FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 18 oktober 2014

Eerste puntenverlies Juventus in Serie A

Juventus heeft voor het eerst dit seizoen punten verspeeld in de Serie A. De koploper speelde zaterdag met 1-1 gelijk bij Sassuolo. Simone Zaza, deels eigendom van de Oude Dame, schoot de thuisploeg na dertien minuten op voorsprong. Zes minuten later maakte Paul Pogba gelijk voor de equipe uit Turijn.

AS Roma won eerder op de avond met 3-0 van Chievo Verona. Mattia Destro opende al na vier minuten de score en twintig minuten later tekende de Serviër Adem Ljajic voor de 2-0. In de 33e minuut zorgde aanvoerder Francesco Totti vanaf elf meter voor de beslissing. Na zeven duels hebben de Romeinen een punt achterstand op Juventus.

Barcelona thuis ruim langs Eibar

FC Barcelona heeft zaterdag in eigen huis Eibar met 3-0 verslagen. Xavi brak na een uur spelen de ban, waarna de Catalanen via Neymar en Lionel Messi afstand namen. Barcelona blijft na acht speelrondes koploper in de Primera División met 22 punten. De ploeg van coach Luis Enrique incasseerde bovendien nog geen enkele tegentreffer.

Athletic Bilbao speelde op eigen veld met 1-1 gelijk tegen Celta de Vigo. Aduriz sloeg al na zes minuten toe voor de Basken, maar na rust maakte Nolito gelijk. Athletic heeft pas vijf punten en bezet de zestiende plaats, Celta staat verdienstelijke zesde met dertien punten.

[vid] Virtuele pedolokker Sweetie wint Design Awards

De ontwerpers van het virtuele Filippijnse meisje Sweetie dat op internet pedofielen in de val lokt, waren zaterdagavond de grote winnaar van de Dutch Design Awards. Het Amsterdamse ontwerpbureau Lemz won met het computermodel in twee categorieën.

De avatar Sweetie werd ontwikkeld voor kinderhulporganisatie Terre des Hommes in de strijd tegen kindersekstoerisme. De animatie is niet van echt te onderscheiden. Ze kan praten en bewegen en ze wist in chatrooms heel snel heel veel mannen aan zich te binden die op zoek waren naar een afspraakje of seks.

"Voor de jury is Sweetie een overtuigend voorbeeld van wat design voor ons kan betekenen. Het helpt de wereld vooruit met een interactieve aanpak van een fenomeen waarvoor velen liever de ogen sluiten. Deze eyeopener gaf de jury kippenvel’’, staat in de beoordeling.

In andere categorieën waren er zaterdag onder andere prijzen voor de vernieuwde stationshal van Rotterdam Centraal en voor Phonebloks, het idee voor een mobiele telefoon met verwisselbare onderdelen.

De Dutch Design Awards worden jaarlijks uitgereikt aan het begin van de Dutch Design Week in Eindhoven. Alle genomineerden zijn te zien in een tentoonstelling. Met meer dan 200.000 bezoekers is de Dutch Design Week het grootste designevenement in Noord-Europa. De 13e editie begon vrijdag.

Bergsma en Ensing winnen eerste schaatsmarathon

Jorrit Bergsma en Janneke Ensing hebben in Amsterdam de eerste schaatsmarathon van de Marathon Cup gewonnen. Vanwege de hoge temperaturen was het nog maar de vraag of de marathon op de Jaap Edenbaan wel door kon gaan. Met name de ijsvloer in de bochten was bijna weggesmolten. 

De wedstrijd kon toch doorgaan. Binnen het peloton leken de verhoudingen niet veel veranderd. Waar vorig seizoen BAM de grote overheerser was, is dat nu A-ware/Fonterra. De ploeg van coach Jillert Anema was vandaag heer en meester. Bergsma nam zelfs twee ronden voorsprong op het peloton.

"We wilden heel graag vandaag", vertelde de olympisch kampioen op de tien kilometer. "De hele ploeg stond op scherp." Ook de plekken twee en drie gingen naar A-ware. Arjan Stroetinga en Ingmar Berga beslag op de plaatsen twee en drie. "We wilden spektakel bieden voor het publiek en dat is gelukt", stelde Bergsma.

Bij de vrouwen ging Ensing (team Schaats Hart) ook solo over de finish. De 28-jarige rijdster uit Gieten nam in het laatste deel van de koers de benen en slaagde er met behulp van haar ploeggenotes in een ronde voorsprong te pakken. Mariska Huisman won de sprint om plek twee vlak voor Francesca Lollobrigida die genoegen moest nemen met plek drie. Volgende week is de tweede wedstrijd om de Marathon Cup in Heerenveen. 

Uitslagen Eredivisie 18/10/2014 (II)

In de eredivisie zijn om kwart voor negen twee wedstrijden gespeeld. FC Twente hield Ajax op een gelijkspel, na een sterke eerste helft maar een onthutsend tweede bedrijf. NAC viel tegen door niet te kunnen winnen in eigen huis na 80 minuten voetbal tegen ADO Den Haag

FC Twente

1 - 1

AFC Ajax

 17' Corona    71' Sigthorsson 
 
 Gele kaart: Castaignos, (FC Twente), Veltman, (AFC Ajax)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Martina
Bengtsson
Bjelland
Schilder
Mokotjo
Ziyech (Engelaar/88)
Ebecillio
Corona (Mokhtar/46)
Castaignos
Miyaichi (Kusk/62)
  Cillessen
van Rhijn
Veltman
Moisander
Viergever
Klaassen
Serero (Zimling/80) 
Andersen
Schone
Sigthorsson (Milik/72)
Kishna (El Ghazi/72)

NAC Breda

1 - 1

ADO Den Haag

 31' Seuntjens    67' Kramer 
 
 Gele kaart: Damcevski, Ssewamkambo, De Kamps, (NAC Breda), Alberg, Malone, Kramer, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Kanon (9) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18200
Arbiter: Kamphuis
Bijzonderheden: Tighadouini mist penalty (11)
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ssewankambo
Drost
Damcevski
Amieux
Falkenburg
De Kamps
Matic
Boteng
Seuntjens (Robinson/79)
Tighadouini (Sarpong/69)
  Hansen
Malone
Kanon
Zuiverloon
Meijers
Jansen
Gehrt (Houtkoop/87)
Kristensen
Alberg
Kramer (Schet/78)
van Duinen

[vid] NL'se anti-jihadist 'blijft om IS te verslaan'

Vorige week werd duidelijk dat leden van de Nederlandse motorclub No Surrender zich in Noord-Irak bij Koerdische eenheden hebben aangesloten om tegen de terroristen van Islamitische Staat te vechten. De mannen zijn inmiddels wereldnieuws. Een van hen, Ron, verscheen zaterdag op de lokale televisie.

"Koerden worden al lang onderdrukt. Nu je ook hoort over moorden, kan ik niet thuis op de bank blijven zitten", zegt de biker, die zoals meer leden van No Surrender een militaire achtergrond heeft. "Ik ben in meerdere gebieden geweest met dit soort omstandigheden." Ron zegt in ieder geval te zullen blijven totdat IS is verslagen en de Koerden het gebied weer in handen hebben.

Volgens Ron vecht hij samen met nog twee andere leden van No Surrender in het gebied. Verhalen van andere westerlingen die het tegen IS opnemen zijn schaars. Van in ieder geval een Amerikaan is bekend dat die ook de stap heeft genomen om zich bij de Koerden aan te sluiten.

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson geflitst en beboet

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson is geflitst omdat hij te snel reed. De Brit krijgt daarvoor een aantekening op zijn puntenrijbewijs. Volgens de BBC-presentator was hem dit in 30 jaar nog niet overkomen.

Clarkson was op weg van Whitby naar Londen, een route waar de vele flitsers hem woedend maken. "Helaas reed ik zo snel dat een cursus snelheidsbewustwording geen optie was", citeert zijn werkgever BBC uit The Sun.

Onlangs veroorzaakte het team van Top Gear een rel in Argentinië door met een kentekenplaat rond te rijden die boze Argentijnen deed herinneren aan de Argentijns-Britse oorlog in 1982 om de Britse Falklands in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Clarkson zegt dat het nummerbord puur toeval was en dat het niet als provocatie bedoeld was.

Top Gear-presentator Jeremy Clarkson beboet
Top Gear-presentator Jeremy Clarkson geflitst en beboet (Foto: ANP)

Campagne tegen gehoorschade bij jongeren

Om te waarschuwen voor de risico's op gehoorschade door harde muziek is tijdens het Amsterdam Dance Event de campagne I Love My Ears begonnen. Vooral gehoorschade onder jongeren is een groeiend probleem. Gehoorschade is bijna altijd onherstelbaar.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) riep dan ook op je oren goed te beschermen zodat je een leven lang kunt genieten van muziek. "Dat willen we duidelijk maken aan iedereen die geniet van festivals, concerten en feesten. Het volume daar wordt teruggedraaid naar een niveau dat veilig is met oordoppen. Dus doe die doppen in".

Onderdeel van de campagne is dat de oordoppen tegen een redelijke prijs te koop zijn bij muziekevenementen en dat bezoekers erop worden gewezen hoe ze zonder gehoorschade kunnen genieten van muziek.

Voor elke muzieksoort is er een apart logo gemaakt dat te zien is bij de concerten en festivals. Van dance tot Nederlandstalige muziek tot reggae en metal.

De Graafschap thuis te sterk voor Achilles

De Graafschap blijft in het spoor van de top vier in de Jupiler League. De club uit Doetinchem won zaterdag met 2-0 van Achilles '29. Karim Tarfi opende de score na rust uit een vrije trap, Vlatko Lazic zorgde in blessuretijd voor de beslissing. De Graafschap staat vijfde met zeventien punten uit tien duels. Achilles, dat al zeven keer verloor dit seizoen, bezet de zeventiende plek met zeven punten.

