Huizen voor slechts 1 euro in ItaliŽ

Voor wie altijd al droomde van een idyllisch huisje op het Italiaanse platteland is er nu de mogelijkheid een huis te kopen voor slechts 1 euro. Er zit natuurlijk wel een maar aan, je zult verplicht minstens 25.000 euro moeten uitgeven aan de restauratie.

De lage huizenprijzen vloeien voort uit een plan dat drie burgemeesters hebben bedacht om leegloop te voorkomen. Bepaalde huizen zijn zelfs helemaal gratis te krijgen, je moet er dan wel permanent wonen en het niet als vakantieverblijf gebruiken. Ondanks de schitterende locaties gaat het vaak wel om bouwvallen 'huizen voor de handige klusser'.

Zo zijn er in Gangi op Sicilië ruim honderd huizen op de lijst gezet, veelal karakteristieke 19e eeuwse arbeidershuisjes genaamd 'pagliarole'. Vanuit het dorp heb je wel uitzicht op de Etna, een vulkaan die momenteel weer lekker aan het borrelen is. Ga je liever voor de frisse berglucht dan kun je terecht in de valleien van Carrega Ligure (iets ten noorden van Genua) waar zelfs huizen uit de 11e eeuw worden aangeboden. Tenslotte is er nog gedacht aan de bosliefhebbers in Lecce Nei Marsi (1,5 uur vanaf Rome). Het dorp ligt temidden van een nationaal park en is omringd door een eeuwenoud bos.

Of het aan te raden is een huis in een van de drie gebieden te kopen is nog maar de vraag. Gangi heeft een rijke geschiedenis, maar om de een of andere reden zijn er de afgelopen honderd jaar ruim 9.000 mensen vertrokken richting Argentinië. In het Carrega Ligure zijn enkele dorpjes compleet uitgestorven vanwege de ijskoude winters en het gebrek aan voorzieningen. Lecce Nei Marsi liep leeg na een allesverwoestende aardbeving in 1915.

Huizen voor slechts 1 euro in Itali? (Foto: Grotte Della Civita)
Huizen voor slechts 1 euro in Italië (Foto: Grotte Della Civita)