de nederlaag is Lazio nog niet zeker van de derde plaats, die recht geeft op deelname aan de voorrondes van de Champions League. Zondag wacht het beslissende treffen met Napoli, dat vierde staat op drie punten achterstand.

Beveiligers smokkelden vluchtelingen naar VS

Zes personeelsleden van een particulier beveiligingsbedrijf worden ervan verdacht dat zij op de internationale luchthaven van Wenen vluchtelingen naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben gesmokkeld. Het Oostenrijkse Openbaar Ministerie heeft een bericht daarover van de krant Kurier maandag bevestigd. Twee verdachten zitten vast, de anderen zijn nog op vrije voeten.

De zes zouden op naam van vrienden en bekenden vliegtickets hebben gekocht. Zij lieten die personen op de dag van vertrek inchecken en door de veiligheidscontroles gaan. Daarachter werden de tickets aan de vluchtelingen gegeven die via een achterdeur naar binnen waren gesmokkeld. Zo konden de vluchtelingen aan boord van een vliegtuig komen dat hen naar de Verenigde Staten of Groot-Brittannië bracht.

Volgens de krant zouden zo zeker elf vluchtelingen zijn gesmokkeld. De meesten waren Sri Lankanen die uit Duitsland en andere Europese landen naar Wenen waren gebracht.

Vermiste Marilyn terecht, twee mannen vast

De veertienjarige Marilyn uit Hardinxveld is terecht. Het meisje uit Hardinxveld werd sinds vrijdag vermist. De politie hield zondag twee mannen aan. Het is nog niet duidelijk waar ze is gevonden.

In de zoektocht naar Marilyn maakte de politie voor het eerst gebruik van een regionaal Amber Alert. Mensen uit de regio's Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Flevoland die zijn aangesloten op het sms-systeem bij vermissingen, ontvingen zaterdag een bericht over het meisje, dat vrijdag na school niet meer thuiskwam.

Bij een Amber Alert krijgen normaal gesproken alle mensen in Nederland die zich hebben aangemeld, een tekstbericht. Nu was daar niet voor gekozen, omdat de politie aanwijzingen had dat het vermiste meisje in een van de vier genoemde provincies was.

Real Madrid zet Ancelotti op straat

Real Madrid heeft de samenwerking met hoofdtrainer Carlo Ancelotti opgezegd. De coach wordt geslachtofferd voor een nieuw seizoen zonder landstitel. Ancelotti won met Real Madrid de Champions League en de wereldbeker, maar kreeg de motor in de tweede helft van het Primera División-seizoen niet aan de praat.

Zijn vertrek uit Madrid lag al in de lijn der verwachting. De club bevestigt het ontslag via de officiële kanalen. Real Madrid is al bezig met een opvolger van Ancelotti. Napoli-coach Rafael Benitez staat bovenaan het verlanglijstje van de Spanjaarden.

Waar de toekomst van Ancelotti ligt is nu nog ongewis. De Italiaan gaf eerder aan dat hij denkt aan een sabbatical year. De geruchten doen echter de ronde dat AC Milan al met hem om de tafel heeft gezeten. Ook West Ham United hoopt op een stunt door de coach binnen te halen.

Real Madrid sloot het seizoen af met een 7-3 zege op Getafe. Cristiano Ronaldo scoorde drie keer in die wedstrijd. Ook de Portugees slaagde er niet in om Real dit seizoen aan de titel te helpen. FC Barcelona verzekerde zich al ver voor het einde van het seizoen van de landstitel.

Erdogan weer boos op New York Times

De New York Times heeft opnieuw de woede van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan over zich heen gehaald. Dit maal was het een opiniestuk waarin een kritische noot werd geuit over het beperken van persvrijheid in Turkije.

Erdogan noemde het stuk schaamteloos en maande de New York Times zich buiten binnenlandse Turkse kwesties te houden. Tijdens zijn speech in Istanbul voegde hij daar nog aan toe; "Wie denken jullie wel niet dat jullie zijn? Zouden jullie ook zo'n kritisch stuk over jullie eigen overheid kunnen schrijven? Als jullie dat zouden doen zou de regering jullie ook hard aanpakken!".

Het betreffende opiniestuk werd geschreven na nieuwe intimidaties richting de Turkse krant Hürriyet. De Turkse president was het namelijk niet eens met de gebruikte kop boven het bericht over de doodstraf van de Egyptische oud-president Morsi. De betreffende kop; "De wereld is geschokt: Doodstraf voor president die 52 procent van de stemmen ontving", werd door Erdogan als directe doodsbedreiging aan zijn adres gezien.

Aanklacht
In navolging van de krantenkop heeft de advocaat Rahmi Kurt een aanklacht tegen de krant ingediend. Hij zegt daarin dat de redacteuren van de krant "haatzaaien" en "oproepen tot een gewapende opstand jegens de overheid". Daar aan toe voegend; "het prijzen van de crimineel en zijn misdaden" om af te sluiten met "het verspreiden van propaganda van een terroristische organisatie", daarbij doelend op de Gülenbeweging.

Deze aanklacht is volgens de Turkse Journalisten Organisatie (TGC) de volgende nagel aan de kist van de persvrijheid. Ze hebben er dan ook een niet te mals statement uitgegooid, direct gericht aan Erdogan en de Turkse overheid. "De overheid, die journalistiek gelijk stelt aan terrorisme en elke vorm van kritiek ziet als een staatsgreep, is nu naar een ander niveau gestegen: gedachten van mensen lezen. De verslaggeving omtrent de doodstraf van de Egyptische oud-president Morsi die wordt gezien als een 'bedreiging richting Erdogan', is een voorbeeld van het inperken van persvrijheid de laatste jaren".

Verder zegt de TGC dat persvrijheid gelijk moet zijn aan de vrijheid van meningsuiting zoals omschreven namens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Daarbij zijn persvrijheid gewoon moeten gelden op nieuwberichten die schokkend of aanstootgevend zijn voor bepaalde parlementsleden. Ook het International Press Institute heeft een hard statement er uit gedaan en roept Erdogan op met zijn hetze tegen vrije media.

Hürriyet zelf was iets minder subtiel in haar statement richting de president. Daarin spreekt de krant hem persoonlijk aan op zijn steeds grotere beperkingen op de persvrijheid. De wat subtielere variant richting de rechtbank is hier te vinden.

Verkiezingen
Dat er juist op dit moment zoveel commotie ontstaat is niet geheel verwonderlijk. Op 7 juni zijn er namelijk parlementaire verkiezingen waarin ook een wijziging in de grondwet aan bod komt. Die wijziging houdt in dat de president in plaats van de premier de meeste politieke macht krijgt. Daarvoor is wel een meerderheid van het aantal zetels voor Erdogan's AK-partij voor nodig. Volgens het peilingbureau Konda lijkt het er op dat de partij slechts zo'n 40 procent van de stemmen gaat binnen halen.

Gülen
Reporters Without Borders (RWB) stelt dat deze verkiezingen een directe aanleiding zijn voor de harde aanpak tegen kritische media. De aanpak is vooral gericht op aanhangers van Fethullah Gülen. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste denkers van de moderne tijd die vooral intellectualiteit en spiritualiteit met elkaar wil verbinden. Hoewel hij niet geheel onomstreden is, is hij wel een groot voorvechter van democratie en gaat hij de dialoog aan om andere denkwijzen te kunnen begrijpen.

Juist deze denker, vroeger staatsprediker en bondgenoot van Erdogan, is een doorn in het oog van de Turkse overheid. Sinds een aantal jaar worden media die de boodschap van Gülen ondersteunen keihard en op haast dictatoriale wijze aangepakt. Zo kreeg het moederbedrijf van Hürriyet, Dogan Media Group, meermaals plots een miljardenboete wegens 'vermeende belastingontduiking'. Deze boete kwam niet geheel toevallig net nadat de krant had bericht over een fraudezaak waar Erdogan en zijn AKP bij waren betrokken.

Persvrijheid
Turkse en internationale journalisten zijn dan ook bang dat Erdogan de kritische stukken richting hem en de overheid nog harder zal gaan aanpakken. Gevreesd wordt zelfs dat Hürriyet en, eveneens onafhankelijke krant Zaman, zullen worden aangepakt op grond van anti-terreur wetten.

Hoewel het land al meermaals door diverse instanties op hun vingers is getikt vanwege hun persbeleid, lijkt er voorlopig weinig verandering in te zitten. Momenteel bungelt Turkije nog steeds ver onderaan de persvrijheid index van RWB op plaat 149 van de 180. Het is ook zeker niet de eerste keer dat Turkije 'andersdenkenden' oppakt.

Recep Tayyip Erdogan (Foto: ANP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: ANP)

Norwich City wint 'de wedstrijd van 120 miljoen' en promoveert naar Premier League

Norwich City keert na een jaar absentie terug in de Premier League. De club won, in een vol Wembley, de finale van de play-offs van de Championship met 2-0 van Middlesbrough.

Norwich beleefde een sterke openingsfase. Cameron Jerome opende in de twaalfde minuut de score door een inschattingsfout van Middlesbrough-doelman Dimitrios Konstantopoulos. Drie minuten later verzorgde Nathan Redmond de 2-0. Dat werd ook de eindstand.