FC Emmen haalde in eigen huis uit tegen MVV Maastricht: 6-0. Roland Bergkamp en Cas Peters scoorden twee keer, Said Bakkati en Jurjan Mannes waren de andere doelpuntenmakers. Ze bezorgden de Limburgers al de vierde nederlaag op rij. Emmen staat achtste met zestien punten, MVV is de nummer negentien met zeven punten.

Sneijder beslist Turkse topper met twee goals

Wesley Sneijder heeft zaterdag een heldenrol vervuld in het thuisduel van Galatasaray tegen Fenerbahçe. De Nederlandse middenvelder besliste de Turkse topper met twee goals: 2-1. Hij opende in de 88e minuut de score met een fraai afstandsschot en zorgde drie minuten later voor de beslissing. Alper Potuk deed nog iets terug.

Fenerbahçe speelde bijna de gehele tweede helft met tien man na een rode kaart voor Bruno Alves. Dirk Kuyt werd kort voor de eerste goal van Sneijder gewisseld.

Door de zege neemt Galatasaray de koppositie over van Besiktas, dat nog wel een wedstrijd tegoed heeft. Fenerbahçe staat vijfde.

Primeur voor tennisster Beck in Luxemburg

Annika Beck heeft zaterdag op overtuigende wijze het WTA-toernooi van Luxemburg gewonnen. De Duitse was in de finale met 6-2 en 6-1 te sterk voor Barbora Zahlavova Strycova. De Tsjechische was als vierde geplaatst. Voor de 20-jarige Beck, de mondiale nummer zestig, is het de eerste titel in haar loopbaan.

In Moskou gaat de eindstrijd zondag tussen de Russin Anastasia Pavlyuchenkova en Irina-Camelia Begu uit Roemenië. Pavlyuchenkova, als zesde geplaatst, versloeg Katerina Siniakova uit Tsjechië met 6-2 en 6-2. Begu rekende met Lucie Safarova (4) eveneens af met een Tsjechische: 7-6 (5), 1-6 en 6-3.

Canada stuurt experimenteel ebolavaccin naar WHO

Canada stuurt vamaf maandag achthonderd experimentele ebolavaccins naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het kan worden gebruikt in West-Afrikaanse landen die het zwaarst zijn getroffen door de uitbraak.

De WHO coördineert de strijd tegen ebola. De organisatie overlegt onder meer met de getroffen landen om te bepalen waar de vaccins het beste kunnen worden ingezet. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de zorgen die gepaard gaan met het gebruik van een experimenteel vaccin bij mensen.

De testen met mensen begonnen vorige week in de Verenigde Staten. Veertig gezonde vrijwilligers kregen het vaccin bij het Walter Reed Army Institute of Research in de staat Maryland. Zo moet worden bepaald of het vaccin schadeklijk is. Ook moet zo worden nagegaan wat de juiste dosering is en of er bijwerkingen zijn. De eerste resultaten van deze studie worden in december verwacht.

Uit eerdere studies blijkt dat het vaccin bij apen werkt als het wordt gegeven voordat ze aan het virus worden blootgesteld. Ook neemt de overlevingskans toe als ze het krijgen kort nadat ze eraan zijn blootgesteld.

Judoka Ente prolongeert Nederlandse titel

Birgit Ente heeft bij de Nederlandse kampioenschappen judo in Rotterdam de titel in de klasse tot 52 kilogram geprolongeerd. In de finale was ze op straffen te sterk voor Miranda Wolfslag, die vorig jaar ook met zilver genoegen moest nemen.

"Het voelt goed om terug te zijn", sprak de Haarlemse, die net is teruggekomen van een fikse schouderblessure. "Ik heb zo hard gewerkt en ben klaar om weer prijzen te winnen." Het is de vijfde nationale titel voor Ente. 

Mandy Tjokroatmo (-48 kg) prologneerde haar titel in de lichtste klasse door Sasha Buwalda te verslaan. Er waren ook titels voor Hilde Jager (-57 kg) en Antoinette Hettink (-63 kg). In de finale waren de dames te sterk voor respectievelijk Lisette Zegers en Floor Stoop.  

Bij de mannen onttroonde Richard Smit (-73 kg) met twee keer yuko Sam van 't Westende. Neal van de Kamer (-66 kg) versloeg Cunnar Cops in de finale met een houtgreep. Wessel van der Ploeg (-60 kg) was binnen een halve minuut klaar met Luke Nooijen. Zondag staan de zwaardere gewichtsklassen op het programma bij de mannen en de vrouwen.

Huntelaar helpt Schalke aan zege op Hertha

Klaas-Jan Huntelaar heeft Schalke 04 zaterdag aan een overwinning op Hertha BSC geholpen. De ploeg uit Gelsenkirchen won in eigen huis met 2-0. Huntelaar opende in de negentiende minuut de score, waarna Julian Draxler 25 minuten voor tijd voor de beslissing zorgde. Bij Schalke maakte trainer Roberto di Matteo zijn debuut.

Herha-coach Jos Luhukay had een basisplaats ingeruimd voor landgenoten John Heitinga en Roy Beerens. Ook oud-Feyenoorder Salomon Kalou deed de hele wedstrijd mee.

Schalke stijgt naar de achtste plaats in de Bundesliga met elf punten uit acht duels. Hertha staat dertiende met acht punten.

Meisje (3) komt om bij beknelling in laadklep

Een 3-jarig meisje is zaterdag omgekomen in IJsselmuiden toen ze klem kwam te zitten in een laadklep van een kleine vrachtwagen. Tijdens het spelen met haar broers op hun erf kwam een bal in de laadruimte van de vrachtwagen terecht, meldt de politie.

Het meisje wilde de bal uit de vrachtwagen halen, maar door een ongelukkige samenloop van omstandigheden kwam ze terecht tussen de laadklep en de achterkant van de vrachtwagen. Daarna is ze gevallen. Reanimatie mocht niet meer baten. De politie onderzoekt de zaak.

Uitslagen Eredivisie 18/10/2014 (I)

Om 18.30 en 19.45 uur begonnen in totaal drie wedstrijden. PSV kreeg AZ op bezoek. Feyenoord won thuis van Heracles Almelo en Willem II ontving Vitesse. In dit bericht de karakteristieken van de gespeelde wedstrijden.

Adam Maher (PSV) juigt na één van zijn doelpunten. (PRO SHOTS/Joep Loenen)

PSV

3 - 0

AZ

 20' Narsingh
 29' Maher
 41' Maher
   
 
 Gele kaart: Luckassen, Elm, (AZ)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 31.400
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Isimat Mirin
Rekik
Willems
Maher
Hendrix
Guardado (Ritzmaier/71)
Narsingh
L.de Jong (Locadia/79)
Jozefzoon
  Rochet
Luckassen (Johansson/46)
Gouweleeuw
Hoedt
S.Poulsen
Gudelj
Ortíz
Elm
Hupperts (Rosheuvel/66)
Mühren (Tankovic/59)
Haye

 

Robbie Haemhouts (Willem II) in duel met Vitesse-speler Zakaria Labyad. (PRO SHOTS/Jan Kok)

Willem II

1 - 4

Vitesse

 57' Sahar    15' Pröpper 
 45' Traoré 
 88' Olijnyk 
 90+3' Dauda 
 
 Gele kaart: Traoré, Wallace, Achenteh (Vitesse)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 10.900
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
S.Wuytens (Braber/83)
Messaoud
Haemhouts
Ondaan (Andrade/60)
Armenteros
Sahar (Cabral/ 78)
  Velthuizen
Wallace
v.d.Heijden
Kruiswijk
Achenteh
Pröpper
Vejinovic
Leerdam (Kazaisjvili/61)
Traoré (Djurdjevic/79)
Dauda
Olijnyk

Feyenoord

2 - 1

Heracles Almelo

 12' Manu
 19' Manu
   63' J.Veldmate (pen) 
 
 Gele kaart: Clasie (Feyenoord), Te Wierik, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 44.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Wilkshire
Mathijsen (Steenvoorden/48)
Kongolo
Nelom
Clasie
Immers
El Ahmadi
Toornstra
Kazim-Richards
Manu (Boëtius/77)
  Telgenkamp
Te Wierik (Schenkeveld/90)
Koenders
J.Veldmate
Fledderus
Pelupessy
Bruns
Cziommer (Bel Hassani/28)
Tannane (Gyasi/84)
Weghorst
Linssen

Kabinet wil meer inzet rijkere landen tegen ebola

De rijkere EU-lidstaten moeten meer bijdragen in de strijd tegen Ebola. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) onderschrijft een oproep daartoe van de Britse premier David Cameron. Zij kondigt zaterdag aan dat premier Mark Rutte (VVD) achterblijvende Europese landen later deze week aanspoort hun deel bij te dragen.

Cameron heeft de EU-lidstaten opgeroepen om komende vrijdag op een top in Brussel samen een miljard euro bij te dragen aan de bestrijding van het virus. Ploumen sluit zich namens het kabinet aan bij die oproep. "Het kan niet zo zijn dat met name een aantal grote landen nauwelijks geld of middelen ter beschikking stellen. Ieder land hoort zijn verantwoordelijkheid te nemen bij de bestrijding van ebola", schrijft zij.

Nederland behoort volgens de minister tot de grotere donoren. Het kabinet heeft al dertig miljoen euro gedoneerd en heeft de inzet van het transportschip Karel Doorman aangeboden, het grootste schip dat de marine ooit heeft gehad. Ook draagt Nederland bij via bijdragen aan noodhulpfondsen van de Verenigde Naties.

Boskalis mag parallelbaan voor Suezkanaal graven

Een consortium waar onder meer Boskalis in zit heeft een opdracht binnengehaald voor het graven van een parallelbaan naast het Suezkanaal. Het gaat om een kanaal van zo'n vijftig kilometer lang waar schepen elkaar vrij moeten kunnen passeren, meldt Boskalis zaterdag.

