Groot-Brittannië breidt verdediging Falklands uit

Groot-Brittannië is van plan om de verdediging van de ook door Argentinië geclaimde Falklandeilanden uit te breiden met twee transporthelikopters en een verbeterd communicatiesysteem. Dat heeft de Britse minister van defensie Michael Fallon woensdag gezegd. De helikopters stellen de Britten in staat om snel en krachtig te reageren als er een incident plaatsheeft.

Volgens Fallon zijn de bestaande defensiesystemen op de Falklandeilanden 'ongeveer in lijn' met de dreigingen die te verwachten zijn. De komende tien jaar gaat Groot-Brittannië zo'n 180 miljoen pond (245 miljoen euro) uitgeven om de defensiesystemen te verbeteren en de andere faciliteiten op de eilanden te moderniseren.

De eilanden horen tot Groot-Brittannië, maar Argentinië eist de eilanden ook op. De twee landen hebben in 1982 een oorlog om de eilanden uitgevochten, die uiteindelijk door de Britten werd gewonnen. Argentinië reageerde dinsdagavond op de Britse plannen en noemde de uitbreiding onnodig. De regering beklaagde zich erover dat Londen niet van zins lijkt om te onderhandelen over een vreedzame oplossing voor het dispuut. "Het is niet alleen onaannemelijk, maar ook ongerechtvaardigd dat de geest van de 'Argentijnse dreiging' wordt gebruikt om het Britse defensiebudget op te krikken en de groeiende militarisering van de eilanden te consolideren", aldus het Argentijnse ministerie van buitenlandse zaken.