Norwich eindigde afgelopen seizoen als derde, net achter de gepromoveerde clubs AFC Bournemouth en Watford. Eerder in de play-offs was de voormalige club van Leroy Fer, die vorig jaar vertrok na de degradatie, over twee wedstrijden te sterk voor Ipswich Town. Middlesbrough schakelde Brentford uit.

De finale van de play-offs wordt ook wel De Wedstrijd van 120 Miljoen Pond genoemd. De club die de wedstrijd wint, is de komende jaren verzekerd van een hoop geld. Mocht Norwich na één seizoen weer degraderen, dan krijgt men geld van de tv-rechten plus een afbouwbedrag voor de seizoenen daarna. Dit bedrag is samen ongeveer 120 miljoen pond (169 miljoen euro). Vanwege het nieuwe tv-contract zal dit bedrag in de toekomst nog hoger worden.

Met de promotie van Norwich City zijn alle clubs die volgend seizoen deelnemen aan de Premier League bekend. Hull City, Burnley en Queens Park Rangers zijn gedegradeerd en komen volgend seizoen uit in het Championship.

Ex-premier België: ib obb bbb mm

Wat hij precies met de wereld wilde delen, weet niemand. Feit is dat de Belgische oud-premier Yves Leterme zondag de cryptische boodschap 'ib obb bbb mm' wereldkundig maakte via Twitter. Het is niet de eerste uitglijder van de politicus, schrijft Het Laatste Nieuws.

Leterme reageerde op een nieuwsbericht over een man en vrouw die dood werden gevonden in hun woning. De oud-premier gaat wel vaker de mist in. België is er inmiddels zo aan gewend dat de term 'een Letermeke doen' een begrip is geworden. Christen-democraat Leterme is tegenwoordig secretaris-generaal van de IDEA; een expertisecentrum voor democratie.

In januari 2014 schreef Leterme op Twitter: 'Goeie morgen boe... Kga nu nog maar opstaan. Xx'. Die boodschap haalde hij toen snel weer weg. In oktober 2012 twitterde hij ook een tekst die duidelijk privé was bedoeld: "Goeie" morgen / Heb geen oog dicht gedaan na onze telefoon... Xx /ps: Ford zware klap. Eerder al gingen berichtjes als 'Als ik te veel vraag zeg je het maar, ik wil je niet stalken' of 'Want to learn to know you. You to?' tot algemene hilariteit het internet rond. Ook twitterde Leterme ooit: P

Volkslied
Leterme, die tussen 2009 en 2011 premier van België was, maakte zijn allergrootste flater overigens niet op Twitter. In 2007, tijdens de nationale feestdag, wist hij niet het juiste antwoord te geven op de vraag wat er die dag wordt herdacht. Een journalist vroeg hem om een stukje van het Belgische volkslied, de Brabançonne, te zingen. Leterme begon daarop het Franse volkslied te zingen. De Waalse omroep RTBF opende haar journaal met de blunder, die de hele wereld over ging.

Makers Red Dead Redemption bezig met prestigieus project

Rockstar San Diego, de ontwikkelstudio achter de voortreffelijke western-game Red Dead Redemption, is bezig met een nieuwe game die voorzien moet gaan worden van 'state of the art'-graphics. Dit blijkt uit enkele vacatures van de ontwikkelaar die recentelijk online gingen. Red Dead Redemption 2?

De vacatures betreffen onder andere een positie als graphics programmer en bevat vanzelfsprekend details over wat een geschikte kandidaat moet kunnen. Uit de vacature: "Een succesvolle kandidaat werkt aan de ontwikkeling van nieuwe graphics-technologie en het verbeteren van bestaande, onder andere met betrekking tot rendering, belichting, schaduwen, shaders, culling en scene-management, teneinde state-of-the-art-visuals te bereiken." Een ander detail uit de advertentie spreekt over een 'unieke kans om cutting-edge graphics en visuele/special effect-systemen te ontwikkelen voor de nieuwe generatie game-apparatuur'.

Wellicht interessanter nog is de vacature voor network programmer. Hierin wordt specifiek gesproken over het ontwikkelen van open-wereld game-elementen. De gelukkige kandidaat wordt onder andere belast met integreren van 'dynamische multiplayer in alle facetten van gameplay'. Verder is er nog een positie beschikbaar voor een animation programmer, welke specifiek melding maakt van Xbox One en PlayStation 4. Ook wordt een gameplay programmer gezocht, die mag gaan zorgen voor het 'tot leven brengen' van de nieuwe game met behulp van 'een dichtbevolkte wereld' en 'een perfecte combinatie van realisme en responsiviteit'.

In totaal heeft Rockstar San Diego 36 beschikbare vacatures online staan, verdeeld over verscheidene disciplines. Dit suggereert dat de studio bezig is met een groots nieuw project. Het laatste project van deze studio was Red Dead Redemption, die deze week alweer vijf jaar geleden uitkwam. Red Dead Redemption werd 13 miljoen keer verkocht. Er werd al vaker gehint naar een nieuw deel, zo ook topman van uitgever Take-Two, die vorig jaar nog te kennen gaf dat het 'nogal logisch is dat Red Dead een permanente franchise is'.

Haase en Bertens vroeg de baan op

Voor Robin Haase en Kiki Bertens begint het eerste optreden dit jaar op Roland Garros dinsdag in de ochtenduren. Haase neemt het vanaf 11.00 uur op tegen de Kroaat Marin Cilic, de nummer negen van de plaatsingslijst. De partij wordt gespeeld op Court 2.

Bertens gaat eveneens om 11.00 uur de baan op voor haar partij uit de eerste ronde tegen Svetlana Kuznetsova. De Russische is als achttiende geplaatst bij de Open Franse tenniskampioenschappen in Parijs. Bertens en Kuznetsova treffen elkaar op Court 1, het op twee na grootste stadion op Roland Garros.

Van Beek meldt zich af voor Oranje

Sven van Beek heeft zich maandag bij bondscoach Guus Hiddink afgemeld voor de trainingsstage bij het Nederlands elftal. De verdediger van Feyenoord heeft een enkelblessure. Door de afmelding van de verdediger bestaat de trainingsgroep nog uit dertig spelers.

Maandagavond melden de eerste veertien spelers zich in Hoenderloo, waar Oranje de voorbereiding op de oefenwedstrijd tegen de Verenigde Staten op 5 juni en het EK-kwalificatieduel met Letland (12 juni) begint. Dat zijn: Steven Berghuis (AZ), Jeffrey Bruma (PSV), Tjaronn Chery (FC Groningen), Jasper Cillessen (Ajax), Memphis Depay (PSV), Leroy Fer (Queens Park Rangers), Luuk de Jong (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Karim Rekik (PSV), Joël Veltman (Ajax), Georginio Wijnaldum (PSV), Jetro Willems (PSV), Hakim Ziyech (FC Twente) en Jeroen Zoet (PSV).

De FOK!nieuwsredactie zoekt versterking!

De nieuwsredactie van je favoriete website heeft verse crewleden nodig. We zoeken redacteuren die zelf items schrijven, opvallend of gewoon informatief nieuws wat jij zelf hebt gevonden of wat je medeFOK!kers via de submit aanleveren. Maar we hebben ook crew nodig die het nieuws van de persbureau's ANP en Novum op de site plaatst. In het laatste geval sporen we aan dat die berichten wat worden 'verFOK!t', maar dit is niet verplicht.

We stellen verder overigens ook geen verplichtingen aan je crewschap zoals berichtenquota of aantal uren actief. Maar het is natuurlijk wel handig als je er voldoende tijd voor hebt.

Modereren
Reacties onder nieuwsberichten zijn de bestaansreden van de Frontpage. Die nemen we door en verwijderen eventueel een gedeelte of gehele reactie. Uiteraard zo min mogelijk, want FOK! heeft vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. Om onze redacteuren te ontzien zoeken we hiervoor tevens gespecialiseerde moderators. De ideale mod heeft een band met de site en onze users, gevoel voor wat wel en niet kan, en is in staat discussies eventueel bij te sturen.

Mailtje
Ben jij die nieuwsliefhebber, nieuwsfan of zelfs nieuwsjunk die ons graag helpt om van FOK! een nog betere site te maken? Vertel ons dan over jezelf en stuur een mailtje naar frontpage@fok.nl.

Zet ajb in de subjectregel de woorden Sollicitatie FOK!nieuws en daarnaast ofwel Redacteur of Moderator. Vermeld ook je username, want we gaan er in principe vanuit dat nieuwe crew in ieder geval al gewoon geregistreerd gebruiker is. Uitzonderingen hierop zijn niet onmogelijk maar wel zeldzaam.

We hopen van je te horen!

FOK!nieuwsredactie zoekt versterking!

NAC ook in Breda te sterk voor VVV

NAC Breda is een stap dichterbij handhaving in de Eredivisie. De ploeg was in Breda met 3-0 te sterk voor VVV Venlo en plaatst zich voor de finale. NAC verdedigde maandag in eigen huis een 1-0 voorsprong. De ploeg van Robert Maaskant won het eerste duel van VVV Venlo en had in Breda aan een gelijkspel genoeg om de nacompetitie een vervolg te geven.