Naast de aanleg van het nieuwe kanaal moet het Suezkanaal worden verbreed en verdiept tot 24 meter. Het contract heeft een totaalwaarde van anderhalf miljard dollar. Dat wordt verdeeld over Boskalis, Van Oord, NMDC uit Abu Dhabi en Jan de Nul uit België. Boskalis krijgt 375 miljoen dollar van het totaal.

Het baggerwerk voor de uitbreiding van het kanaal wordt gedaan met zeventien snijkopzuigers. Het werk moet nog dit jaar beginnen en volgend jaar worden afgerond.

Het Suezkanaal in Egypte is 163 kilometer lang en werd in 1869 geopend. Het verbindt de Middellandse Zee met de Rode Zee.

Bisschoppen toch tegen homovriendelijkere kerk

Bisschoppen hebben zaterdag toch gestemd tegen moderniseringen die voor een respectvollere omgang met homoseksuelen en gescheiden mensen moest zorgen. De uitslag van de stemming bij een synode over een document over familiezaken in Vaticaanstad laat zien dat de katholieke kerk nog altijd diep verdeeld is over deze kwesties. Paus Franciscus had eerder dit jaar namelijk gezegd dat hij niet wil oordelen over homoseksuelen.

De afgelopen twee weken werd tijdens de synode gesproken over het beter voorzien in zielenzorg aan homo's en lesbiennes. De geestelijken in Rome hadden het ook over de manier waarop over homoseksuelen wordt gesproken. Er moet niet langer op veroordelende toon worden gesproken, maar juist op een respectvolle en verwelkomende manier, stond in een conceptversie die eerder deze week naar buiten kwam.

Zelfs een afgezwakte versie van het document, waarbij de verwelkomende toon richting homoseksuelen was geschrapt en alleen nog werd gesproken over zielenzorg aan homoseksuelen, werd niet goedgekeurd. Twee andere paragrafen, over het voorstel om gescheiden en hertrouwde katholieken toch nog ter communie te laten gaan, haalden het ook niet.

Het document dient als basis voor verder debat. Een volgende bijeenkomst staat volgend jaar oktober gepland. Paus Franciscus heeft geëist dat het volledige document met de stemuitslag wordt gepubliceerd om zo transparant mogelijk te werken.

Ferrer en Murray in finale Wenen

David Ferrer en Andy Murray hebben zaterdag de finale van het ATP-tennistoernooi van Wenen bereikt. De als eerste geplaatste Spanjaard versloeg Philipp Kohlschreiber (4) met 6-3, 2-6 en 7-6 (3). Murray, de nummer twee van de plaatsingslijst, was Viktor Troicki de baas met 6-4 en 6-3.

Ook in Stockholm staan de favorieten in de eindstrijd. Tomas Berdych (1) won met 7-6 (7) en 6-4 van Matthias Bachinger, terwijl Grigor Dimitrov (2) Bernard Tomic uitschakelde met 6-3 en 7-5.

Leonardo DiCaprio produceert docu over gorilla's

Leonardo DiCaprio heeft een documentaire over gorilla's geproduceerd. Virunga gaat over een gelijknamig natuurpark in Congo waar mensen uit het park bedreigde gorilla's beschermen tegen onder meer jagers. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De documentaire gaat op 7 november in première en is vanaf dan ook te zien op Netflix.

DiCaprio, die zich geregeld inzet voor dieren en het milieu, vindt het een mooi project om zijn naam aan te verbinden. "Films als Virunga geven een mooie kijk in de fantastische culturele en natuurlijke verschillen, de dingen die dreigen die te vernietigen en de mensen die ervoor vechten om ze te beschermen."

Netflix-programmadirecteur Ted Sarandos is het daarmee eens. "Leo begrijpt dat er niets sterkers is dan film om de harten en hoofden van mensen te bereiken", laat hij weten. "Met Virunga laten we de kijkers een fantastisch en aangrijpend verhaal zien waarbij het publiek tot op het laatste moment op het puntje van zijn stoel zit."

Ruime zege Real Madrid bij Levante

Real Madrid heeft in de Primera División de vijfde overwinning op rij geboekt. In Valencia walste de Koninklijke met 5-0 over Levante heen, waardoor het voetbalteam koploper Barcelona tot op één punt is genaderd. Barcelona kan zaterdagavond nog wel uitlopen als thuis wordt gewonnen van Eibar.

Cristiano Ronaldo speelde opnieuw een belangrijke rol. De Portugees kwam voor de negende keer op rij tot scoren. Hij trof doel in de dertiende en 65e minuut. Javier Hernandez (38e), James Rodriguez (66e) en Isco (82e) waren de andere doelpuntenmakers.

Omstreden sculptuur Parijs verwijderd na vandalisme

Een omstreden groene kunstinstallatie op het Place Vendome in Parijs is verwijderd na vandalisme vrijdagnacht. De opblaasbare sculptuur, Boom, doet vaag denken aan een kerstboom, maar lijkt veel meer op een buttplug, een soort seksspeeltje.

De kunstenaar, de Amerikaan Paul McCarthy, deed al eerder stof opwerpen met een vergelijkbare sculptuur. In 2001 ontwierp hij voor de stad Rotterdam Santa Claus, een groot beeld van de kerstman met een denneboom in zijn hand. Ook in dit geval deed de kerstboom veel meer denken aan een seksspeeltje. Het beeld werd in de Rotterdamse volksmond dan ook al gauw Kabouter Buttplug genoemd.

Touwen waarmee de installatie in Parijs op zijn plek werd gehouden werden vrijdagnacht door vandalen doorgeknipt, melden Franse media. Zaterdag werd de lucht uit de sculptuur gelaten en werd het kunstwerk verwijderd.

Minister van cultuur Fleur Pellerin uitte felle kritiek op het vandalisme en sprak van 'een ernstige aanval op het principe van artistieke vrijheid'.

 

Koeman zet monsterscore neer met Southampton

Southampton overtreft dit seizoen tot nu toe alle verwachtingen. De ploeg van Ronald Koeman haalde zaterdag in eigen huis met 8-0 uit tegen Sunderland. Graziano Pellè scoorde twee keer, Dusan Tadic, Jack Cork, Victor Wanyama en Sadio Mané vonden een keer het net. Sunderland maakte bovendien twee eigen doelpunten.

Southampton blijft door de monsterscore bovenin meedraaien in de Premier League. De equipe van Koeman, die vrijdag werd verkozen tot manager van de maand september, staat derde, achter Chelsea en Manchester City.

Chelsea won met 2-1 bij Crystal Palace. Oscar opende snel de score, maar kort voor rust kreeg César Azpilicueta rood na een harde tackle. Nog voor rust liep Damien Delaney van de thuisploeg echter tegen zijn tweede gele kaart aan, waarna Cesc Fabregas het duel besliste. Fraizer Campbell deed in de slotminuten nog iets terug.

Arsenal zag de titelrivalen uitlopen. De ploeg van Arsène Wenger verslikte zich thuis in Hull City: 2-2. Danny Welbeck maakte in blessuretijd gelijk. Alexis Sanchez had de thuisploeg op voorsprong gezet, maar via Mohamed Diamé en Abel Hernández draaide Hull dat om. Arsenal heeft al elf punten minder dan Chelsea.

Ron Vlaar keerde terug van blessureleed bij Aston Villa, maar de aanvoerder kon zijn ploeg op bezoek bij Everton niet bij de hand nemen. Door goals van Phil Jagielka, Romelu Lukaku en Seamus Coleman waren de Toffees met 3-0 te sterk.

West Ham United won met 3-1 van laagvlieger Burnley en klimt naar de vierde plaats. Newcastle United, met Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita in de basis, was voor eigen publiek Leicester City de baas met 1-0. Gabriel Obertan scoorde. Door een loshangend scorebord begon het duel een uur later.

Deel perron Tilburg ingestort

Op het station van Tilburg is aan het begin van de avond een deel van een perron ingestort. Het ongeluk gebeurde aan de achterkant van het station. Voor zover bekend is er sprake van één ernstig gewonde.

Aan het station vonden bouwwerkzaamheden plaats. Diverse hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter zijn ter plekke. Het is nog niet duidelijk wat er precies is gebeurd.

Cuba wil met VS helpen in strijd tegen ebola

Cuba is bereid met de Verenigde Staten samen te werken in de strijd tegen ebola. Dat heeft de voormalige leider van de communistische heilstaat, Fidel Castro, zaterdag in een krantenartikel laten weten.

Cuba stuurt 460 artsen en verpleegkundigen naar West-Afrika om te helpen de ebola-uitbraak in te dammen. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry had vrijdag lovende woorden over voor deze beslissing.

De VS sturen zelf honderden militairen die in West-Afrika zullen helpen bij onder andere de bouw van hospitalen.

"Met plezier zullen we samenwerken met de Amerikanen", schreef de 88-jarige Castro in de partijkrant Granma. Niet om vrede te stichten tussen de beide kemphanen, maar 'voor de vrede van de wereld'. Wat voor soort samenwerking hij voor ogen heeft, zei hij niet.

Jihadverdachte onder voorwaarden vrijgelaten

Een jihadverdachte uit Den Haag is donderdag onder voorwaarden vrijgelaten. De rechtbank woog mee dat hij zelf al stappen had gezet richting deradicalisering en niet als hoofdverdachte werd beschouwd, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Den Haag zaterdag.

De rechtbank woog ook mee dat de verdachte, de 21-jarige Jordi de J., twee jonge kinderen heeft. De verdachte moet wel contact houden met reclassering. Zijn dagindeling wordt in de gaten gehouden en hij moet gesprekken met psychologen of psychiaters voeren die zijn gericht op deradicalisering. Ook mag hij het land niet uit. Door deze voorwaarden is het risico op herhaling volgens de rechtbank voldoende ondervangen.

Als de verdachte zich niet aan de aanwijzingen houdt, wordt hij weer vastgezet. De J. heeft een jihadtraining gevolgd in Syrië, maar keerde terug zonder te hebben deelgenomen aan gevechtshandelingen. Hij werd eind vorige maand opgepakt. Een maand eerder werden drie andere jihadverdachten uit Den Haag opgepakt in Duitsland. Het ging om twee mannen, die van ronselen werden verdacht, en een vrouw.

