Sterven en vijf levens redden

Het portret van Dicky Ringeling (61) uit Zwijndrecht zou voortaan eventueel gebruikt kunnen worden als extra voorbeeld, wanneer je in het woordenboek op 'filantropie' zou gaan zoeken. Deze vrouw, die bij leven al -een bijna heilig te noemen- liefdadigheid voor haar omgeving tentoon spreidde, lukte het om zich zelfs na haar overlijden zichzelf nog zeer nuttig te maken voor anderen. Dankzij een versnelde operatie konden vijf levens gered worden van de lichaamsdelen die zij doneerde.

Toen bij DIcky MS werd geconstateerd liet zij er tegenover haar gezin geen onduidelijkheid over bestaan: geen ondragelijk lijden, euthanasie was gewenst. Ook vond zij het belangrijk dat er zoveel mogelijk van haar lichaam gerecycled zou worden om anderen te helpen.

Normaal gesproken een nogal onmogelijke opdracht. Bij orgaandonatie is namelijk spoed geboden, maar bij euthanasie kan het even duren. Het lichaam van de overledene dient namelijk uitvoerig nagekeken te worden door een schouwarts. Een te lange procedure om nog iets met de afzonderlijke delen van het lichaam te kunnen doen. Er moest dus het een en ander geregeld worden. De nabestaande zouden na de dood van Dicky slechts vijf minuten hebben om afscheid te nemen, daarna moest er met spoed geopereerd worden.

Zo gezegd, zo gedickydaan. Bijkomend nadeel was wel dat de euthanasie niet in de eigen woning plaats kon vinden. Dit moest het ziekenhuis worden. Na het overlijden is een team met gezwinde spoed aan het snijden gegaan. Dit resulteerde erin dat de gewenste organen direct naar ziekenhuizen getransporteerd konden worden, waar patiënten op de door hun vurig gewenste organen lagen te wachten. Daarbuiten om heeft Dicky ook haar hersenen afgestaan voor onderzoek, zodat er ooit wellicht meer inzicht komt in de ziekte MS.

De dochters van Dicky waren en zijn zeer trots op hun moeder. Ze hopen dat dit verhaal nog meer mensen overtuigt hetzelfde te doen. "Je kunt mensen hier enorm mee helpen. Bespreek het met de arts, ook als je euthanasie wilt laten plegen. Er zijn wel mogelijkheden", aldus dochter Rebecca.