Na vijf minuten kreeg de thuisploeg een grote mogelijkheid om de score te openen, maar Guyon Fernandez zag zijn inzet worden gekeerd door doelman Niki Mäenpää. De keeper was de enige speler van VVV die scherp aan de wedstrijd begon. De bezoekers speelden erg slordig, maar Mäenpää voorkwam dat het elftal verder in de problemen werd gebracht.

Vlak voor rust was het toch Fernandez die erin slaagde de bal achter de doelman van VVV te werken. De aanvaller profiteerde van geklungel in de verdediging van de uitploeg en tikte de bal uit een corner van dichtbij binnen.

In de tweede helft ging NAC gas geven. De thuisploeg greep de controle en liet VVV niet meer in hun spel komen. De kansen stapelden zich op voor de nummer zestien van de Eredivisie. Via Mats Seuntjes en Fernandez kreeg het elftal mogelijkheden om de score te verdubbelen, maar Mäenpää hield zijn ploeg op de been.

Twintig minuten voor tijd viel het doek voor de ploeg uit Limburg. Divine Naah besliste het duel en scoorde op prachtige wijze de 2-0. De huurling van Manchester City drong het strafschopgebied binnen, omspeelde vier verdedigers en schoot de bal vervolgens rustig binnen.

Niet veel later gaf Fernandez de genadeklap. De aanvaller kreeg de bal op een presenteerblaadje na een goede actie van Seuntjes en faalde niet. Door de 3-0 overwinning gaat NAC Breda door naar de finale. De ploeg neemt het donderdag op tegen Roda JC.

Divine Naah scoort de 2-0 namens de thuisploeg. (PRO SHOTS/Erwin Spek)
Divine Naah scoort de 2-0 namens de thuisploeg. (PRO SHOTS/Erwin Spek)

Zwitserland zet zwartspaarders online

Belasting ontduiken door je geld op een Zwiterse bankrekening te zetten? Na vandaag heb je dan een groot probleem. De Zwitserse belastingdienst is begonnen om gegevens van buitenlandse zwartspaarders openbaar te maken, meldt de NOS. Onder hen zijn ook Nederlanders.

Zwitserland krijgt steeds vaker verzoeken uit andere landen die willen weten of inwoners een geheime Zwitserse bankrekening hebben. Om al die aanvragen aan te kunnen, kiest het Alpenland de omgekeerde route: het openbaart zelf de namen, nationaliteiten en geboortedata van buitenlanders die belasting ontduiken.

Per week worden een aantal namen vrijgegeven. De betreffende mensen hebben daarna 30 dagen de tijd om bezwaar aan te tekenen. Er zijn tot dusver gegevens openbaar gemaakt van mensen en bedrijven uit onder meer Nederland, Duitsland, Spanje, India, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

'Cameron deze week in Nederland'

De Britse premier David Cameron komt deze week naar Nederland. Dat meldt de BBC. Behalve Nederland bezoekt Cameron ook Denemarken, Frankrijk, Polen en Duitsland. De Rijksvoorlichtingsdienst wil de komst van de Britse premier niet bevestigen.

De Conservatieve Partij van Cameron kreeg begin deze maand bij de verkiezingen een absolute meerderheid in het Lagerhuis. Hij heeft de kiezers beloofd dat zij zich voor eind 2017 in een referendum mogen uitspreken over het lidmaatschap van de Europese Unie.

In aanloop naar dat referendum wil hij met de andere EU-lidstaten onderhandelen over de Britse wensen voor hervorming van de Unie. Het resultaat daarvan wil hij in het referendum aan de Britten voorleggen.

René Froger geplaagd door zweepslag

Zanger René Froger is afgelopen weekend tijdens het openingsconcert van de Toppers in de Amsterdam ArenA getroffen door een zweepslag in zijn been. Dat heeft zijn management bekendgemaakt.

Tijdens de opening, waarbij de Toppers in een beachbar neerdaalden uit het dak van de ArenA en op een boot stapten, kreeg René last van zijn been. 'Ik voelde een enorme steek in mijn kuit, net of er iets klapte en kon gelijk geen stap meer zetten', aldus Froger.

'Na vier liedjes kwam Clouseau en kon ik het podium af om me te laten behandelen', vervolgt René. 'Ik heb gelijk een injectie in mijn kuit laten zetten tegen de pijn. Gelukkig heb ik de show uit kunnen zingen en waren mijn stembanden wel oké. Mijn vrienden Jeroen en Gerard hebben een 'stapje' extra gedaan en waren ook op plaatsen op het podium waar ik op dat moment had moeten staan.'

De 54-jarige Froger wordt de komende dagen behandeld zodat hij tijdens de Toppers-shows van komend weekend gewoon op het podium kan staan.

Drie minuten toeteren in 1939

Er was eens een saxofonist genaamd Coleman Hawkins. Eind 1939 nam hij het nummer Body and Soul op, dat een grote jukebox-hit werd.

Jawel, mensen gooiden hun zuurverdiende crisiscenten in de jukebox om naar een saxofoonsolo van drie minuten te luisteren. Die zit overigens in een interessant schemergebied: tussen 'easy' swing en 'moeilijke' bebop.

Nu wordt er actie gevoerd om de jazz- en soulzender Radio 6 te behouden. Maar 75 jaar geleden was dit dus gewoon de shit. En ergens is het dat nog steeds.

Moord vergroot spanningen in Oekraïne

De moord zaterdag op een commandant van de pro-Russische separatisten heeft de spanningen tussen de regering in Kiev en de rebellen in het oosten van Oekraïne vergroot. De separatisten zeggen dat Aleksei Mozgovoj in de buurt van de stad Loehansk vermoedelijk door leden van een speciale legereenheid is gedood. De regering wijst dat verwijt van de hand. De separatistenleider zou het slachtoffer van een conflict tussen rebellen zijn geworden.

Een leider van de separatisten zei dat de moord alleen de regering in Kiev goed uitkomt, omdat zij een nieuwe aanval in de Donbas, het gebied rond de steden Loehansk en Donetsk, voorbereidt. Mozgovoj (40), die slachtoffer werd van een aanslag op zijn auto, was leider van het zogenoemde Prizrak (Spook)-bataljon, dat actief is in de regio Altsjevsk, bij Loehansk. Hij zou de dood hebben gevonden op dezelfde plaats waar hij twee maanden geleden nog een aanslag overleefde. Mozgovoj was voorstander van onafhankelijkheid van het oosten van Oekraïne.

Op Facebook eist een groep die zich Ten (Schaduw) noemt, de verantwoordelijkheid voor de aanslag op. Het is onduidelijk of dat een van de groepen vrijwilligers is die aan de zijde van het Oekraïense leger de rebellen in de Donbas bestrijden. Weliswaar sloten de regering en de rebellen in februari in de Wit-Russische hoofdstad Minsk een wapenstilstand, maar dat wordt voortdurend geschonden. De militaire leiding in Kiev meldde maandag dat er de afgelopen 24 uur in Oost-Oekraïneéén militair is gedood en dat er verscheidene gewond zijn geraakt. De opstandelingen meldden aan hun kant ookéén dode.

Ieren in GB mogen meestemmen over EU

Ieren, Maltezen en Cyprioten die in het Verenigd Koninkrijk wonen, mogen meestemmen bij het referendum over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Dat heeft een regeringsbron maandag laten weten, zo meldt de BBC.

Ook mensen uit het Britse Gemenebest die in het Verenigd Koninkrijk wonen, mogen hun stem uitbrengen. Het gaat om onder anderen Australiërs en Canadezen. De burgers van de andere EU-landen, zoals Nederland, kunnen niet stemmen.

Premier David Cameron heeft de kiezers beloofd dat de Britten zich voor eind 2017 mogen uitspreken over het lidmaatschap van de Unie. Hij wil tot die tijd met Brussel onderhandelen over de Britse wensen voor hervorming van de Unie en de resultaten daarvan aan de kiezers voorleggen.

De regering stuurt de wet waarin het referendum wordt geregeld, donderdag naar het parlement. Naar schatting ongeveer 45,3 miljoen mensen kunnen hun stem uitbrengen.

Ieren in GB mogen meestemmen over EU
Ieren in GB mogen meestemmen over EU (Foto: ANP)

Grote NAVO-oefening in Noord-Europa

Vanaf maandag oefenen zes NAVO-landen samen met Finland en Zweden grote luchtoperaties in het uiterste noorden van Europa. Voor de oefening Arctic Challenge Exercise 2015 worden honderd vliegtuigen en 4000 militairen ingezet. De manoeuvres, waaraan ook Nederland deelneemt, duren tot 4 juni.

Noorwegen, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten zijn de overige NAVO-landen die deelnemen. Vliegvelden in het Noorse Bodø, het Zweedse Luleå en het Finse Rovaniemi worden gebruikt om de toestellen te herbergen. Bedoeling van de oefening is onder meer het afdwingen van een no-flyzone zoals dat in 2011 in Libië onder VN-mandaat gebeurde.