Geile juf schaart scholiere van 16

De politie van het Amerikaanse Marshfield heeft gistermorgen ene Johanna Feazell in de boeien geslagen. De blonde lerares heeft namelijk geschaard met een zestienjarige leerlinge.

Ditmaal overigens gegarandeerd weinig 'Nice!'-roepers. Feazell is namelijk al 46 winters, en derhalve oorverdovend lelijk.

Het slachtoffer heeft tegenover de politie verklaard dat ze al sinds de brugklas een moeder-dochterrelatie heeft met de geile juf. Vorig jaar had de docente al geprobeerd het meisje te verleiden tot een potje scharen, maar het tienermeisje had er destijds geen trek in.

Vorige week vrijdag had het schoolmeisje wel zin in vleselijk samenzijn. In het huis van de geile lerares sekste het duo alsof hun leven ervan afhing.

Deze week klapte het meisje uit de school, waarna de juf in de boeien is geslagen. Zij wordt onder andere beschuldigd van sodomie. Voor een ton in dollars komt ze op borgtocht vrij.

Alienware alpha game-pc vs. consoles

Alienware heeft een nieuwe, relatief goedkope game-pc uitebracht: de Alpha. De consoleachtige game-pc komt over enkele weken uit en gaat ongeveer 550 dollar kosten. Gamespot zet de alpha tegenover de huidige generatie consoles om de graphics te vergelijken.

De Alpha heeft zeer bescheiden specificaties: een 2.9GHz i3 CPU, 4GB DDR3-geheugen en een overgeklokte Nvidia GTX 860M GPU met 2GB VRAM. Het is daarom best knap te noemen hoe goed hij zich staande weet te houden tussen Xbox One en PlayStation 4. Ondanks dat de instellingen op de Alpha hier en daar zijn bijgesteld, is het verschil af en toe nauwelijks te zien. Games die getest worden zijn onder andere Watch Dogs, Titanfall en Middle Earth: Shadow of Mordor.

N.B. de kwaliteit van de YouTube-video is nogal bagger. Via de bron kan je hem in hogere resolutie bekijken.


Luiten op overtuigende wijze naar halve finale World Matchplay

Golfer Joost Luiten heeft zeer overtuigende wijze rde halve finales bereikt van het World Matchplay in Kent. De golfer uit Bleiswijk overklaste de Spanjaard Pablo Larrazábal en won met 6&5.

Luiten was de enige kwartfinalist die al zijn drie groepsduels had gewonnen. Hij trok de goede lijn zaterdag moeiteloos door. Na twee holes stond hij al twee up dankzij twee birdies. Luiten bleef slagen winnen en na de frontnine was zijn voorsprong al vijf holes.

Op hole elf sloeg hij zijn zevende birdie van de dag en deelde daarmee de genadeklap uit. Luiten liep dertien holes, was goed voor zeven birdies en bleef bogeyvrij.

Larrazábal reageerde op de nederlaag met een grappige tweet: "Je moet in het leven leren van de fouten die je maakt. Draag nooit een oranje shirt als je tegen een Nederlander speelt. Grote fout en ik heb ervoor geboet."

Luiten speelt zondagochtend in de halve finale tegen Mikko Ilonen. De als zevende geplaatste Fin was verrassend de als derde ingeschaalde Victor Dubuisson de baas. De Fransman verloor met 2 down. Luiten won in de groepsfase al van Ilonen met 1up. De andere halve finale gaat tussen George Coetzee en Henrik Stenson. 

Burgemeester Rome trotseert wet voor homohuwelijk

De burgemeester van Rome heeft zestien homohuwelijken geregistreerd, in weerwil van een dictaat van het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken dat dat verbiedt.

Het homohuwelijk is illegaal in Italië. Minister van binnenlandse zaken Angelino Alfano liet daarom onlangs een dictaat rondgaan langs lokale prefecten om duidelijk te maken dat in het buitenland afgesloten homohuwelijken in Italië nietig zouden worden verklaard.

De Romeinse burgemeester Ignazio Marino trok zich daar niets van aan en registreerde zaterdag op het stadhuis onder luid gejuich zestien homohuwelijken. Stel voor stel - homo's en lesbiennes - werd naar voren geroepen om datum en trouwlocatie door de burgervader te laten optekenen.

Lady Gaga koopt eerste huis

Lady Gaga heeft voor het eerst een huis gekocht. De zangeres, die nu in New York woont, telde 24 miljoen dollar neer voor een stulpje in Malibu. Dat meldt de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Volgens ingewijden heeft het gigantische huis tig badkamers en slaapkamers, een zwembad, sportruimte en een wijnkelder. Ook hoeft de zangeres zich niet te vervelen. Gaga kan in haar nieuwe optrekje bowlen en kan acht paarden kwijt in stallen in haar grote tuin.

Doden bij aanval op gasinstallatie IS

Bij een luchtaanval door de internationale coalitie op een aardgasinstallatie in het oosten van Syrië zijn zeker acht doden gevallen. Dat hebben activisten zaterdag gezegd. De installatie is in handen van de terreurgroep Islamitische Staat.

De aanval vrijdagavond in het stadje Khasham, in de olierijke provincie Deir el-Zour, zette een reeks explosies in gang die aan acht mensen het leven kostte. De doden zijn overwegend bestuurders van tankauto's, zeiden activisten van Deir el-Zour Free Radio. Ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakte gewag van de luchtaanval.

Het internationale bondgenootschap onder leiding van de Verenigde Staten heeft het gemunt op olie-installaties in Syrië die in handen zijn van IS. Olie en aardgas vormen een belangrijke bron van inkomsten voor de terroristen.

Bij aanvallen op dit soort installaties lopen echter ook burgers veel gevaar. Dat kan op de lange termijn de operatie tegen IS beïnvloeden.

Doden bij aanval in oosten Congo

Bij een aanval in het oosten van Congo door vermoedelijke Ugandese rebellen zijn 22 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de gouverneur van de provincie Noord-Kivu, Julien Paluku, zaterdag gezegd.

De vermoedelijke rebellen van de Ugandese islamitische beweging Geallieerde Democratische Eenheden sloegen hun slachtoffers vrijdagnacht dood met kapmessen. De aanval vond plaats in Erengeti, niet ver van het stadje Beni. Onder de doden waren tien vrouwen, meerdere kinderen, drie burgermannen en een Congolese soldaat.

Dortmund ook in Keulen onderuit

Borussia Dortmund heeft aan de dramatische seizoensstart in de Bundesliga een nieuw hoofdstuk toegevoegd. De club van trainer Jürgen Klopp liep op de achtste speeldag al tegen de vijfde nederlaag aan. Na Bayer Leverkusen, FSV Mainz, Schalke 04 en Hamburger SV was zaterdag promovendus FC Köln te sterk voor de nummer twee van afgelopen seizoen: 2-1.

Dortmund kwam vlak voor rust door een goal van Kevin Vogt op achterstand, maar bijna direct na de pauze maakte Ciro Immobile gelijk. Een kwartier voor tijd bezorgde Simon Zoller FC Köln de eerste thuiszege van het seizoen, waardoor de club nu tiende staat. Dortmund daalt naar plaats veertien, slechts twee puntjes boven de degradatiestreep.

Bayern München voldoet voorlopig wel aan de verwachtingen. De regerend kampioen verstevigde zijn koppositie door hekkensluiter Werder Bremen met 6-0 te verslaan. Mario Götze en Philipp Lahm scoorden ieder twee keer, Xabi Alonso en Thomas Müller waren de andere doelpuntenmakers. Arjen Robben werd na een uur spelen gewisseld. Eljero Elia deed bij Bremen alleen de eerste helft mee.

Net als Bayern zijn ook Borussia Mönchengladbach en FSV Mainz nog altijd ongeslagen. Gladbach won met 3-0 bij Hannover 96 en stijgt voorlopig naar de tweede plaats. Mainz won thuis met 2-1 van FC Augsburg en staat derde.

Overige uitslagen Bundesliga zaterdag:

SC Freiburg - VfL Wolfsburg 1-2

VfB Stuttgart - Bayer Leverkusen 3-3

Kamp: Kamer wel degelijk geïnformeerd over Petten

De Tweede Kamer is wel degelijk geïnformeerd over de veiligheidsproblemen met de kernreactor in Petten. De informatie daarover was openbaar via de website van de Kernfysische Dienst en het stond in juli nog eens in een jaarlijkse rapportage over ongewone gebeurtenissen, meldt een woordvoerder van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).

De reactor is vorig jaar in opdracht van de Kernfysische Dienst stilgelegd, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant en Brandpunt Reporter. De toezichthouder zou uit een reeks incidenten hebben geconcludeerd dat de veiligheid in het geding is. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat de reactor alleen voor onderhoud werd gesloten. de Kamer eiste daarom opheldering van Kamp.

De minister stelt dat de Kamer al op de hoogte is gebracht. Volgens hem is de veiligheid nooit in het geding geweest. De roep vanuit de Kamer om eigenaar van de reactor NRG onder verscherpt toezicht te plaatsen lijkt ook weinig doel te treffen. De minister wijst erop dat NRG al onder verscherpt toezicht van de Kernfysische Dienst staat.

'Nieuwe modi gelekt voor Super Smash Bros. op Wii U'

In de productbeschrijving van Super Smash Bros. voor Wii U op Amazon, zijn mogelijk nieuwe modi gelekt, waarmee gamers aan de slag kunnen. Het gaat om een bordspel, een level-editor en een challenge modus.

Hoewel Nintendo niet heeft gereageerd op de geruchten, lijken ze te kunnen kloppen. Zo heeft producer Sakurai deze week een nieuwe speelmodus geteased, waarin Crazy Hand en Master Hand een rol spelen. Volgens Amazon zouden deze betrokken zijn bij de challenge modus. Daarnaast heeft Sakurai aangekondigd binnenkort meer informatie te geven over de exclusieve content voor de Wii U-versie.

