Familieruzie Le Pen bijna compleet

De ruzie binnen de familie Le Pen van de Franse rechts-nationalistische partij Front National (FN) lijkt bijna compleet. Partijpresidente Marine Le Pen rolt over straat met haar vader en wil dat ere-voorzitter Jean-Marie Le Pen zijn politieke carrière beëindigt. Ze stuit daarbij echter ook op haar echtgenoot Louis Aliot.

De partijleidster is een disciplinaire procedure tegen Jean-Marie Le Pen gestart en hij moet voor het partijbureau verschijnen. Marine's echtgenoot en vicepresident van het FN, Louis Aliot, ziet evenwel niets in het royeren van zijn schoonvader. "Ik ben niet voor uitsluiting, gezien hetgeen hij heeft gedaan voor het Front National", aldus Louis Aliot volgens Franse media. "Jean-Marie Le Pen heeft zijn leven in dienst gesteld van dit land."

Jean-Marie Le Pen moet eind deze maand voor het partijbureau verschijnen. Welke zijde het vierde Le Pen-familielid in het FN kiest, is volgens Franse media nog onduidelijk. Marion Maréchal-Le Pen is kleindochter van Jean-Marie en het nichtje van Marine, houdt zich angstvallig afzijdig en hult zich vooralsnog in stilzwijgen.

In politiek opzicht staat ze dichterbij haar grootvader dan haar tante. Maar ze zag zich wel gedwongen afstand te nemen van zijn recente uitspraak dat de gaskamers in de Duitse vernietigingskampen 'een detail zijn uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog'. "Ik ben het daar hartgrondig mee oneens en kan dat niet steunen", zei ze.

Familieruzie Le Pen bijna compleet
Familieruzie Le Pen bijna compleet (Foto: ANP)