De oefening vindt plaats tegen de achtergrond van oplopende spanningen met Rusland, en de feller wordende jacht op bodemschatten in het noordpoolgebied.

Actie in Vondelpark voor behoud Radio 6

In het Vondelpark in Amsterdam zijn maandag enkele duizenden mensen afgekomen op een gratis concert, dat is georganiseerd door NPO Radio 6. De soul- en jazzzender is vanaf 1 januari alleen nog als digitaal themakanaal te horen, en de makers willen dat tegenhouden.

Het concert 'Keep the Soul& Jazz Alive, The Radio 6 Concert' wordt gepresenteerd door dj's Winfried Baijens en Angelique Houtveen. Artiesten die hun steun betuigen en in het Vondelpark optreden zijn onder anderen Giovanca, Mathilde Santing en saxofonist Benjamin Herman.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw nam het initiatief voor het concert. Bezoekers wordt gevraagd online een petitie te tekenen. Maandagmiddag hadden ruim 6000 mensen dat gedaan.

Volgens de NPO, die bezig is met een bredere bezuinigingsoperatie, levert Radio 6 te weinig op. Maar de vraag is wel in hoeverre de zender dat aan zichzelf heeft te wijten. Radio 6 vist met de mede-nadruk op soul namelijk in dezelfde vijver als Sublime FM. Een groot deel van de dag is er dan ook nagenoeg hetzelfde soort muziek op beide zenders te horen.

Actie in Vondelpark voor behoud Radio 6
Actie in Vondelpark voor behoud Radio 6 (Foto: ANP)

VfB Stuttgart presenteert opvolger Stevens

De Duitse voetbalclub VfB Stuttgart heeft maandag bevestigd dat Alexander Zorniger de opvolger wordt van trainer Huub Stevens. Zorniger werd al langer genoemd. Technisch directeur Robin Dutt maakte de aanstelling maandag officieel bekend op een persconferentie.

Stevens keerde in november terug bij VfB Stuttgart en wist de club afgelopen weekeinde in de spannende laatste speelronde te behoeden voor degradatie uit de Bundesliga. De Nederlander vertrekt omdat zijn missie is volbracht.

Zorniger was afgelopen seizoen oefenmeester bij RB Leipzig, in de tweede Bundesliga. Hij zat in 2009 al een half jaartje bij VfB op de bank als assistent van Markus Babbel, maar heeft verder geen ervaring op het hoogste niveau in Duitsland.

Volendam houdt stand in Eindhoven

FC Volendam mag zich opmaken voor de strijd om een plek in de Eredivisie. De formatie van trainer Hans de Koning speelde maandag het tweede duel in de nacompetitie met FC Eindhoven met 1-1 gelijk, wat na de zege van vrijdag (2-1) voldoende was. Volendam neemt het later deze week twee keer tegen De Graafschap op. De winnaar van dat tweeluik speelt volgend seizoen op het hoogste niveau.

De nummer vijf van de Jupiler League kwam na een uur op voorsprong door een doelpunt van Brandley Kuwas. De Wijdbroeken leken daarmee op weg ook het tweede duel met de nummer twee te winnen, maar diep in blessuretijd maakte doelman Tom Muyters van Eindhoven nog gelijk. De keeper was bij een hoekschop meegekomen en schoot raak. Een tweede treffer zat er voor Eindhoven niet meer in.

De spelers van Volendam bedanken de meegereisde fans. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
De spelers van Volendam bedanken de meegereisde fans. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)

Pinkpop maakt tijdschema bekend

Pinkpop heeft maandag het tijdschema bekendgemaakt voor het festival dat duurt van vrijdag 12 tot met zondag 14 juni. Jick Munro & The Amazing Laserbeams hebben de eer het spits te mogen afbijten.

Op vrijdag zijn verder onder meer George Ezra, Elbow en Muse te bewonderen. Zaterdag spelen Nederlandse acts als Dotan, Anouk en Kensington en internationale grootheden The Script, Avicii en Robbie Williams.

Zondag, op de laatste dag van Pinkpop, kan het publiek de borst natmaken voor De Jeugd van Tegenwoordig, Pharrell Williams, Typhoon en Placebo. De rockers van Foo Fighters sluiten de 46e editie van Pinkpop vervolgens af.

Bekijk het schema hier.

Roda JC houdt FC Emmen van zich af en mag naar finale nacompetitie

Roda JC is nog steeds in de race voor promotie naar de Eredivisie. De club zag in het eigen Parkstad Limburg Stadion FC Emmen tot twee keer toe een achterstand goedmaken, maar had aan het 2-2 gelijkspel voldoende de finale van de nacompetitie te halen. Roda JC had in Emmen al met 0-1 gewonnen. In de finale wacht NAC Breda of VVV-Venlo. 

Raymond Gyasi bracht iin de zevende minuut bracht de thuisclub al op voorsprong bracht. Halverwege de eeste helft maakte Boy Deul de gelijkmaker.  Vanaf ruim twintig meter knalde hij schitterend raak via de binnenkant van de paal. 

Op slag van rust kwam Roda opnieuw op voorsprong. Mitchell Paulissen stond vrij, hij kreeg de bal van Marc Höcher en kon beheerst De Koempels opnieuw op voorsprong brengen. In de tweede helft ging Emmen op zoek naar de gelijkmaker. Deze kansen kregen ze ook. Luis Pedro schoot bijvoorbeeld de bal nog op de baal. In de 71e minuut zorgde Roland Bergkamp voor een uiterst spannende slotfase door de 2-2 te maken. Hij tikte de voorzet van Said Bakkati binnen. Emmen bleef aanvallen, want ze hadden aan één doelpunt genoeg om Roda uit te schakelen.

Het derde doelpunt bleef ondanks een tumultueuze slotfase uit. Roda JC degradeerde vorig seizoen nog als nummer achttien uit de Eredivisie. Emmen kan de eerste promotie naar het hoogste niveau uit het hoofd zetten.

Mitchel Paulissen springt een gat in de lucht na zijn treffer. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Mitchel Paulissen springt een gat in de lucht na zijn treffer. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)

Verkeer vast in pinksterfiles

Op veel wegen is het maandagmiddag extra druk door vakantieverkeer, meldt de ANWB. Aan het einde van het pinksterweekeinde keren veel Nederlanders terug vanuit het zuiden en rijden Duitsers vanuit ons land terug naar het oosten. Ook gaan veel mensen de weg op om naar attractieparken, outlets of woonwinkels te gaan.

Dat veroorzaakt files op onder meer de A2 van de Belgische grens naar Maastricht en op de A12 van Arnhem naar de Duitse grens. Op de N280 bij Roermond is het ook druk, omdat veel mensen uit Nederland en Duitsland naar de Designer Outlet gaan.

Op de A1 richting Amsterdam is het druk door verkeer dat vanaf de Veluwe terugkeert naar de Randstad. "Die drukte zien we ook op reguliere zondagen", zegt een woordvoerster van de ANWB, maar die heeft maandag te maken met het einde van het lange weekeinde.

Chirurg wilde been amputeren met zaag uit kluswinkel

De onverwachte aanwezigheid van een metalen plaat in een been van een man dat moest worden afgezet, stelde het operatieteam in een ziekenhuis in het Schotse Ayr voor een probleem omdat een geëigende zaag ontbrak. Een lid van het ok-team toog daarop naar een doe-het-zelfwinkel. Die bleek echter gesloten. De oplossing zou zijn gevonden in een voorraadkast van het ziekenhuis, waar een oude zaag bleek te liggen. Dat meldt de Britse krant The Guardian maandag.

Hoewel de zaag uit de kast keurig volgens de regels werd gedesinfecteerd, onderzoekt de Britse gezondheidsinspectie het voorval. Een woordvoerder van de Schotse conservatieve partij sprak van een 'ongelooflijke zaak' en noemde het 'te gek voor worden dat een patiënt zo behandeld kan worden'. Het bizarre voorval deed hem denken aan de tijd van improvisatiechirurgie tijdens de slag bij Trafalgar in 1805.

Chirurg wilde zaag kopen in kluswinkel
Chirurg wilde been amputeren met zaag uit kluswinkel (Foto: ANP)

Eigenzinnige RPG Little Devil Inside

Little Devil Inside is een Kickstarter-project dat nu al ruim over het eerste doel zit waardoor het op meerdere platforms uitgebracht zal worden.

In deze eigenzinnige actie-rpg zal je als assistent van een paranormale onderzoeker fungeren, je zal proberen informatie te verkrijgen en te onderzoeken over de vreemde activiteiten die zich afspelen in de wereld. Little Devil Inside heeft zoveel steun gehad dat Neostream, de ontwikkelaar van de game, de game uit zal geven op Xbox One, PlayStation 4 en Wii U. Daarnaast is de game ook op Steam Greenlight terecht gekomen.

