Kamp Westerbork herdenkt 70 jaar bevrijding

Herinneringscentrum Kamp Westerbork herdenkt zondag dat het voormalige doorgangskamp zeventig jaar geleden is bevrijd. Canadese troepen namen op 12 april 1945 het kamp in, waarmee definitief een einde kwam aan de Jodenvervolging in Nederland.

Maar de bevrijding betekende volgens het herinneringscentrum ook "het begin van het wachten op bericht van de 107.000 mannen, vrouwen en kinderen die de jaren ervoor waren afgevoerd''. Slechts 5000 van hen overleefden de vernietigingskampen in Oost-Europa.

De herdenking begint met een stille tocht naar twee originele goederenwagons, die in de oorlogsjaren zeer waarschijnlijk zijn gebruikt voor de deportaties. De wagons zijn vorig jaar aangekocht en nu gerestaureerd. Ze staan op een nieuw aangelegd spoor bij de zogeheten Rampe, de plek waar de treinen indertijd naar het oosten vertrokken.

De wagons maken deel uit van het plan om zichtbaarder maken hoe het kamp er vroeger uitzag. Zo is vorig jaar ook een originele woonbarak teruggeplaatst en is de woning van de voormalige kampcommandant voorzien van een grote glazen overkapping om die voor de toekomst te behouden.

Kamp Westerbork (Foto: Het Doorvoerkamp Naar de Dood)
Kamp Westerbork (Foto: Het Doorvoerkamp Naar de Dood)