Gezien de aanstaande release in Amerika staat op 21 november, komt deze informatie snel. Nog even geduld dus!

Shin Megami Tensei IV komt 30 oktober naar Europa

Na lang wachten mogen gamers uit Europa opgelucht ademhalen. 30 oktober verschijnt Shin Megami Tensei IV eindelijk voor Nintendo 3DS, ruim een jaar later na de Japanse en Amerikaanse releases.

De game zal een kleine 20 euro gaan kosten en zal in de maand na release, in november dus, extra content krijgen. In Europa is de game exclusief in de Nintendo eShop verkrijgbaar.

Minecraft-stad in 2 jaar gebouwd

Af en toe komen er pareltjes voorbij van zelfgemaakte steden of objecten in Minecraft. Zo zagen we bijvoorbeeld de zwevende stad Colombia uit Bioshock: Infinite al voorbijkomen. Titan City is gemaakt in de Xbox 360-versie en bestaat uit 4,5 miljoen blocks.

De maker heeft twee jaar gedaan over het maken van Titan City. In de stad zitten wegen, een spoorwegennet en wolkenkrabbers. De stad lijkt erg veel op New York, met gebouwen die gelijkenissen vertonen met het WTC en het Empire State Building. De stad is al 50.000 keer gedownload.

Haase verder in kwalificatie Basel

Robin Haase heeft in Basel zijn eerste partij in het kwalificatietoernooi gewonnen. De als derde geplaatste Nederlander was met 6-3 en 7-6 (4) te sterk voor thuisspeler Henri Laaksonen. Als Haase in de volgende ronde ook van Tatsuma Ito (7) of Kenny de Schepper wint, plaatst hij zich voor het hoofdtoernooi.

Haase kwam eerder deze week in actie bij het ATP-toernooi van Wenen. Hij verloor daar in de tweede ronde van de Duitser Benjamin Becker.

Agüero velt Tottenham Hotspur met vier goals

Manchester City heeft zaterdag de thuiswedstrijd tegen Tottenham Hotspur met ruime cijfers gewonnen. In het Etihad Stadium zegevierde de landskampioen met 4-1. Dat was vooral te danken aan Sergio Agüero, die alle vier de goals van de thuisploeg voor zijn rekening nam. Het enige doelpunt van Tottenham kwam op naam van oud-Ajacied Christian Eriksen.

Agüero had zelfs een vijfde keer kunnen scoren, maar na een halfuur spelen miste hij een penalty. Manchester City stond op dat moment al met 2-1 voor. In totaal mocht de Argentijn maar liefst drie keer aanleggen vanaf elf meter, waarvan twee keer met succes. Ook Tottenham kreeg een penalty, maar deze was aan Roberto Soldado niet besteed. De bezoekers beëindigden de wedstrijd na een rode kaart voor Federico Fazio met tien man.

Manchester City heeft na acht wedstrijden zeventien punten en staat daarmee op de tweede plaats in de Premier League. Koploper Chelsea, dat als enige club nog ongeslagen is, kan zaterdag bij winst op Crystal Palace op 22 punten komen.

IS: jihadisten moeten wat minder twitteren

De leiding van IS (voormalig bekend als ISIS) maakt zich grote zorgen over het gebruik van Westerse sociale media waar de strijders van Allah veelvuldig gebruik van maken. Op deze manier zouden de jihadisten namelijk veel informatie weggeven voor wat betreft locatie en andere strategische informatie.

Op Twitter zijn afbeeldingen te vinden waarop moedjahedien trots poseren naast een paar vers afgesneden hoofden, waarmee ze onbedoeld inlichtingendiensten in verschillende landen allerlei gratis informatie verschaffen; de zogenaamde metadata. Een doorn in het toch al intolerante oog van de kopstukken van de IS. Op deze manier is het namelijk simpel om een datum en plaats te achterhalen. Dom, dom, dom van de figuren die het pad van Mohammed letterlijk zeggen te volgen. Daar komt nog bovenop dat de terroristen vaak herkenbaar in beeld staan.

Om hier een beetje van af te komen heeft de leiding een heldere instructie in de Arabische taal verspreid onder de relikneuzen. In een specifiek slagveld werd de strijders al gevraagd zich te onthouden van sociale media, hetgeen acuut in een kleine overwinning resulteerde. Een perswoordvoerder verstuurde hierop de tweet: "Het niet posten van de bewegingen die onze broeders twee dagen geleden maakten heeft God behaagd en daarom heeft Hij ons de overwinning geschonken."

Het werkt dus wel.

[Pic] Tieten zorgen voor 517 ongelukken

In Moskou vielen deze week maar liefst 517 ongelukken op één dag te betreuren. En dat door een simpel reclamebord. Dit bevatte namelijk een stel tieten.

De tieten maakten onderdeel uit van een opmerkelijke reclamecampagne. Met behulp van dertig reclametrucks voorzien van een flinke voorgevel wilden ze aantonen hoe opvallend reclame kan zijn.

De makers zijn werkelijk hun doel voorbijgestreefd. Maar liefst 517 ongelukken in 24 uur. Mannen waren namelijk te afgeleid door de enorme prammen.

Zo werd een 35-jarige automobilist snoeihard van achteren geramd door een andere auto. De bestuurder hiervan verklaarde te zijn afgeleid door de tieten. De Russische politie heeft inmiddels de vrachtwagens van de weg geplukt.

Marcouch wil meer allochtonen bij recherche

Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA) vindt dat de recherche meer allochtonen in dienst moet nemen. Dat zou met name in de hoofdstad de pakkans vergroten van allochtone criminelen. Die houden de laatste tijd flink huis met bloedige afrekeningen, waarbij overigens al verscheidene onschuldige slachtoffers zijn gemaakt.

Volgens Marcouch, zelf oud-politieman, ligt het landelijk percentage allochtonen bij de geuniformeerde politie op circa zeven procent. Bij de recherche zou dat aandeel nog 'veel lager' liggen, zegt de politicus tegen AT5.

"In Amsterdam zien we bijvoorbeeld bij de recherche heel weinig diversiteit. Te weinig van dit soort specifieke kennis, expertise en herkenbaarheid voor die gemeenschappen aanwezig om bijvoorbeeld effectief te zijn in de bestrijding van de misdaad."

Omdat werven en opleiden lang duurt, pleit Marcouch voor de korte termijn voor ruimere doorstromingsmogelijkheden voor allochtone politiemedewerkers. Hij gaat binnenkort minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie aan zijn jas trekken over de kwestie.

Sterven en vijf levens redden

Het portret van Dicky Ringeling (61) uit Zwijndrecht zou voortaan eventueel gebruikt kunnen worden als extra voorbeeld, wanneer je in het woordenboek op 'filantropie' zou gaan zoeken. Deze vrouw, die bij leven al -een bijna heilig te noemen- liefdadigheid voor haar omgeving tentoon spreidde, lukte het om zich zelfs na haar overlijden zichzelf nog zeer nuttig te maken voor anderen. Dankzij een versnelde operatie konden vijf levens gered worden van de lichaamsdelen die zij doneerde.

Toen bij DIcky MS werd geconstateerd liet zij er tegenover haar gezin geen onduidelijkheid over bestaan: geen ondragelijk lijden, euthanasie was gewenst. Ook vond zij het belangrijk dat er zoveel mogelijk van haar lichaam gerecycled zou worden om anderen te helpen.

Normaal gesproken een nogal onmogelijke opdracht. Bij orgaandonatie is namelijk spoed geboden, maar bij euthanasie kan het even duren. Het lichaam van de overledene dient namelijk uitvoerig nagekeken te worden door een schouwarts. Een te lange procedure om nog iets met de afzonderlijke delen van het lichaam te kunnen doen. Er moest dus het een en ander geregeld worden. De nabestaande zouden na de dood van Dicky slechts vijf minuten hebben om afscheid te nemen, daarna moest er met spoed geopereerd worden.

Zo gezegd, zo gedickydaan. Bijkomend nadeel was wel dat de euthanasie niet in de eigen woning plaats kon vinden. Dit moest het ziekenhuis worden. Na het overlijden is een team met gezwinde spoed aan het snijden gegaan. Dit resulteerde erin dat de gewenste organen direct naar ziekenhuizen getransporteerd konden worden, waar patiënten op de door hun vurig gewenste organen lagen te wachten. Daarbuiten om heeft Dicky ook haar hersenen afgestaan voor onderzoek, zodat er ooit wellicht meer inzicht komt in de ziekte MS.

De dochters van Dicky waren en zijn zeer trots op hun moeder. Ze hopen dat dit verhaal nog meer mensen overtuigt hetzelfde te doen. "Je kunt mensen hier enorm mee helpen. Bespreek het met de arts, ook als je euthanasie wilt laten plegen. Er zijn wel mogelijkheden", aldus dochter Rebecca.

Nieuwe burgemeester voor Berlijn

De sociaaldemocratische SPD in Berlijn heeft Michael Müller naar voren geschoven om burgemeester te worden van de Duitse hoofdstad. Müller, minister van ontwikkeling in Berlijn, kreeg in een verkiezing van zijn partij 59,1 procent van de stemmen, waarmee hij zijn directe concurrenten Jan Stöß en Raed Saleh ver voor bleef.

Huidig burgemeester Klaus Wowereit stapt in december terug na een ambtsperiode die dertien jaar omspant. Hij was zeer populair, maar zijn reputatie liep een deuk op door de voortdurende vertraging van de opening van de nieuwe luchthaven van Berlijn.

Het is uiteindelijk aan het parlement van Berlijn een opvolger aan te wijzen. De SPD voert daarin een meerderheidscoalitie aan, waardoor Müllers aanstelling vrijwel zeker is.