Het is niet zo verrassend dat de game zoveel steun heeft gekregen, de simpele maar unieke en vreemde graphics leggen de focus echt op de gameplay. Elk personage, zowel mens als monster, heeft een goed gevechtssysteem om vijanden mee te verslaan. De wapens zover bekend zijn een pistool en zwaard afhankelijk van de situatie, maar de kans dat er meer wapens beschikbaar zijn als de game compleet is, is groot.

'EU-exit Britten is nadelig voor Nederland'

Een 'Brexit', het mogelijke vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, is niet alleen nadelig voor de Britten zelf. Ook de Nederlandse economie kan er schade door lijden, voorziet het economisch bureau van ING maandag.

Volgens de bank zorgt alleen de onrust vanwege het voorgenomen referendum over een Brexit al voor een groeivertraging van de Britse economie. Een vertrek kan de van de gehele EU verminderen, en daarmee de groei van Nederland. ING noemt onder meer de Nederlandse export die klappen kan krijgen. Het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland.

Ook zou Nederland een bondgenoot verliezen bij het bepleiten van meer marktgeoriënteerde hervormingen in Europa, aldus de economen. In dat licht moet erop worden gewezen dat het Nederland was dat Groot-Brittannië overhaalde om zich in 1973 bij de unie aan te sluiten. De bedoeling daarvan was onder meer een tegenwicht tegen Duitsland en Frankrijk.

De Britse bevolking mag zich van de onlangs herkozen premier David Cameron uiterlijk in 2017 in een referendum uitspreken over de vraag of het land in de EU moet blijven. Maar Cameron zelf zou volgens critici eigenlijk helemaal niet op zo'n referendum zitten te wachten, en het enkel hebben beloofd om potentiële stemmers op de euroskeptische UKIP binnenboord te houden.

'EU-exit Britten is nadelig voor Nederland'
'EU-exit Britten is nadelig voor Nederland' (foto: ANP)

Dani Alves blijft vaag over toekomst

Dani Alves weigert nog altijd duidelijkheid te geven over zijn toekomst. De 32-jarige verdediger van FC Barcelona heeft een aflopend contract en wordt al maanden met verschillende clubs in verband gebracht. Eerdere gesprekken over een nieuw contract in Spanje liepen spaak.

De Braziliaan zei maandag pas na de bekerfinale van zondag tegen Athletic Bilbao en de finale van de Champions League op 6 juni tegen Juventus bekend te zullen maken wat hij doet. "Er staan zo veel mooie dingen te gebeuren, dat het zonde zou zijn om na te denken over wat ik moet doen", zei de international. "Blijf ik bij Barça? Wie weet. Ik ben nu alleen bezig met die twee finales."

Mocht Alves vertrekken, staat coach Luis Enrique voor een probleem. De trainer vindt reserves Martin Montoya en Douglas niet goed genoeg. Vanwege een transferverbod mag Barcelona zich in de zomer niet versterken.

Go Ahead Eagles degradeert na twee jaar uit Eredivisie

Go Ahead Eagles is gedegradeerd naar de Jupiler League. In eigen huis moest de ploeg winnen van De Graafschap, maar verloor het met 0-1. Go Ahead Eagles wist dat het moest winnen van De Graafschap om in de race te blijven voor een plek in de Eredivisie. De eerste confrontatie tussen beide ploegen eindigde in een 1-0 overwinning voor De Graafschap, waardoor Go Ahead de achterstand in eigen huis om moest buigen.

Dat leek de ploeg zich vanaf de eerste minuut te realiseren en begon aanvallend. Via Alex Schalk en Glynor Plet kreeg de thuisploeg goede mogelijkheden om de score te openen, maar de aanvallers slaagden er niet in doelman Hidde Jurjus te verschalken. De Graafschap had het de eerste helft moeilijk op bezoek in Deventer. De bezoekers kwamen niet onder de druk van Go Ahead uit en mochten van geluk spreken dat de spelers met een stand van 0-0 richting de kleedkamer vertrokken.

Ook na rust ging Go Ahead door waarmee het de eerste helft was geëindigd: aanvallen. Opnieuw kreeg de ploeg veel kansen, maar liet het grote mogelijkheden onbenut. Dit keer waren het Krisztopher Vida en Peter van Ooijen die de bal niet in het net wisten te werken.

Totaal tegen de verhouding in was het De Graafschap dat op voorsprong kwam. Vincent Vermeij werd in de zeventigste minuut binnen de lijnen gebracht en wist binnen twee minuten zijn invalbeurt te bekronen met een doelpunt. Uit een corner kopte de twintigjarige aanvaller de 0-1 binnen.

Na het doelpunt moest het spel worden stilgelegd. Supporters van de thuisploeg bestormden het veld, waardoor het duel niet kon worden doorgespeeld. Na een korte onderbreking werd het spel hervat, maar een slotoffensief van Go Ahead werd niet beloond met doelpunten.

Glynor Plet zit er doorheen na de degradatie. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Glynor Plet zit er doorheen na de degradatie. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

'Wii is een brandstichter'

Een Amerikaan genaamd Trevor Pellegrin was Netflix aan het kijken op zijn Wii. Toen hij naar een vergadering moest, deed hij zijn Wii uit. Zijn buurman belde hem later dat zijn woonwagen in brand stond. De oorzaak van de brand is waarschijnlijk de Wii, die op stand-by stond.

Wii veroorzaakt brand

De brandweer dacht eerst dat roken de oorzaak was, maar dat bleek niet zo te zijn. De enige mogelijke overgebleven verklaring is dus dat de Wii het startpunt van de brand was. Pellegrin is ontroostbaar, want hij is bijna al zijn bezit kwijt. Hij heeft nog geprobeerd wat spulletjes te redden. Nintendo heeft nog niet gereageerd op de aantijgingen.

'Van der Vaart niet terug naar Ajax'

Rafael van der Vaart is niet van plan volgend seizoen terug te keren bij Ajax. Zijn zaakwaarnemer heeft dat volgens Voetbal International laten weten aan de Amsterdamse club.

"Rafael is er nog niet uit waar zijn toekomst zal liggen. Ajax heeft lang genoeg gewacht, we vonden het netjes de club daarover in te lichten. Ik ga ervan uit dat Ajax gaat overschakelen naar andere opties", vertelde zaakwaarnemer Robert Geerlings tegen het voetbaltijdschrift.

De 32-jarige Van der Vaart komt nu nog uit voor Hamburger SV, maar de Duitse club wil niet verder met de middenvelder. Ajax wilde hem terughalen naar Amsterdam, waar hij opgroeide en tot 2005 in de hoofdmacht speelde. HSV strijdt nog steeds tegen degradatie uit de Bundesliga. De club moet nacompetitie spelen.

Giro op weg naar een unicum; niemand met twee ritzeges

De renners in de Giro d'Italia zijn vandaag aan het genieten van hun tweede rustdag. Met Alberto Contador stevig in de roze trui gaan de renners morgen beginnen aan de lastige slotweek, met liefst vier bergritten. De Spanjaard Contador zal dan ook nog op zoek gaan naar zijn eerste ritzege in deze ronde.

Het is op zich nog vrij bijzonder dat de klassementsleider nog geen ritzege heeft toe kunnen behalen, gezien de lastige ritten die we al hebben gehad in de afgelopen twee weken. Nog opvallender is het dat er nog geen enkele renner meer dan één etappe heeft gewonnen. In de veertien reguliere etappes zijn er tot dusver ook veertien verschillende winnaars geweest. Mocht er in de slotweek niemand in slagen om in totaal op twee (of meer) ritzeges te komen, dan zou dat een unicum zijn voor een grote ronde. Normaliter slaagt er vrijwel altijd een sprinter, klassementsrenner of aanvaller erin om twee ritten te winnen tijdens één van de drie grote rondes.

Van de veertien winnaars zijn er op dit moment nog twaalf in koers. Alleen sprinters Michael Matthews en André Greipel zijn tot dusver uitgestapt in de eerste grote ronde van het jaar. Bij bovenstaand verhaa lmoet worden aangetekend dat de ploegentijdrit niet is meegerekend, anders zou Matthews (Orice-Greenedge) al twee zeges hebben gehad.

Opnames film De Helleveeg begonnen

De opnames voor De Helleveeg zijn maandag begonnen. De eerste draaidag van de film, naar de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden, was in de buurt van Tivoli in Eindhoven, de geboorteplek van de schrijver.

De Helleveeg gaat over Albert Egbers (Benja Bruijning) en zijn tante Tiny (Hannah Hoekstra). Tiny lijdt behalve aan smetvrees ook aan een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf volwassen geworden, stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen.

De Eindhovense wethouder van cultuur, Mary-Ann Schreurs, was ook op de eerste draaidag aanwezig. De gemeente Eindhoven heeft de film deels gesubsidieerd, mede om de stad te promoten.

Andere acteurs in De Helleveeg zijn Gijs Scholten van Aschat, Robert de Hoog, Frank Lammers, Anneke Blok, Hadewych Minis en Beau Schneider. De film is in maart 2016 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Poll-Jazeera: '80% moslims pro-IS'

Een recente poll van Arabische nieuwszender Al Jazeera laat zien hoe de gemiddelde moslim, die deelnam aan deze poll denkt over het kankergezwel dat luistert naar de naam Daesh, in het Westen beter bekend als Islamitische Staat. Meer dan 80 procent van de mensen die reageerden op de poll staat vierkant achter deze beestenbende.

