Abe wint verkiezingen, maar krijgt het zwaar

De partij van de Japanse premier Shinzo Abe heeft de vervroegde verkiezingen van afgelopen zondag met overmacht gewonnen. De partij heeft een solide meerderheid in het Japanse huis van afgevaardigden weten veilig te stellen. Abe zwoer maandag zijn plannen voor politieke en economische hervormingen gewoon door te zetten, ondanks het verzet daartoe. Volgens economen zijn deze hervormingen van groot belang om de Japanse economie uit het slop te trekken.

"We nemen de energie, de kracht en de steun die we van de kiezers hebben gekregen en we gaan stevig en direct vooruit", zei een zichtbaar vermoeide Abe op een persconferentie. "Er ligt nog een berg aan problemen voor ons."

Bedrijven voelen weinig behoefte om geld te steken in een krimpende thuismarkt, boeren houden rigoureus vast aan de subsidies van de regering en de kiezers staan argwanend tegenover de plannen van Abe. De verkiezingen hebben daar, ondanks de winst, niets aan veranderd. Abe gokte daar al op toen hij de vervroegde verkiezingen uitschreef. De premier heeft wel beloofd om voor het einde van het jaar met een reeks maatregelen te komen die de economie moeten stimuleren.

Het economische beleid van Abe, ook wel Abenomics genoemd, bestaat vooral uit het opkrikken van de Japanse overheidsuitgaven, monetaire verruiming en andere hervormingen die de prijzen doen stijgen en de waarde van de yen doen dalen. Daarmee moeten vooral grote exporteurs als Toyota worden geholpen. De lonen en de bedrijfsinvesteringen zijn echter achtergebleven en de inflatie en de economische groei blijven achter bij de doelen die Abe zich twee jaar geleden bij zijn aantreden stelde.