Rode Kruis opent rekening voor Nepal

Het Nederlandse Rode Kruis heeft zaterdag een rekeningnummer geopend voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Nepal. Op Giro 6868 kunnen mensen geld storten voor de slachtoffers van de ramp, liet een woordvoerder van de organisatie weten.

Volgens het Rode Kruis is de situatie "ernstig" en heeft de beving "een behoorlijke ravage achtergelaten". Het Nepalese Rode Kruis is begonnen met een zoek- en reddingsoperatie in het land. "Er is veel hulp nodig. Er is behoefte aan voedsel, water en medicijnen."

Unicef heeft Giro 121 geopend voor de slachtoffers van de ramp. De eerste lading hulpgoederen staat klaar om gedistribueerd te worden onder de bevolking.

Ook kinderrechtenorganisatie Save the Children in Nederland opende zaterdag een rekeningnummer voor de ramp, giro 809. Op de website savethechildren.nl kunnen mensen ook geld storten. Volgens de kinderrechtenorganisatie zijn 6,2 miljoen mensen getroffen door de aardbeving, onder wie 2,1 miljoen kinderen.

Medewerkers van Save the Children zijn zaterdag begonnen met het opstarten van noodhulp, zoals de distributie van schoon water, onderdak, voedsel en bescherming van kinderen. Dat werk wordt bemoeilijkt door onbegaanbare wegen en ingestorte bruggen. Bovendien is er gevaar voor naschokken.

Save the Children is sinds 1976 actief in Nepal en werkt in 63 districten. De organisatie vreest dat ook eigen medewerkers en hun families zijn getroffen door de ramp. Stichting SOS Kinderhulp is ook in actie gekomen om hulp te bieden aan kinderen en families. De stichting is sinds 1960 actief in Nepal.