80% van de moslims staat achter IS (Foto: AlJazeeraScreenshot)

Dit onderzoek staat niet geheel op zichzelf. Eerder polls lieten bijvoorbeeld al zien dat 80 procent van de Turkse jongeren in Nederland het geweld van religieuze groepen als Hamas en de Islamitische Staat niet afkeurt. Ook uit een poll onder Londense jongeren kwam naar voren dat 80 procent van de islamitische jeugd in de Engelse hoofdstad IS een warm hart toedraagt.

Eerder liet het NCRV-programma Altijd Wat zien dat drie kwart van de Nederlandse moslims jihadstrijders als helden beschouwt. Dit laatste zou je nog kunnen uitleggen als dat men blij is dat jeugd bereid is ten strijde te trekken tegen dictator Assad, die zichzelf namelijk ook niet bepaald voorbeeldig gedragen heeft.

De sympathie die Daesh blijkbaar opwekt bij veel in het Westen geboren en getogen moslims heeft wellicht iets te maken met de letterlijke interpretatie van de islamitische wet, de sharia. Bijna drie kwart van de Europese moslims is namelijk van mening dat wetten van god boven die van de staat staan. Het feit dat Daesh onder andere op grote schaal sjiieten uitmoordt is wellicht ook een factor: veel soennieten beschouwen sjiieten als afvalligen dan wel satansaanbidders.

Het onderzoek werd gedaan via Aljazeera.net, het 'Arabische gedeelte' van Al Jazeera.

Bertens stijgt op wereldranglijst

Tennisster Kiki Bertens is op de wereldranglijst zes plaatsen gestegen. Op de WTA-ranglijst, die maandag werd gepubliceerd, staat ze 84e. De wereldranglijst bij de vrouwen wordt nog steeds aangevoerd door de Amerikaanse Serena Williams.

Bij de mannen veranderde er voor de Nederlanders niet veel. Robin Haase is de hoogst geplaatste Nederlander. Hij daalde één plek en staat tachtigste. Thiemo de Bakker staat 133e (+1) en Igor Sijsling blijft staan op 166.

De tennissers strijden deze en komende week om veel punten op Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het jaar. Tijdens dat toernooi heeft Bertens een vierde ronde te verdedigen. Mocht ze al vroeg worden uitgeschakeld zal ze tot ver buiten de top 100 vallen.

Bin Al-Hussein vereerd door steun Platini

Prins Ali Bin Al-Hussein is diep onder de indruk van de steun van UEFA-voorzitter Michel Platini voor zijn kandidatuur voor het voorzitterschap van de FIFA. De Jordaanse prins liet dat maandag op Twitter, in reactie op een interview dat de Fransman gaf aan de de Franse sportkrant L'Equipe, weten.

Platini herhaalt in de krant dat wereldvoetbalbond FIFA toe is aan verandering. Huidig voorzitter Sepp Blatter beschadigt de FIFA met zijn nieuwe kandidatuur, meent de beroemde Franse oud-international. "Als hij blijft, verliest de FIFA geloofwaardigheid en autoriteit, of hij het nou wil of niet."

Ali Bin Al-Hussein heeft alle kwaliteiten, zegt Platini. De verkiezing is vrijdag in Zürich en de verwachting is dat de 79-jarige Blatter wordt herkozen. Prins Ali Bin Al-Hussein is de enige overgebleven tegenstander nadat Michael van Praag en Luis Figo zich vorige week hadden teruggetrokken.

Wiskundige achter A Beautiful Mind overleden

John Forbes Nash jr. is om het leven gekomen bij een auto-ongeluk. De schizofrene wiskundige, die de inspiratie was achter Russel Crowes personage in de film A Beautiful Mind, was 86 jaar.

De Nobelprijswinnaar en zijn 82-jarige vrouw Alica zaten zaterdag in een taxi toen de chauffeur de controle over het stuur verloor. Hij botste op de vangrail, waarna beide passagiers uit de auto werden geslingerd en verongelukten. Ze droegen volgens TMZ geen gordel. De taxichauffeur ligt met niet-levensbedreigende verwondingen in het ziekenhuis, meldt CNN.

Russel Crowe liet via Twitter weten "verbouwereerd" te zijn. "Mijn hart gaat uit naar John & Alicia & hun familie. Een geweldig partnerschap. Beautiful minds, beautiful hearts."

A Beautiful Mind won in 2002 de Oscar voor Beste Film. Ook werd Ron Howard bekroond als Beste Regisseur en Jennifer Connelly als Beste Bijrolactrice. Russel Crowe kon zijn nominatie voor Beste Acteur niet verzilveren. De acteur won wel een Golden Globe voor zijn rol als Nash.

Griekenland dringt begrotingstekort terug

De Griekse overheid heeft zijn begrotingstekort in de eerste vier maanden van dit jaar fors teruggedrongen ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Financiën maandag naar buiten bracht.

Het overschot daalde van 1,2 miljard euro tot 510 miljoen euro. Indien renteaflossingen buiten beschouwing worden gelaten, was er sprake van een zogeheten primair overschot van 2,1 miljard euro.

Afgelopen weekeinde gaven meerdere Griekse politici aan dat het land een aantal aflossingen aan het IMF, voor in totaal 1,6 miljard euro, niet kan voldoen.

'Chris Brown betaalt alimentatie niet'

Chris Brown is gestopt met het betalen van alimentatie aan de moeder van zijn dochter Royalty. Dat zeggen meerdere bronnen tegen TMZ.

De zanger betaalde Nia Guzman 2500 dollar per maand. Toen het model ineens 15.000 per maand eiste, stopte Chris in maart met betalen. Een bron dicht bij Brown zegt dat de zanger de eisen van de moeder van Royalty belachelijk vindt.

Chris meent dat Guzman hun dochter als een lot uit de loterij ziet en daar misbruik van wil maken. Nia beweert juist dat Chris ontzettend gierig is en hun dochter daar de dupe van wordt.

Volgens TMZ zal de advocaat van Guzman binnen twee weken naar de rechtbank stappen om weer alimentatie te eisen en het maandbedrag flink te verhogen.

'Amazon betaalt nu wel netjes belasting'

Internethandelaar Amazon betaalt sinds kort wel netjes zijn belastingen in de Europese lidstaten. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal is het bedrijf per 1 mei begonnen met belastingafdracht per Europees land waar eerder belastingvoordelen werden genoten via een constructie met Luxemburg.

Naar eigen zeggen is Amazon al twee jaar bezig zijn met de nieuwe opzet voor belastingafdracht. Daardoor worden naar verluidt nu belastingen in onder meer Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Spanje afgedragen. Het bedrijf weigerde in de krant daarover verder commentaar te geven.

Eerder dit jaar startte de Europese Commissie een onderzoek naar de overeenkomst die Amazon heeft met Luxemburg. In een voorlopige conclusie meldde Brussel dat de belastingvoordelen in strijd zijn met het Europees recht.

De Europese Commissie heeft de strijd tegen belastingontwijking door multinationals onlangs opgevoerd. Eerder kwam de toezichthouder met soortgelijke bezwaren tegen afspraken die de Nederlandse fiscus heeft met koffieketen Starbucks. Ook deals van Luxemburg met de Italiaanse autofabrikant Fiat en van technologiegigant Apple met de Ierse overheid worden onder de loep genomen.

Een oordeel van de onderzoekers wordt overigens niet voor 1 juni verwacht.

'Amazon betaalt nu wel netjes belasting'
'Amazon betaalt nu wel netjes belasting' (Foto: ANP)

Cavaliers met één been in NBA-finale

De Cleveland Cavaliers zijn hard op weg naar de finale van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. In eigen huis versloegen de Cavaliers zondagavond lokale tijd de Atlanta Hawks na verlenging (114-111) waardoor de tussenstand in de serie 3-0 is. De Cavaliers hebben nog maar één zege nodig om de finale te bereiken en kunnen dat dinsdag doen in hun tweede thuiswedstrijd.

Sterspeler LeBron James vocht tegen vermoeidheid en pijn aan een geblesseerde linkerenkel en werd topscorer bij de winnende ploeg. Hij maakte 37 punten, pakte achttien rebounds en gaf dertien assists. "Ik moest het verschil maken", reageerde James die zelfs even leek te overwegen om uit de wedstrijd te stappen.

"Hij wist dat we de wedstrijd zonder hem niet zouden winnen", reageerde zijn coach David Blatt. "Hij speelde door met pijn en kramp en wilde ons simpelweg niet laten verliezen. Geweldig."

Trainer Bilic stopt bij Besiktas

Slaven Bilic stopt na twee seizoen als trainer van de Turkse voetbalclub Besiktas en lijkt op weg naar West Ham United. "Ik ben hier volgend jaar geen trainer", aldus de 46-jarige Kroaat.

