Oezbeekse president herkozen met enorme meerderheid

De Oezbeekse leider Islam Karimov is bij de presidentsverkiezingen van zondag met een overweldigende meerderheid herkozen. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die maandag bekendgemaakt werden. De uitslag komt niet als een verrassing.

Volgens de Centrale Kiescommissie kreeg Karimov 90,4 procent van de stemmen met bijna 91 procent van de stemmen geteld. Zelfs al voordat alle stemmen geteld waren stuurde de Russische president Vladimir Poetin al zijn gelukwensen naar de 77-jarige Karimov.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa hekelde maandag in een verklaring het verloop van de verkiezingen. De stembusgang zou een wassen neus zijn, omdat er 'geen echte politieke alternatieven' zijn. De OVSE merkte ook op dat Karimov nu aan zijn vierde termijn begint, terwijl in de grondwet is vastgelegd dat een president maximaal twee termijnen mag vervullen.

Karimov is al sinds 1989 de leider van de voormalige Sovjetrepubliek. Hij werd toen aangewezen als leider van de Communistische Partij en heeft sindsdien alle oppositie uit de weg geruimd. Sinds 1990 is hij president. Het land leunt zwaar op Rusland: zo'n drie miljoen Oezbeken wonen en werken daar om de hoge werkloosheid en armoe in eigen land te ontvluchten.