Providers VS razend over eis Obama netneutraliteit

De Amerikaanse president Barack Obama vindt niet dat internetproviders van online diensten als Netflix of YouTube geld mogen vragen om hun data sneller over hun netwerken te loodsen. De Federal Communications Commission, een onafhankelijke toezichthouder, moet wat hem betreft iedere vorm van 'betaalde prioritering' op internet uitdrukkelijk verbieden.

Kabelbedrijven reageerden woedend op de stellingname van de president. "Wij zijn verbijsterd dat de president het lang bestaande en breed gedragen beleid van een licht gereguleerd internet loslaat en oproept tot extreme regulering", zei Michael Powell, president en hoogste bestuurder van de National Cable and Telecommunications Association. Hij waarschuwde dat 'verwoestende resultaten' als het nationale beleid zo drastisch omgaat.

Netflix schaarde zich achter Obama: "Consumenten moeten de winnaars en verliezers aanwijzen op internet, niet de breedbandpoortwachters."

Netneutraliteit is het idee dat internetproviders alle verkeer op hun netwerken gelijk behandelen, niet bepaalde data tegenhouden, vertragen of anderszins manipuleren. Zo lang de inhoud niet in strijd is met de wet, zoals kinderporno of gepirateerde muziek, moet een bestand of video op de ene site min of meer net zo snel binnenkomen als een even groot bestand of video op een andere site.

In 2010 omarmde de FCC dit principe. Maar een federaal hof van appel vernietigde het besluit, omdat de FCC niet wettelijk bevoegd was om breedbandproviders te vertellen hoe zij hun netwerken dienen te beheren.

Maandag sprak Obama zich nadrukkelijk uit voor netneutraliteit. Hij zei dat de FCC breedbandinternet voor consumenten als een openbare nutsvoorziening moet bestempelen, waardoor ze het internetverkeer ongeveer zo kan reguleren als bijvoorbeeld het telefoonverkeer.

Precies dit is waar lobbyisten van de sector al maanden tegen te hoop lopen. AT&T dreigde maandag met juridische stappen als de FCC het plan van Obama overneemt. Comcast zei dat een herclassficering van breedband 'een radicale koerswijziging' zal zijn 'die investeringen en innovatie schaadt'. Andere bedrijven lieten zich in soortgelijke zin uit.

Verscheidene Republikeinse politici schaarden zich achter de bedrijven en hekelden het plan van Obama als een nieuw voorbeeld van regelzucht van de overheid. "Het internet moet niet draaien op de snelheid van de overheid", tweette senator Ted Cruz.

De FCC is er nog niet uit. "Hoe dieper wij de kwesties rond de diverse juridische mogelijkheden bestuderen, hoe duidelijker het wordt dat er meer werk te doen is", zei FCC-voorzitter Tom Wheeler. De FCC is niet gehouden aan een deadline voor een besluit.