Hockeyers kloppen België en spelen om plaats vijf op CT

Nederland speelt zondag om de vijfde plaats op de Champions Trophy. Zaterdag werd België na shoot-outs geklopt. Oranje neemt het op de laatste speeldag op tegen de winnaar van het duel tussen Argentinië en Engeland.

Op weg naar de slechtste eindklassering in achttien jaar, begon Oranje goed aan de strijd tussen de twee teleurgestelde teams. Nederland kreeg binnen vijf minuten twee strafcorners. Die troffen geen doel, maar een fraai schot van Jeroen Hertzberger deed dat wel. De Rotterdammer opende na elf minuten de score.

In het saaie tweede kwart kreeg België – spelend zonder de geblesseerde Simon Gougnard en Loïck Luypaert – zijn eerste corner, die door Tom Boon naast werd gesleept. Kort daarop toonde Sander Baart zijn trefzekerheid aan de overkant van het veld. Met een subtiel balletje klopte hij OZ-teamgenoot Vincent Vanasch.

België had het betere van het spel na de lange pauze en kreeg ook kansen. Pirmin Blaak stond uitstekend zijn mannetje, maar moest elf minuten voor het einde capituleren toen Tom Boon vanuit de draai raakschoot en de achterstand verkleinde. Nederland zag Constantijn Jonker tweemaal de paal raken. Bovendien hielp Oranje een corner om zeep, terwijl de Belgen geen keeper in de goal hadden staan. Die missers kwamen de ploeg van bondscoach Max Caldas duur te staan. In de slotminuut sloeg België voor een tweede keer toe, toen John-John Dohmen een uitspeelcorner benutte.

Shoot-outs moesten een beslissing brengen. Nederland deed dit, met Jaap Stockmann in het doel, net wat beter dan België, waardoor Oranje zicht houdt op plaats vijf.