Russen vliegen weer stiekem boven Oostzee

De Zweedse luchtmacht en enkele NAVO-vliegtuigen zijn dinsdag boven de Oostzee gestuit op vier heimelijk vliegende Russische gevechtsvliegtuigen. De twee Russische langeafstandsbommenwerpers en twee jagers hadden hun transponders, die een vliegtuig zichtbaar maken voor de radar, uitgeschakeld. Dat melden het Zweedse leger en bronnen bij de NAVO.

De vliegtuigen waren volgens de NAVO onderweg naar de Russische exclave Kaliningrad, die aan de Oostzee ligt. Het bondgenootschap stuurde in allerijl in Litouwen gestationeerde Deense en Italiaanse vliegtuigen erop uit om de toestellen te identificeren.

De Zweedse minister van buitenlandse zaken Margot Wallström noemde het 'onaanvaardbaar' dat Russische vliegtuigen vliegen met uitgeschakelde transponders. Dat zou in strijd zijn met het internationaal luchtrecht. "Dit is nu al een aantal keer gebeurd op een erg brutale manier", zei Wallström. "We zijn het beu steeds maar te moeten protesteren tegen dit soort (...) schendingen van de regels."

"De Russische gevechtsvliegtuigen gebruikten hun transponder niet, ze onderhielden geen contact met de luchtverkeersleiding en ze volgden niet een vooraf ingediend vluchtplan", zei een NAVO-officier.