VN: Taliban moeten minder burgerslachtoffers maken

De Verenigde Naties hebben er bij de Taliban op aangedrongen om minder burgerslachtoffers te maken bij de strijd in Afghanistan. Hoewel de VN eerder overleg hebben gevoerd met de Talibanstrijders is er tot dusverre weinig veranderd: nog steeds is driekwart van de doden en gewonden in het land toe te schrijven aan de opstandelingenbeweging.

Nicholas Haysom, de VN-gezant voor Afghanistan, zei het rapport over het aantal doden en slachtoffers te hebben aangeboden aan afgevaardigden van de Taliban, die in het Qatarese Doha een eigen kantoor hebben. In eerste instantie wilden ze het rapport afwijzen omdat de cijfers niet zouden kloppen, maar de VN hebben de Taliban ervan overtuigd dat dat niet het geval is.

Georgette Gagnon, van de VN-missie in Afghanistan (Unama), zei dat de Taliban hun 'boodschap' hebben aangepast, maar dat daar op de grond maar bitter weinig van te merken is. "Ik kan zeggen dat we kortgeleden hebben gezien dat ze hun doelwitten hebben aangepast en zich steeds meer richten op militaire en wettige doelen, maar dat ze nog steeds tactieken of middelen gebruiken die buitenproportioneel of niet precies genoeg zijn, zodat er nog steeds burgers worden gedood en gewond raken." Volgens Unama zijn er de afgelopen elf maanden 3188 burgers gedood en nog eens 6429 gewond geraakt. De verwachting is dat dit aantal tegen het einde van het jaar is opgelopen tot boven de tienduizend.