Zware aardbeving in Nepal

Nepal is zaterdagochtend getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Dat heeft het Amerikaanse geologisch instituut USGS gemeld.

In een stad buiten de hoofdstad Kathmandu is volgens een getuige een kind omgekomen, toen een standbeeld omviel. In de hoofdstad zijn gebouwen, waaronder eeuwenoude tempels, ingestort. Volgens regeringsfunctionarissen zijn er tientallen mensen met botbreuken of andere verwondingen opgenomen in het belangrijkste ziekenhuis van Kathmandu.

Het epicentrum van de beving lag op ongeveer 2 kilometer diepte in een gebied rond 80 kilometer ten oosten van de stad Pokhara in Centraal-Nepal. De schok werd ook in de hoofdstad New Delhi en andere steden in het noorden van India gevoeld. In het grensgebied met Nepal zou een 15-jarig meisje zijn gestorven, nadat de muur van een huis op haar was terechtgekomen.

Update 12.15 uur:
Zeker 71 mensen zijn omgekomen, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. In buurland Bangladesh vielen zeker twee doden. De Chinese staatstelevisie maakte melding van een omgekomen Chinese toerist bij de grens tussen Nepal en China. Veel gebouwen in Kathmandu zijn beschadigd of verwoest.

Tientallen gewonden zijn naar het ziekenhuis in Kathmandu gebracht, maar ook daar vluchtten patiënten en personeel naar buiten na de beving. Op het parkeerterrein zijn matrassen neergelegd zodat de gewonden daar kunnen worden behandeld.

Media in Bangladesh meldden dat een van de doden viel in de hoofdstad Dhaka, de ander in het noordwestelijke district Pabna. Hoe de slachtoffers precies omkwamen werd niet gezegd.

Bij Mount Everest in Tibet veroorzaakte de beving een lawine in de buurt van een van de kampen voor bergbeklimmers. Over slachtoffers daar is nog niets bekend.

Zware aardbeving in Nepal
Zware aardbeving in Nepal (Foto: ANP)