Kamp Amersfoort wil oorlogssfeer terughalen

Kamp Amersfoort wil de bezoeker laten ervaren hoe 'beklemmend' de sfeer van de Tweede Wereldoorlog in een kamp was. Daarom komen de originele zichtlijnen van de schietbaan terug, worden de executieplaatsen herkenbaar gemaakt, krijgt een barak opnieuw vorm en wordt de appelplaats hersteld. Vanaf een nieuwe toren op de appelplaats kunnen bezoekers virtueel het kampleven bekijken.

Dat maakte de directie van het nationaal monument donderdagmorgen bekend. In Kamp Amersfoort zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog ruim 35.000 mensen opgesloten, meest Nederlandse onderduikers en zwarthandelaren. Bijna vijfhonderd van hen kwamen in Amersfoort door marteling en ontbering om het leven. Ruim tienduizend gevangenen zijn doorgestuurd naar Duitse kampen, waar velen zijn overleden.

Om het kamp gedeeltelijk in oude staat te herstellen is 5,5 miljoen euro nodig. Voor dat bedrag krijgt het bezoekerscentrum ook een flinke ondergrondse uitbreiding, zodat bijvoorbeeld schoolklassen en herdenkende families elkaar niet meer in de weg lopen.