NRG: reactor Petten nu wel veilig

Uit recente controles die door externe partijen zijn uitgevoerd blijkt dat de bedrijfsvoering bij de kernreactor in Petten veilig en op orde is. Dat stelt eigenaar NRG in reactie op een onderzoek van de Volkskrant en Brandpunt Reporter.

De kernrector, die wordt gebruikt voor de productie van medische isotopen, lag er het grootste deel van vorig jaar uit. Dat gebeurde volgens de Volkskrant in opdracht van de Kernfysische Dienst. De toezichthouder zou uit een reeks incidenten hebben geconcludeerd dat de veiligheid in het geding is.

NRG kreeg volgens de krant een hoge voorwaardelijke boete opgelegd van het ministerie van Economische Zaken. Over al deze aantijgingen schrijft NRG in de reactie niks. Daarin wordt voornamelijk herhaald wat het bedrijf eerder al heeft aangegeven; de reactor ging vorig jaar eerst op bevel van de directie dicht om de technische staat te inventariseren. Later is de reactor nog eens dichtgegaan 'om verbeteringen te kunnen doorvoeren'.

Over het zorgwekkende detail dat deze tweede sluiting op bevel van de Kernfysische Dienst gebeurde, valt in de verklaring niks te lezen. Ook over de boete die zou zijn opgelegd schrijft het bedrijf niks. De persvoorlichting wil ook niet op deze vragen ingaan. "Onze algemeen directeur Niels Unger legt vanavond een verklaring af in RTL Nieuws en het achtuurjournaal. We krijgen heel veel vragen en kunnen niet iedereen te woord staan. We stonden op een beurs in Zweden en hebben mensen moeten terughalen om dit af te handelen."

Het bedrijf schrijft verder dat sinds vorig jaar een 'nieuw' beleid is ontwikkeld waarbij de focus op veiligheid 'boven alles staat, er lering wordt getrokken uit het verleden en de hele organisatie is ingericht op risico-uitsluiting'. Of dit betekent dat dit allemaal eerder niet het geval was, wordt niet duidelijk.

Het bedrijf bevestigt verder dat vrijdag een overeenkomst is getekend met het ministerie van Economische Zaken voor een overbruggingskrediet van 82 miljoen euro. Door de langdurige sluiting van de reactor dreigde NRG in geldproblemen te komen. Om het krediet terug te betalen moeten klanten sterk verhoogde prijzen betalen.

Dagelijks worden volgens de reactoreigenaar 24 duizend patiënten geholpen met reactormedicijnen uit Petten. Ook vanwege het onderzoek naar kernenergie zijn de activiteiten van NRG volgens het bedrijf van 'onmisbaar maatschappelijk' belang.

Een Kamermeerderheid wil opheldering van minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) over de veiligheid in de reactor, meldt de NOS op basis van een rondgang. De PvdA vindt dat er te veel incidenten zijn. De VVD wil weten wie wat wanneer wist. D66 wil weten waarom de Kamer niet is geïnformeerd.

Bisschoppen: kerk moet niemand uitsluiten

De Rooms-Katholieke Kerk moet openstaan voor iedereen en niemand uitsluiten. Die boodschap stuurden de bisschoppen vanuit Vaticaanstad zaterdag de wereld in, op de laatste dag dat zij bijeenkomen voor de buitengewone synode over het gezin.

In de boodschap wordt niet specifiek gezegd hoe de kerk staat tegenover homoseksuelen.

De 191 bisschoppen die deelnemen aan de synode stemmen zaterdag over het slotdocument. Dat stuk wordt aangeboden aan paus Franciscus. Het is nog niet duidelijk wanneer het wordt gepubliceerd. Vermoedelijk gebeurt dat begin volgende week.

Bisschoppen: kerk moet niemand uitsluiten
Bisschoppen: kerk moet niemand uitsluiten (Foto: ANP)

Nicole Richie wil muziek maken met vader

Nicole Richie sluit niet uit dat ze ooit met haar vader Lionel Richie de studio induikt. "Ik ben dol op zingen. Ik zing en speel al piano sinds ik een klein meisje was. Ik doe het niet professioneel, maar ik doe het", zegt de realityster op de Amerikaanse radiozender Sirius XM.

"Ik heb nog steeds pianoles want mijn vader heeft me piano leren spelen en hij kan geen noten lezen en dat heb ik daarom ook nooit geleerd", vervolgt Richie. De 33-jarige realityster, die samen met zanger Joel Madden twee kinderen heeft, heeft nog geen concrete plannen voor een samenwerking met haar vader. "Als het gebeurt dan gebeurt het. Ik zou het heel leuk vinden."

Ook de komst van meer baby's is niet volledig uitgesloten. "Ik zou het heel leuk vinden maar ik ben het niet aan het plannen. Ik ben zo gelukkig met wat ik heb maar als ik er meer zou hebben dan zou ik heel blij zijn."

'Buurman De Mol mogelijk doelwit zelfde afperser'

Linda de Mols achterbuurman denkt dat hij mogelijk door dezelfde man is afgeperst als de familie De Mol. Hans Slim kreeg vorige maand een dreigbrief die op dezelfde manier was geadresseerd als de taartbrief die John de Mol ontving. Dat laat hij zaterdag weten in De Gooi- en Eemlander.

Op Slims envelop was het adres, net als bij de mediamagnaat, getypt en vervolgens uitgeknipt en opnieuw opgeplakt. De binnenhuisarchitect werd naar eigen zeggen bedreigd dat hij moet stoppen met zijn boek Typisch Gooisch. "Bovendien was de inhoud badinerend van toon, net als bij de brieven die De Mol krijgt. Er zaten ook taalfouten in, geforceerd leek het wel."

Verdere details over de inhoud houdt Slim voor zichzelf. "Opdracht van de recherche. Ik wil het onderzoek absoluut niet schaden." Hij stapte dinsdag naar de politie. Een woordvoerder van het onderzoeksteam van de familie De Mol bevestigt aan de krant dat de brief wordt onderzocht.

Begin deze maand werd bekend dat John en Linda sinds oktober vorig jaar worden bedreigd en afgeperst door een of meerdere personen. Het programma Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan het onderzoek en liet een compositietekening van een verdachte zien.

Ook Cilic verovert plekje in World Tour Finals

Marin Cilic is zeker van deelname aan de ATP World Tour Finals van volgende maand. De Kroaat is na zijn halve finale op het toernooi van Moskou zeker van een plek bij de acht deelnemers.

Cilic, die vorige maand zegevierde op de US Open, is de vijfde tennisser die zich voor het toernooi mag inschrijven. Eerder plaatsten Novak Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer en Stan Wawrinka zich al.

Er zijn nu nog drie plekken beschikbaar voor de lucratieve World Tour Finals. Het toernooi wordt vanaf 9 november gespeeld in de O2 Arena in Londen.

Schamel protestje tegen kabinet op Museumplein

Enkele tientallen mensen hebben zaterdag op het Museumplein te Amsterdam een protestbijeenkomst gehouden. Dat was gericht tegen het kabinet van premier Rutte. De demonstranten zullen later een 'volksrede' bij de Tweede Kamer aanbieden, schrijft AT5.

De meeste mensen vonden het weer blijkbaar te mooi om te gaan demonstreren of lagen nog in hun bed. Het handjevol dat er wel stond droeg spandoeken met teksten als 'Herstel de democratie' en 'Stop de afbraak, Rutte'. Ook was er nog ergens een verdwaalde Che Guevara-vlag te bekennen.

Geen succes Stroetinga en Bos op EK baanwielrennen

Wim Stroetinga en Theo Bos hebben bij het EK baanwielrennen in Guadeloupe geen potten kunnen breken op de puntenkoers. Stroetinga sprokkelde vijf punten bijeen en werd daarmee slechts veertiende. Bos pakte geen enkel punt en gaf op.

Het goud ging met 37 punten naar de Fransman Benjamin Thomas. De Italiaan Liam Bertazzo (30 punten) en de Duitser Henning Bommel (24 punten) pakten zilver en brons.

Op de sprint was er op de derde dag van het EK ook geen Nederlands succes. Voor Nils van 't Hoenderdaal, Elis Ligtlee en Shanne Braspennincx viel al in een vroeg stadium het doek.

Recordaantal basisscholen verdwenen

Het afgelopen schooljaar zijn 108 basisscholen opgeheven of gefuseerd met een andere school. Dat meldt de NOS zaterdag. De sectororganisatie voor het basisonderwijs, de PO-Raad, zegt dat er nooit eerder zo veel basisscholen verdwenen in één jaar. Nederland telt nu nog 6541 basisscholen.

De PO-Raad voorspelt dat de komende jaren nog meer scholen hun deuren moeten sluiten vanwege het dalend aantal leerlingen. De verwachting is dat er in 2020 in het hele land honderdduizend leerlingen minder zijn. Scholen moeten inspringen op deze ontwikkeling door samenwerking te zoeken of samen te gaan, vindt de PO-Raad.

Ecclestone: "Las Vegas wil Formule 1-race"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft weer een nieuwe potentiële locatie voor een race. Las Vegas zou op de beroemde Strip de F1-bolides willen laten rijden, zo heeft hij aan The Independent laten weten.

Ecclestone: "Vegas zegt er klaar voor te zijn en de race zou zeker weten op The Strip zijn." De Formule 1 was in 1981 en 1982 ook al in de stad in Nevada op bezoek, maar toen werd er gereden op de parkeerplaats van Caesars Palace hotel, een inspiratieloze, niet populaire locatie. Er zijn echter meer gegadigden voor een plekje op de kalender. "Er willen wel een miljoen landen een F1-race organiseren, maar zij kunnen het niet betalen."

