Websites Noord-Korea weer online

De Noord-Koreaanse websites die maandagavond onbereikbaar werden zijn weer online. Grote delen van het internet in het communistische land lagen maandag plat. De Verenigde Staten waarschuwden maandag nog dat er een reactie zou komen op de computerinbraak bij entertainment bedrijf Sony. Volgens het Witte Huis zat het regime in Pyongyang achter die kraak.

De hack bij Sony was ingegeven door de film The Interview, waarin twee journalisten door de CIA worden gerekruteerd om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un te vermoorden. Sony schrapte de première van de film nadat de groep achter de hack had gedreigd met aanvallen op Amerikaanse bioscopen die de film zouden tonen. Noord-Korea ontkent iets met de computerinbraak te maken te hebben, maar sprak wel van een 'rechtvaardige daad'.

Onder meer de websites van het Noord-Koreaanse staatspersbureau en die van staatskrant Sinmun, de twee belangrijkste propagandakanalen van het regime, lagen er maandag uit, zeiden bronnen in Zuid-Korea. Volgens computerexperts is het gissen naar de oorzaak van de storingen. Een aanval van buiten is een optie, maar het kan ook een simpele stroomstoring zijn geweest. "We kunnen alleen gissen", zei Jim Cowie van het Amerikaanse internetonderzoeksbedrijf Dyn Research.

Het Witte Huis wilde maandag niet reageren. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat van de reacties van de regering 'sommige zichtbaar zullen zijn en andere niet'.