'Enorm corruptieschandaal rond Braziliaans elftal'

De Braziliaanse voetbalbond zit mogelijk in grote problemen. De krant Estadão is zondag met een verhaal naar boven gekomen waaruit zou blijken dat het nationale elftal al jaren beheerst wordt door de wil van enkele bedrijven, die zouden beslissen welke spelers wel of niet het Braziliaanse shirt mogen dragen. Het contract zou in 2006 zijn ingegaan en zou gelden voor tien jaar, maar volgens de krant werd het vier jaar geleden vernieuwd door voormalig CBF-president Ricardo Teixeira. 

Estadão zegt in het bezit te zijn gekomen van een contract tussen de Braziliaanse voetbalbond CBF en een bedrijf genaamd ISE. Het opvallende aan dit bedrijf is dat het geen werknemers heeft en haar thuisbasis heeft op de Kaaimaneilanden. Het zou een onderdeel zijn van het Saoedische Dallah al-Baraka, een grote speler in de investeringsmarkt in het Midden-Oosten en eigendom van multimiljardair Saleh Abdullah Kamel.

In het contract staat te lezen dat alleen de commerciële partners van het Braziliaanse elftal mogen beslissen wie er daadwerkelijk in het team spelen in internationale wedstrijden, wat zou betekenen dat de bondscoach bijzonder weinig inbreng heeft. Als het CBF een nieuwe speler op wil roepen, moet men 'toestemming' vragen aan ISE, iets wat alleen verkregen zou worden als de speler genoeg marktwaarde heeft. Bepaalde, door ISE geselecteerde spelers moeten in elke wedstrijd in de basis starten, terwijl er van geblesseerde spelers als bewijs van de blessure een uitgebreid medisch rapport geëist wordt door het bedrijf.

Neymar is een van de spelers met de hoogste marketingwaarde op aarde en moet in opdracht van ISE in elke wedstrijd spelen (Foto: Getty)

Een van de passages in het contract luidt als volgt: "Het CBF zal garanderen dat genoemde spelers in elke wedstrijd zullen spelen." Als dat niet gebeurt betalen de commerciële partners slechts de helft van het vooraf afgesproken sponsorbedrag van ruim één miljoen euro per wedstrijd. Dit gebeurde onder meer in november 2011, toen bondscoach Mano Menezes voor een vriendschappelijke interland met Egypte onder meer Neymar, Kaka en Leandro Damião thuisliet, resulterend in een 'boete' van de sponsoren van het team.

Als een van de 'verplichte' spelers geblesseerd raakt moet het CBF zorgen voor passende vervanging, goedgekeurd door ISE: "Elke verandering aan de lijst van spelers zal schriftelijk aan ISE doorgegeven worden en na onderling overleg bevestigd worden. CBF zal zorg dragen voor het vervangen van de speler door een andere speler met een vergelijkbare marketingwaarde, technische vaardigheden en reputatie."