Besiktas verloor zondag de derby bij koploper Galatasaray (2-0) en mist daardoor deelname aan de Champions League. "Zoals ik al eerder heb gezegd, ik ben de eerste die verantwoordelijkheid neemt voor het missen van de titel twee jaar op rij. Ik heb mijn beslissing al genomen", legde de trainer uit.

Bilic wordt in verband gebracht met West Ham United waar hij in de jaren negentig een seizoen speelde. De club uit Londen nam zondag afscheid van manager Sam Allardyce. Zijn contract wordt niet verlengd.

Weer voetballer dood door hartfalen

Het voetbal is weer opgeschrikt door het overlijden van een speler, vermoedelijk door hartfalen. In de Argentijse tweede divisie ging de 27-jarige verdediger Christian Gomez van Atlético Parana zondag na een half uur plotseling tegen de grond. Op weg naar het ziekenhuis overleed de voetballer. De teamarts van tegenstander Boca Unidos vertelde dat de speler symptomen van hartfalen had.

In België overleden de afgelopen twee maanden ook twee jonge voetballers door hartproblemen. De 23-jarige Tim Nicot van Beerschot-Wilrijk werd tijdens een toernooi met vrienden getroffen door hartproblemen en overleed in het ziekenhus. De 24-jarige Grégory Mertens zakte in elkaar tijdens een duel met de beloftenploeg van Lokeren.

Porte staakt de strijd in Giro d'Italia

Richie Porte zal dinsdag in Pinzolo niet meer van start gaan in de Ronde van Italië. De kopman van Team Sky heeft nog te veel last van een val tijdens de dertiende etappe en besluit om de handdoek in de ring te gooien. "De val van vrijdag eist zijn tol", aldus de Australiër op de website van Team Sky.

Porte kende een ongelukkige tweede week in de Giro D'Italia. De dertig jarige wielrenner kreeg een tijdstraf van twee minuten omdat zijn landgenoot Simon Clarke hem zijn wiel aanbood na een lekke band. Clarke is van een andere ploeg en de UCI-regels verbieden dat wielrenners van andere ploegen materiaal aan elkaar afstaan. 

Porte was ook een slachtoffer van de in de chaos van Jesolo. Hij kwam net als Alberto Contador ten val. Een slipper die hem duur kwam te staan. "Ik kende niet veel geluk deze week met de lekke band en de daaraan gekoppelde tijdstraf. Het is echter de val van vrijdag die zijn tol eist", doet Porte zijn verhaal. "Ik viel op mijn knie en heup waardoor ik veel last had tijdens de tijdrit van zaterdag en de rit van gisteren. Ik wilde er nog alles aan doen, maar de medische staf besloot om er toch de brui aan te geven."

Vandaag is een rustdag in Giro. Dinsdag gaat de ronde verder met een 174 kilometer tellende bergetappe tussen Pinzolo en Aprica. Er moeten vijf cols beklommen worden, waaronder de Del Mortilolo. Dat is één is uit de eerste categorie. 

Radamel Falcao keert terug naar Monaco

Manchester United gaat niet verder met de van AS Monaco gehuurde Radamel Falcao. De Colombiaanse spits keert in de zomer terug naar Frankrijk.

Eerder vanavond meldde de BBC al dat United had besloten Falcao terug naar Frankrijk te sturen. De Engelse grootmacht heeft het hardnekkige gerucht inmiddels bevestigd. Op de officiële website laat United weten af te zien van de optie tot koop. Manager Louis van Gaal reageert in een korte reactie op het vertrek van de 29-jarige aanvaller.

"Falcao is een topprofessional en een goed mens", meldt Van Gaal in het statement van United. "Namens mezelf en iedereen bij de club wens ik hem het beste voor de toekomst." Falcao kwam medio 2014 op huurbasis naar Manchester, maar wist nooit te overtuigen. In 26 Premier League-optredens liet El Tigre het net slechts viermaal bollen.

Falcao maakte in het verleden furore als goaltjesdief bij FC Porto en Atlético Madrid. Medio 2013 stapte de international voor een miljoenenbedrag over naar Monaco. Na een redelijke eerste seizoenshelft sloeg begin 2014 het noodlot toe. Falcao liep een zware knieblessure op, een kwetsuur die hem uiteindelijk het wereldkampioenschap zou kosten.

Sinds zijn knieblessure is Falcao op zoek naar zijn supervorm van weleer. Het is nog maar de vraag of de voorhoedespeler zijn gloriedagen nog zal herbeleven. Misschien wel zijn meest memorabele wedstrijd is de UEFA Supercup tegen Chelsea FC uit het siezoen 2012/13. Falcao trof driemaal doel en gaf één assist in het duel met de Londenaren (1-4).

Radamel Falcao keert deze zomer weer terug naar AS Monaco. (PRO SHOTS/Reuters/Phil Noble)
Radamel Falcao keert deze zomer weer terug naar AS Monaco. (PRO SHOTS/Reuters/Phil Noble)

Jongen steekt stiefvader met mes

Een 16-jarige jongen is zondag opgepakt omdat hij zijn 45-jarige stiefvader zou hebben neergestoken.

De politie meldt maandag dat rond 16.30 uur een melding binnenkwam, waarna ze in de woning in de wijk Haagse Beemden de gewonde man vond. De jongen werd ter plekke aangehouden voor poging tot doodslag.

Ambulancepersoneel bracht de stiefvader naar het ziekenhuis. Agenten vonden in het huis een mes, dat ze in beslag hebben genomen.

Drie branden in een uur in Hoogeveen

In Hoogeveen moest de brandweer in de nacht van zondag op maandag in één uur tijd drie keer uitrukken.

Tussen 2.30 uur en 3.30 uur braken op de Alteveerstraat en bij de Bentincksdijk drie branden uit. De Drentse plaats werd vorig jaar opgeschrikt door een pyromaan die tientallen (auto-)branden stichtte.

De politie houdt er ernstig rekening mee dat het nu weer gaat om brandstichting, maar kan vooralsnog geen verband leggen met de autobranden van vorig jaar.

Burgernet Drenthe heeft een oproep gedaan aan mensen die tips hebben over de branden.

Noodweer VS eist levens

Zeker drie Amerikanen zijn afgelopen weekend omgekomen door hevige regenval en overstromingen in onder meer de staten Texas en Oklahoma. Ook zijn drie mensen nog vermist, zijn meer dan duizend inwoners op de vlucht geslagen en zijn hele straten weggevaagd, schrijven Amerikaanse media.

Texas en Oklahoma worden geteisterd door een van de ergste overstromingen in jaren. In 24 uur tijd viel meer dan 25 centimeter regen waardoor rivieren buiten hun oevers traden. De buien gingen gepaard met flinke rukwinden. Bewoners van ondergelopen woningen zijn op het dak geklommen en wachten daar op hulp.

Zo'n vierhonderd huizen zijn vernietigd, meer dan duizend huizen zijn beschadigd en zeker twee belangrijke bruggen zijn weggespoeld in de stad San Marcos in Texas. ,,Er zijn straten waar misschien nog een of twee huizen staan. De rest bestaat alleen nog maar uit een aantal platen", vertelde een hulpverlener in Texas zondag aan CNN. ,,Er is veel schade aan de infrastructuur. Hoogspanningsmasten zijn stuk en wrakstukken liggen op straat."

Mensen wordt afgeraden terug te gaan naar huis. Ze moeten in opvangcentra blijven tussen zondagavond 21.00 uur en maandagochtend 07.00 uur (lokale tijd).

Zekeréén dode viel in Texas en twee mensen kwamen om door het noodweer in Oklahoma. Onder hen was een brandweerman die andere mensen probeerde te redden uit het water. Het aantal vermisten en doden kan nog oplopen, omdat de reddingsteams nog niet met alle getroffen gebieden contact hebben gehad. Door het noodweer hebben ze hun zoektocht tijdelijk moeten staken.

Er wordt tot en met maandag nog meer slecht weer verwacht. Zo kan er maandag nog 10 centimeter regen vallen en kunnen rukwinden voorkomen.

Noodweer VS eist levens
Noodweer VS eist levens (Foto: ANP)

Nikkei zet winstreeks voort

De aandelenbeurs in Tokio is maandag met winst aan de laatste week van mei begonnen. Een goedkopere Japanse yen en beter dan verwachte Japanse exportcijfers zorgden voor een positieve stemming. De Nikkei sloot 0,7 procent hoger op 20.413,77 punten en kende daarmee de zevende winstbeurt op rij.

Op macro-economisch vlak bleek dat de export in Japan in april met 8 procent is gestegen ten op zichte van een jaar eerder. Bij de bedrijven klom Tokyo Electric Power (Tepco) 6,7 procent. De zakenkrant Nikkei meldde dat het energiebedrijf samen met Mitsubishi (plus 1,5) een opdracht heeft gekregen voor de bouw van een grote energiecentrale in Qatar.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen ook winsten zien. De Shanghai Composite steeg 2,7 procent tot het hoogste niveau sinds januari 2008. De All Ordinaries in Sydney kreeg er 0,9 procent bij. In Hongkong en Zuid-Korea waren de markten gesloten vanwege nationale feestdagen.

