Syriza krijgt steun van rechtse partij
De rechtse partij van Onafhankelijke Grieken heeft maandag steun toegezegd aan een regering van de linksradicale Syriza-partij. Syriza behaalde zondag met partijleider Alexis Tsipras een grote overwinning in de Griekse parlementsverkiezingen, maar kwam net twee zetels tekort om alleen te kunnen regeren.
"Vanaf dit moment heeft Griekenland een regering. De Onafhankelijke Grieken geven hun vertrouwen aan premier Alexis Tsipras", zei de leider van de Onafhankelijke Grieken, Panos Kammenos. Hij liet in het midden of de partij een coalitie aangaat met Syriza of alleen steun geeft aan een minderheidsregering.
De keus van Syriza voor samenwerking met de Onafhankelijke Grieken is verrassend, omdat de twee partijen het over bijna alles oneens zijn, behalve hun afkeer van de door de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds opgelegde bezuinigingen. Tsipras wil opnieuw onderhandelen over het noodpakket waarmee Griekenland in 2010 van een faillissement werd gered. Dat hij voor de Onafhankelijke Grieken heeft gekozen in plaats van de centrumpartij Potami, wijst er op dat hij in die onderhandelingen een harde lijn wil volgen.
Het hoofd financiële planning van Syriza, Giorgos Stathakis, bevestigde maandag dat de nieuwe regering niet van plan is om met vertegenwoordigers van de 'trojka' van EU, ECB en IMF om tafel te gaan, maar rechtstreeks met andere regeringen wil praten.
"De Grieken hebben geschiedenis geschreven", riep Tsipras (40), die de jongste Griekse premier sinds 150 jaar wordt, zondagavond tot zijn aanhangers in het centrum van Athene. "Griekenland laat catastrofale bezuinigingen, angst en autocratisch bestuur achter zich."
Grieken vierden zondagavond feest toen de uitslagen van de verkiezingen bekend werden. "Het is alsof wij herboren zijn en eindelijk wat hoop voelen", zei Litsa Zarkada, die als schoonmaakster in overheidsdienst was, maar ontslag kreeg.
Lang zal het feest niet duren. De nieuwe regering krijgt vrijwel meteen te maken met een kastekort. Volgens analisten zullen zowel de Griekse regering als de kredietverschaffers water bij de wijn moeten doen, omdat niemand wil dat Griekenland failliet gaat of uit de Europese muntunie treedt. De nieuwe alliantie doet volgens Megan Greene van Manulife Asset Management vermoeden dat 'de nieuwe regering in de komende maanden in de onderhandelingen om een bankroet te vermijden gevaarlijk tot het randje zal gaan'.