Lot Japanse gijzelaars IS onduidelijk na passeren deadline

Het lot van de twee Japanners die worden gegijzeld in het Midden-Oosten door terreurgroep Islamitische Staat blijft ongewis. Na de verstreken deadline - voor vrijdagmorgen Nederlandse tijd moest 200 miljoen dollar losgeld zijn betaald - blijft de situatie gespannen. Dat heeft een hoge Japanse diplomaat vrijdagnacht volgens de Japan Times gezegd.

"We blijven gefocust op het verkrijgen van informatie. Prioriteit is het redden van mensenlevens", aldus diplomaat Yasuhide Nakayama. Japan wil nog altijd niet zeggen of het bereid is om aan de eis van de gijzelaars te voldoen.

Dinsdag werd een video verspreid waarop lieden die claimen van IS te zijn dreigen om de Japanners Kenji Goto, een freelance journalist, en Haruna Yukawa te vermoorden. Dit zou gebeuren als niet binnen 72 uur 200 miljoen dollar (172 miljoen euro) zou zijn betaald.

Dat bedrag is niet zomaar uit de lucht gegrepen: een week geleden zegde de Japanse premier Shinzo Abe 200 miljoen dollar steun toe aan de regio. Dat geld zou voornamelijk bedoeld zijn om hulp te bieden aan vluchtelingen uit Syrië en Irak. Japan zegt de mannen niet op te zullen geven, maar Abe is een verklaard tegenstander van het betalen van losgeld.

De Japanse publieke opinie lijkt volgens de BBC verder niet erg op de hand te zijn van het tweetal. Goto is weliswaar bekend, maar er wordt gezegd dat hij de risico's kende gezien hij vertrok toen er al onthoofdingen hadden plaatsgevonden. Sympathie voor Yukawa zou nog minder zijn: die wordt neergezet als fantast die zonder ervaring een militair beveiligingsbedrijf wilde oprichten. Op zijn website zijn video's te zien waarin hij in militair tenu rondrijdt met Syrische rebellen.

De gegijzelden, Goto (links) en Yukawa