De Formule 1-kalender zal in de komende jaren weer wat gaan veranderen. Dit jaar kwam de race in Oostenrijk terug en stond de eerste Grand Prix van Rusland op het programma. Volgend jaar wordt Mexico weer aangedaan, terwijl in 2016 in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Baku de lichten op groen zullen springen. Het lijkt waarschijnlijk dat de kalender hierdoor meer dan 20 races zal gaan tellen.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil het aantal races uitbreiden (Pro Shots/DPPI)
Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil het aantal races uitbreiden (Pro Shots/DPPI)

Karsten Kroon stopt met wielrennen

Karsten Kroon zet een punt achter zijn wielercarrière. De 38-jarige Drent doet zondag nog mee aan de Japan Cup en geeft er daarna de brui aan, liet hij zaterdag via Twitter weten. Kroon was prof sinds 1999. In 2002 boekte hij zijn grootste succes door een etappe in de Tour de France te winnen.

Kroon, die een aflopend contract had bij Tinkoff-Saxo, twijfelde de afgelopen maanden al openlijk over het voortzetten van zijn loopbaan. Een overstap naar het nieuwe Roompot-Orange Cycling leek nog wel tot de mogelijkheden te behoren, maar de renner ziet daar toch vanaf. "Aan alles komt een einde, dat is ook weer het mooie van het leven", twittert hij.

De eerste jaren van zijn loopbaan reed Kroon voor Rabobank, om vervolgens via Team CSC en BMC bij Saxo te belanden. In 2009 was hij dichtbij een zege in een klassieker. De Rus Sergei Ivanov troefde hem toen net af in de Amstel Gold Race.

Karsten Kroon stopt met wielrennen (Pro Shots/George Deswijzen)
Karsten Kroon stopt met wielrennen (Pro Shots/George Deswijzen)

Ministersposten Irak eindelijk verdeeld

De laatste positie in het nieuwe Iraakse kabinet zijn ingevuld. Het parlement stemde zaterdag in met de benoeming van nieuwe ministers op de posten defensie en binnenlandse zaken, cruciale departementen, zeker met het oog op de strijd tegen Islamitische Staat.

De sjiiet Mohammed Salem al-Ghabban komt op binnenlandse zaken, de soenniet Khaled al-Obeidi krijgt defensie onder zijn hoede.

De controle over de twee ministeries, machtige departementen die het Iraakse veiligheidsapparaat onder zich weten, is altijd een bron van grote politieke twisten geweest. De eerste keuzes van de nieuwe premier Haider al-Abadi werden medio september nog afgewezen.

Vanuit het buitenland werd nadrukkelijk aangedrongen op een representatieve regering, waarin iedere bevolkingsgroep zich kan vinden. Soennitische onvrede over het sjiitische landsbestuur de afgelopen jaren heeft een grote rol gespeeld bij de opmars van IS in Irak.

Warmste 18 oktober sinds 1921

Met 19,8 graden is deze datum de warmste 18 oktober sinds 1921. Het is niet waarschijnlijk dat de 22,9 graden die toen werd gehaald nog wordt overtroffen, meldt weeronline.nl zaterdag.

Het warme weer kan ook nog voor een recordzachte nacht zorgen. Weeronline.nl verwacht dat het niet kouder dan 15 graden wordt, terwijl de hoogste minimumtemperatuur voor 18 oktober tot nu 13,8 graden is en voor 19 oktober 14,1 graden.

Zondag overdag wordt het met 20 graden of nog iets meer ook bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Er is een goede kans dat het ook de warmste 19 oktober sinds 1921 wordt. De temperatuur van die dag, 23,6 graden, wordt waarschijnlijk niet overtroffen.

Na zondag lijkt het gedaan met het genadige weer. Maandag wordt een overgangsdag met enkele buien. Daarna komen de resten van orkaan Gonzalo boven Nederland. Het waait dan stevig uit het westen en er komen perioden met regen. Het kwik komt niet boven de 15 graden uit.

Kerkhove kansloos onderuit in finale

Lesley Kerkhove is er niet in geslaagd het ITF25k-toernooi van Bangkok te winnen. De Zeeuwse tennisster, als zesde geplaatst, wist in Thailand in de eindstrijd tegen de Russische Elizaveta Kulichkova (4) maar één game te pakken: 1-6 en 0-6. Kerkhove is de nummer 242 van de wereld, Kulichkova staat 172e.

Voor de 22-jarige Kerkhove blijft de teller door haar nederlaag staan op twee toernooizeges. Dit jaar won ze in het Duitse Aschaffenburg, in 2011 pakte ze de titel in het Portugese Albufeira.

Palestijnen vragen V-raad om vertrek leger Israël

De Palestijnse regering wil dat de VN-Veiligheidsraad november 2016 als deadline kiest voor een volledige terugtrekking van Israëlische troepen uit Palestijns gebied. Dat heeft de Palestijnse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Riyad Mansour, vrijdag gezegd.

Het is vrijwel zeker dat een dergelijke resolutie niet door de Veiligheidsraad wordt aangenomen - vanwege verzet door Israëls belangrijkste bondgenoot de Verenigde Staten. In dat geval beschikken de Palestijnen over andere opties, zei Mansour. Een daarvan is aansluiting bij meer internationale verdragen en conventies en het Internationaal Strafhof, aldus de ambassadeur.

Volgens de Palestijnen kunnen ze rekenen op in ieder geval zeven van de vijftien stemmen die in de Veiligheidsraad kunnen worden uitgebracht. Er zijn minimaal negen stemmen nodig, maar daarna kan het alsnog van tafel worden geveegd door een veto van een van de permanente leden, waaronder de VS.

Het voorstel is vooral een uiting van Palestijnse frustratie over het herhaaldelijk mislukken van onderhandelingen met Israël over een onafhankelijke Palestijnse staat. De laatste gespreksronde werd in april afgebroken na negen maanden vruchteloos onderhandelen waarbij de partijen elkaar zelfs niet over de basisregels konden vinden.

De VS hebben laten weten in onderhandelingen de enige oplossing te zien voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

In oktober 2012 erkende de Algemene Vergadering van de VN een Palestijnse staat op de Westelijke Jordaanoever, in Gaza en in Oost-Jeruzalem. De Palestijnen verwierven hiermee het recht lidmaatschap van de VN en andere internationale instellingen na te streven. Eerder dit jaar sloten zij zich aan bij vijftien internationale verdragen en conventies.

Fikse schade in Bermuda door orkaan Gonzalo

Orkaan Gonzalo heeft flink huisgehouden in Bermuda. Bomen en elektriciteitsmasten werden uit de grond gerukt en het belangrijkste ziekenhuis werd beschadigd toen de storm vrijdagnacht over het eiland raasde. Hoeveel schade precies is aangericht moet nog in kaart worden gebracht.

Meteorologen waarschuwden van tevoren voor een stormvloed van drie meter hoog. Ongeveer de helft van de zeventigduizend eilandbewoners zaten vrijdagavond al zonder stroom. Bermuda werd eerder deze week al getroffen door tropische storm Fay, die eveneens een spoor van vernieling achterliet.

Gonzalo arriveerde bij Bermuda als een storm van de derde categorie. Vlak voor de storm aan land kwam, zwakte Gonzalo af tot de tweede categorie, maar dat ging nog steeds gepaard met windsnelheden tot 175 kilometer per uur.

Zaterdagochtend had Gonzalo zijn pad inmiddels weer vervolgd en bevond hij zich op zo'n 160 kilometer afstand van Bermuda. Met zo'n 28 kilometer per uur trekt hij in noordoostelijke richting.

[upd]FOK! siteupdate 1.2.2 / 1.2.3 - Update #7 en #8

Vandaag zijn we toe aan de zevende update. In deze update is vooral achter de schermen het een en ander aangepast en is een voorbereiding gemaakt voor de komende verdere categorisering en filtering. De zaken die nu al meteen zichtbaar zijn zijn onder meer de volgende:

Menubalk
De menubalk is vanaf nu 'sticky'. Dat houdt in dat deze altijd gewoon bovenaan de pagina staat, zoals ook in de oude site al het geval was. Op deze manier kun je sneller bij de verschillende opties. Ook opent dit de weg om de noticiaties te verplaatsen naar de menubalk.

Editen van berichten
Bij het editen van berichten hoef je nu niet meer bang te zijn dat je je edit kwijtraakt omdat je even naar een ander tabblad gaat of even iets wilt quoten. De edit wordt pas geannuleerd als je daadwerkelijk op 'annuleren' klikt.

Daarnaast is in de meestgelezen tracker het probleem met diakrieten opgelost, wordt bij het quoten van meerdere reacties in één post niet voor elke quote meer een extra sluitkruisje toegevoegd aan het reageervenster, en zijn er hier en daar wat stylingdingetjes doorgevoerd. Ook is er gezorgd dat je weer gewoon afbeeldingen van imgur kunt plakken. Deze maakt standaard gebruikt van hoofdletters in de IMG tags en die werden niet herkend.

Een kleine patchronde dus, maar waarbij in ieder geval een van de meest irritante bugs - het editen - is opgelost.

Update 18-10-2014 13:10 uur

Zojuist is een patch uitgerold op de update van gisteren. Het lost het probleem op dat sommigen hebben met de menubalk die over de inhoud valt. Ook zou een floorad (banner onderaan de pagina) niet meer over de footer moeten vallen (je kunt iets verder doorscrollen). Omdat de functionaliteit al klaar was ook een nieuwe functie;

liefhebbers kunnen in de balk bovenaan de comments nu door op de tandwieltjes te klikken een settingmenu openen. Hierin kunnen momenteel alleen de font-size en line-height worden aangepast. Er zijn twee settings 'normaal' en 'kleiner'.  'Kleiner' zorgt voor een iets kleinere font, respectievelijk iets minder ruimte tussen de regels. We willen hiermee tegemoet komen aan de mensen die de teksten te ruim van opzet vinden. De setting wordt in je browser opgeslagen, zodat je op verschillende monitoren met verschillende instellingen kunt werken.

Voor de berichten zelf komt binnenkort een soortgelijke instelling.

Eredivisie: Preview speelronde 9

Vanavond gaat de negende speelronde van het seizoen 2014/2015 van start. Na twee interlands van het Nederlands elftal zijn alle spelers in de afgelopen dagen weer bij hun clubs teruggekeerd. Hieronder volgt zoals gebruikelijk weer een preview.

