De Staat blijft 'lompe' muziek maken

Liefhebbers van de snerpende gitaren van De Staat hoeven zich geen zorgen te maken. Hoewel de mannen maandag een ep met herbewerkte liedjes uitbrengen en daarmee ook langs de theaters trekken, zet de band het volume niet definitief zachter. "We blijven gewoon net zo lomp als we maar kunnen zijn", zegt frontman Torre Florim tegen Novum Nieuws.

Hoewel de Nijmeegse rockband het leuk vond om voor Vinticious Versions te experimenteren met andere muziekstijlen, voelt de eigen stijl toch het lekkerst. "Het is een uitstapje. Net als bijvoorbeeld een band die met een orkest gaat optreden."

De Staat kwam op het idee om zijn harde liedjes in een nieuw jasje te steken doordat tijdens optredens in cd-winkels het volume niet hoog kon. "Voor die plekken is onze muziek het meest ongeschikt omdat we te hard zijn. Daardoor ben je genoodzaakt rustiger te spelen", legt Florim uit. "Met een akoestische gitaar op schoot spelen is niets voor mij, daar ben ik heel slecht in."

Op Vinticious Versions staan acht oude nummers in stijlen die variëren van reggae tot surf. "De liedjes dicteerden eigenlijk welke stijl het werd. Allemaal hebben ze al iets daarvan in zich en dat hebben we nu doorgetrokken", legt de zanger uit. "Het nummer Input Source Select is bijvoorbeeld oorspronkelijk al een knipoog naar hiphop, maar nu zijn we 'all the way' gegaan."

Het kleinere spelen in de theaters wordt volgens Florim wel even wennen. "Dat wordt een uitdaging. We kunnen natuurlijk niet zo hard knallen als normaal." Die uitdaging vindt de zanger juist wel leuk. "We spelen al zes jaar samen dus we staan ook met een soort gemak op het podium. In zekere zin is het dus ook wel goed om het eens op een andere manier te doen."

Of alle fans van De Staat staan te springen om het andere geluid weet Florim niet. "Zelf vind ik het heel tof om een band in een andere situatie te zien, maar ik kan me voorstellen dat er luisteraars zijn die dat niet vinden. Maar het kan ook weer zijn dat mensen die normaal niet naar ons luisteren dat nu misschien wel gaan doen." De zanger is daar niet te veel mee bezig. "Zolang ik muziek maak die ik zelf graag wil horen en maken, hou ik er plezier in."

Florim hoopt dat de band volgende maand kan beginnen aan zijn vierde album. "We zijn nu een nieuwe studio aan het bouwen en als die klaar is dan gaan we meteen nieuw werk opnemen." Ideeën voor de opvolger van I_Con, die vorig jaar verscheen, heeft De Staat al. "Ik hoop dat de plaat volgend jaar af is."