Geheimzinnige tunnel Canada had onschuldig oogmerk

De twee Canadezen wier zelfgegraven tunnel bij een sportcomplex vrijdag werd ontdekt hadden niets kwaads in de zin. Ze verklaarden tegenover de politie dat ze de tunnel om 'persoonlijke redenen' bouwden, liet de politie maandag weten.

De politie zegt te hebben vastgesteld dat er van een boosaardig voornemen of gevaar voor medeburgers inderdaad geen sprake was. Wat het tweetal dan met de onderaardse gang voorhad liet zij in het midden.

De tunnel was tien meter lang en twee meter hoog en lag in een weinig uitnodigend en bosrijk gebied op 25 meter van het Rexall-centrum, een recreatiecomplex waar in de zomer meerdere grote tennistoernooien worden gespeeld. De wanden waren gestut met triplex en de politie trof een dieselaggregaat, een kruiwagen, vochtbestendige gloeilampen, een dompelpomp om grondwater te lozen en eten en drinken aan. Ook hing er een rozenkrans met een klaproos voor Herdenkingsdag, de dag dat Canada zijn oorlogsveteranen herdenkt, aan de muur.

Een boswachter ontdekte de gang op 14 januari. Het was er volgens de politie warm en behaaglijk.

De ontdekking van de tunnel deed veel Canadezen vrezen voor een terreuraanslag op het Canadese Open tennistoernooi en de Panamerikaanse Spelen van komende zomer. Die evenementen zijn volgens de politie echter nooit in gevaar geweest.