Cel voor Australiër die Nederlandse martelde

Een man uit Australië die een Nederlandse toeriste meerdere keren verkrachtte en martelde, is veroordeeld tot zeventien jaar celstraf. De 47-jarige Alfio Anthony Granata stond maandag voor de rechter en bekende dat hij de vrouw heeft misbruikt, bestolen, met de dood heeft bedreigd en mishandeld.

De 21-jarige Nederlandse vrouw werd in 2012 meer dan zes weken vastgehouden in een hotelkamer in Melbourne. Naast dat hij haar tientallen keren verkrachtte, sloeg hij haar zo erg dat ze tijdelijk niet kon zien en eten en kerfde hij met een mes een kruis in haar voorhoofd. Ook legde hij haar vast aan een riem en moest ze doen alsof ze een hond was en mocht ze niet praten. De Australiër legde alle gruwelijkheden vast op video.

Hezbollah bereid om Assad meer te steunen

Hezbollah deinst er niet voor terug om nog meer mee te vechten in de burgeroorlog in Syrië. De leider van de militante sjiitische beweging heeft beloofd nog meer steun te bieden aan het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad.

Sjeik Hassan Nasrallah zei zondag in een video dat de steun een nieuwe strategie is om extremistische groepen als IS (Islamitische Staat) en het al-Nusra Front, een tak van terreurgroep al-Qaeda, tegen te gaan. "Onze steun zal toenemen wanneer dat nodig is. We zullen niet op de ene plek in Syrië wel aanwezig zijn en op de andere plek niet. We zullen overal zijn", zei de Hezbollah-leider tijdens een bijeenkomst waar werd herdacht dat Israël zich vijftien jaar geleden terugtrok uit Zuid-Libanon.

Hezbolla vecht mee aan de kant van het leger van Assad in de burgeroorlog, die Syrië inmiddels al vier jaar in zijn greep houdt.

Hezbollah bereid om Assad meer te steunen
Hezbollah bereid om Assad meer te steunen (Foto: ANP)

Van der Steur naar Maastricht voor motorclub probleem

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur gaat deze Tweede Pinksterdag naar Maastricht om zich op de hoogte te laten brengen van de problemen met de motorbendes in Limburg. Van der Steur spreekt maandagmiddag met onder anderen burgemeester Onno Hoes.

Hoes riep vrijdag op tot meer hulp van Den Haag. Burgemeesters in de regio zien de spanningen oplopen tussen de verschillende motorclubs, zoals Bandidos en Hells Angels. Het huis van de burgemeester van Kerkrade staat sinds kort onder politiebescherming omdat hij bedreigd zou worden door motorbendes.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch wilde al graag dat Van der Steur naar het zuiden zou afreizen. "We moeten de bendes geen millimeter de ruimte geven om samenleving en openbaar bestuur te intimideren". CDA-collega Peter Oskam: "De minister zal echt met capaciteit voor de politie over de brug moeten komen. Keer op keer zegt het kabinet dat er voldoende capaciteit is, maar telkens wordt het tegendeel bewezen."

Van der Steur verdiept zich in motorbendes
Van der Steur verdiept zich in motorbendes (Foto: ANP)

Bangladesh wil bootvluchtelingen bestraffen

Premier Sjeik Hasina Wajed van Bangladesh heeft flinke kritiek geuit op de bootvluchtelingen die het land ontvluchten. Ze noemt hen "mentaal ziek" en beschuldigt hen ervan het imago van Bangladesh te grabbel te gooien.

"Iedereen die illegaal uit Bangladesh verhuist zal gestraft worden, net als de mensensmokkelaars die hen helpen", aldus de premier tegen het staatspersbureau. ,,Ze besmeuren het imago van het land en zetten hun leven op het spel. Ze zouden betere levens kunnen hebben in Bangladesh." Ze snapt dan ook niet dat ze vluchten, want volgens haar is er genoeg werk in het land.

Vluchtelingen uit Bangladesh en Myanmar zijn afgelopen maanden massaal op gammele bootjes gestapt om hun thuisland te ontvluchten. Duizenden mensen zouden nog steeds op zee ronddrijven in afwachting van hulp. Doordat Thailand, Maleisië en Indonesië ze niet wilden opvangen, is crisis ontstaan op zee. De landen hebben nu afgesproken 7000 bootvluchtelingen die nu nog op zee dobberen, tijdelijk op te vangen.

Bangladesh wil bootvluchtelingen bestraffen
Bangladesh wil bootvluchtelingen bestraffen (Foto: ANP)

Renners Roparun komen aan in Rotterdam

Meer dan 8000 lopers en begeleiders van de jaarlijkse Roparun komen maandag aan in Rotterdam na hun estafetteloop vanuit Parijs en Hamburg. De deelnemers, die afgelopen zaterdag vertrokken, worden op de Coolsingel binnengehaald door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

De 315 deelnemende teams halen met de loop geld op voor kankerpatiënten die niet meer kunnen genezen. Vorig jaar bracht het evenement ruim 5,4 miljoen euro op. Het geld wordt uitgegeven aan ruim 150 goede doelen. Een team bestaat uit acht renners die ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen. Bovendien bestaat het team uit begeleiders.

De estafetteloop van ruim 500 kilometer is ontstaan in 1992. Sindsdien is ruim 62 miljoen euro opgehaald.

Campagne met gratis polsbandjes tegen vermissing van kinderen

De reddingsbrigade en politie beginnen maandag, de Internationale Dag van het Vermiste Kind, in Scheveningen met een grote actie die moet voorkomen dat kinderen deze zomer zoekraken op stranden en bij recreatieplassen.

Ze delen polsbandjes uit waarop ouders hun telefoonnummer kunnen noteren, zodat ze sneller met hun gevonden kind herenigd kunnen worden.

In totaal zijn 120.000 gratis bandjes beschikbaar die vanaf maandag worden uitgedeeld in recreatiegebieden. Tijdens de zomermaanden worden op stranden en bij plassen jaarlijks ongeveer 900 verdwaalde kinderen met hun ouders herenigd.

Doel van de campagne van de hulpdiensten is om de strandbezoekers bewust te maken van hoe zij kunnen voorkomen dat een kind zoekraakt. Ouders krijgen ook tips hoe ze afspraken met hun kinderen kunnen maken om te voorkomen dat ze hun familie uit het oog verliezen.

Jochies (9 en 10) vermoorden man in India

Twee jochies van 9 en 10 jaar hebben in India een volwassen man vermoord. Ze sloegen eerst met een bierflesje op het hoofd van de 23-jarige man, daarna sneden ze met het gebroken flesje zijn keel door.

Het drama speelde zich vrijdagavond af in het zuidoosten van Delhi. De beide jongens waren op straat aan het bedelen; iets dat ze veelvuldig deden. Sanjar Kumar, eigenaar van een bloemenwinkel, dronk buiten voor een andere winkel een drankje. De twee jongens vroegen hem om een aalmoes, maar dat weigerde hij.

De jochies dreigden hem daarna te vermoorden. Kumar gaf een van de jongens een klap, wat leidde tot een vechtpartij. Terwijl de ene jongen hem besprong, sloeg de ander een fles bier stuk op het hoofd van Kumar. Een van beide jongens zat daarna bovenop hem en sneed met de gebroken fles in de keel van de 23-jarige bloemist.

Het slachtoffer duwde de jongen weg en probeerde te vluchten, maar stortte in elkaar. Getuigen zagen dat zijn nek half was doorgesneden. De man weigerde naar het ziekenhuis te worden gebracht en raakte kort daarna buiten bewustzijn. De inmiddels gearriveerde politie bracht hem alsnog naar het ziekenhuis, maar bij aankomst was hij al overleden.

De beide jongens, die in een nabijgelegen tempel verbleven, zijn aangehouden.

Olifant pakt camera af, maakt 'elphie'

Een foto die een 22-jarige Canadees online zette, gaat de hele wereld over. Christian LeBlanc was in Thailand een olifant bananen aan het voeren. Met zijn slurf graaide de olifant de fotocamera van de Canadees. Die stond ingesteld op continu fotograferen, waardoor een heuse 'elphie' werd gemaakt.

LeBlanc was eerder dit jaar samen met zijn vriendin op het Thaise eiland Koh Phangan. Daar kwamen ze een groep olifanten tegen. 'Voor 50 cent kon je een mand bananen kopen om aan de dieren te voeren. We besloten om een mandje te kopen', vertelt de Canadees aan CNN.

Kennelijk had de olifant niet genoeg aan de bananen die hij kreeg. Het dier zocht met zijn slurf naar meer voedsel. 'Voordat ik het doorhad, had hij mijn fotocamera te pakken.' Die sportcamera stond ingesteld op continu fotograferen. Dit zorgde voor foto's vanaf de slurf van de olifant. LeBlanc sluit niet uit dat de olifant wist wat hij deed. 'Olifanten zijn erg intelligent. Je gaat je zeker afvragen of het niet een bewuste actie was.'

De foto van LeBlanc de Thaise olifant is niet de eerste 'elphie' ooit. In mei vorig jaar ging een olifant in een Engels safaripark aan de haal met de mobiele telefoon van een bezoeker.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.