De speelronde wordt zaterdag om 18.30 uur onder meer afgetrapt door PSV en AZ. De Eindhovenaren gaan op dit moment aan kop in de Eredivisie en hebben vijf punten meer dan de Alkmaarder formatie, waarmee John van den Brom in zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach gelijk speelde tegen FC Twente: 2-2. De laatste vijf ontmoetingen in Eindhoven waren een prooi voor PSV. AZ pakte in het seizoen 2008/2009 voor het laatste een punt met een gelijkspel: 2-2.


Dwight Lodeweges, nu trainer van sc Heerenveen, vertrok op een vervelende manier in Leeuwarden (PRO SHOTS / Henk Jan Dijks)

Vanavond wordt het eerste deel van het programma afsloten met de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax. Voor de Tukkers staat er veel op het spel, aangezien vijf jaar geleden voor het laatst in eigen huis van de Amsterdammers werd gewonnen. Bovendien is de club uit Enschede als enige nog ongeslagen. De ploeg verloor ruim anderhalf jaar geleden voor het laatst. Ajax heeft ten opzichte van twee weken geleden nog wat goed te maken. Toen speelde het gelijk tegen PEC Zwolle: 0-0. Drie punten zijn bovendien hard nodig om in het spoor van PSV te blijven.

Op zondag is het weer tijd voor de Friese derby tussen sc Heerenveen en sc Cambuur Leeuwarden. Het zal hoe dan ook een beladen wedstrijd worden. Het verschil tussen de twee rivalen bedraagt slechts één punt. Bovendien keert Dwight Lodeweges weer terug in Leeuwarden, waar hij vorig seizoen nog trainer was. Toen zijn vertrek naar Heerenveen bekend werd gemaakt, leidde felle reacties van supporters tot een vroegtijdig vertrek.


Doke Schmidt (r) in duel met Ryan Thomas van PEC Zwolle (PRO SHOTS / Peter Lous)

Ook in Overijssel wordt zondag een onvervalste derby gespeeld: Go Ahead Eagles tegen PEC Zwolle. De Zwollenaren doen het ook dit seizoen erg goed en hebben op dit moment evenveel punten als nummer twee Ajax. De Deventernaren staan in de onderste regionen en vergaarden tot dusver acht punten uit even zoveel duels. Vorig seizoen eindigde de onderlinge confrontatie in een 4-1 zege voor de Eagles, maar de return bleek uiteindelijk een prooi voor Zwolle te zijn: 2-1. Er kan dus van alles gebeuren

Welke wedstrijd/programma wordt waar en wanneer uitgezonden?

Aanvang Wedstrijd/Programma Zender
18 okt om 18.30 uur PSV - AZ FOX Sports 1
18 okt om 18.30 uur Willem II - Vitesse FOX Sports 5
18 okt om 19.45 uur Feyenoord - Heracles Almelo FOX Sports 3
18 okt om 20.45 uur FC Twente - Ajax FOX Sports 1
18 okt om 20.45 uur NAC Breda - ADO Den Haag FOX Sports 5
18 okt om 22.30 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
19 okt om 01.25 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 3
19 okt om 10.30 uur De Tafel Van Kees FOX Sports 1
19 okt om 12.30 uur sc Heerenveen - sc Cambuur Leeuwarden FOX Sports 1
19 okt om 14.30 uur Go Ahead Eagles - PEC Zwolle FOX Sports 1
19 okt om 14.30 uur FC Dordrecht - FC Utrecht FOX Sports 3
19 okt om 16.45 uur FC Groningen - Excelsior FOX Sports 1
19 okt om 19.00 uur NOS Studio Sport: Eredivisie NPO 1
19 okt om 22.15 uur NOS Studio Voetbal NPO 1

Dinsdag ware 'Storm des Doods'!

Hou je aluhoedje dinsdag maar goed vast. We kunnen ons weer opmaken voor een nieuwe Storm des Doods.

Uit weerkaarten die vandaag zijn vrijgekomen en in het WKN-topic zijn gepost, mogen wij ons hart vasthouden. In het zuidwesten wordt een wind met een kracht van zeker acht Beaufort voorspeld.

Aan de kust een nog hardere woei dinsdag. Daar wordt het zeker een windje met een kracht van negen. En mogelijk zelfs windkracht tien.

En op volle zee moet je dan al helemaal niet wezen. De windkracht zal daar toenemen tot maar liefst 11. Dus houd je vast mensen, we gaan er allemaal aan!

Machinisten Duitsland staken weer

Treinmachinisten in Duitsland hebben zaterdag in opdracht van hun vakbond GDL het werk voor twee dagen neergelegd. Het is de tweede staking deze week.

GDL wil een loonsverhoging van vijf procent en kortere werktijden voor zijn leden. Deutsche Bahn zegt vrijdag een aanbod te hebben gedaan voor een loonsverhoging van vijf procent die over een verloop van dertig maanden moet worden doorgevoerd. De spoorwegmaatschappij weigert echter akkoord te gaan met een ander loonakkoord voor medewerkers die bij een andere bond zitten.

GDL wil daarom ook onderhandelen voor treinpersoneel dat lid is van een rivaliserende vakbond. Dat laatste bemoeilijkt de kwestie.

Organisator noodlottig concert pleegt zelfmoord

Een Zuid-Koreaan die betrokken was bij de organisatie van een popconcert waar vrijdag zestien mensen de dood vonden na een val door een ventilatierooster is zaterdag dood gevonden. Dat heeft een woordvoerder van het stadsbestuur van Seongnam gezegd. Het lijkt erop dat de man zelfmoord heeft gepleegd.

Enkele tientallen concertgangers stonden op het ventilatierooster naar een optreden van de populaire meisjesband 4Minute te kijken toen het rooster onder het gewicht bezweek. Zestien mensen overleefden de val in de diepe betonnen schacht niet. Acht mensen vechten in het ziekenhuis voor hun leven. Gevreesd wordt dat het dodental nog zal stijgen.

De 37-jarige man die betrokken was bij de organisatie werkte voor het Gyeonggi Instituut voor Wetenschaps- en Technologiepromotie, een van de sponsoren van het concert. Vrijdagavond werd hij door de politie verhoord over het ongeluk, zaterdagochtend werd zijn levenloze lichaam gevonden. Waarschijnlijk is hij van het dak van een tien verdiepingen hoog gebouw gesprongen, zei de politie.

Merel Westrik wil MILF worden

Merel Westrik wil best kinderen in de toekomst. "Ik ben nieuwsgierig genoeg om te willen weten hoe dat is. Ik vind het fantastisch om mijn neefje en nichtje naar Artis te gaan of te vissen", zegt de RTL-nieuwslezeres zaterdag in het AD. "Ik denk bijna zeker te weten dat een kind krijgen iets is wat ik zelf wil meemaken."

Toch heeft Westrik op dit moment geen rammelende eierstokken. "Ik ben 34 en denk steeds dat ik nog jaren heb om na te denken. Mijn vriend en ik hebben net een hond genomen. Dat voelt een beetje als een kind krijgen", legt ze uit. "Bovendien zit ik pas vijf maanden bij RTL Nieuws, waar ik net een beetje vertrouwd raak."

Hoewel Westrik, die eerder bij WNL werkte, steeds meer went aan haar nieuwe baan heeft ze naar eigen zeggen nog genoeg te leren. "Wel heb ik nu een trainer met wie ik samen uitzendingen terugkijk, zodat ik me kan verbeteren. En ik ga binnenkort naar een logopediste om te leren met mijn stem te spelen om de boodschap beter over te kunnen brengen."

Dat RTL voorstelde om spraaklessen te nemen, zag de journalist niet als een belediging. "Je bent naar mijn idee nooit af. Niet als mens en ook niet als journalist. Ik vind het heel gek dat sommigen denken dat je op een bepaald moment bent uitgeleerd. Dat bestaat niet."

Weinig animo voor huizennacht

De nationale huizennacht die Nationale Nederlanden vrijdagnacht organiseerde is uitgelopen op een flop. 83 verkopers stelden hun huis beschikbaar en maar een enkele potentiële koper bracht de nacht door in het huis dat ze op het oog hebben. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag.

De krant hield een rondgang langs makelaars bij wie 42 van de 83 huizen te koop staan. In twee van die 42 huizen hielden geïnteresseerden afgelopen nacht een logeerpartij. Volgens de makelaars is er weinig animo onder verkopers omdat bijna niemand een vreemde in zijn huis wil laten slapen.

De verzekeraar organiseerde de huizennacht omdat uit eigen onderzoek bleek dat zeventig procent van de potentiële kopers eerst graag een keer zou willen slapen in het huis waarin ze geïnteresseerd zijn. Een woordvoerder geeft in de krant toe iets meer van het initiatief te hebben verwacht.

Signalen van mensenhandel bij tien prostituees

Bij tien prostituees die de afgelopen week door de politie werden gecontroleerd zijn signalen van mensenhandel geconstateerd. De politie ging in de speciale actieweek langs bij 71 prostituees in het hele land. Bij de controles zijn vier verdachten van mensenhandel in beeld gekomen.

De gecontroleerde vrouwen werkten in de zogenoemde niet-vergunde prostitutie, dus vanuit woningen of hotels. De politie richtte zich speciaal op die groep omdat in de vergunde prostitutiebranche, zoals bij bordelen en in privéclubs, al veel toezicht en controle is. Agenten kwamen bij de vrouwen terecht via advertenties op internet.

Bij tien vrouwen constateerden ze signalen van mensenhandel, zoals emotioneel gedrag, lange werktijden of slechte beheersing van de Nederlandse of Engelse taal. In een woning was mogelijk een minderjarig meisje als prostituee werkzaam. De politie doet daar verder onderzoek naar.

Van de controleerde vrouwen was 83 procent 24 jaar of ouder. De meesten hadden de Nederlandse (29 procent), Roemeense (19 procent) of Zuid-Amerikaanse (18 procent) nationaliteit.

Bij de actie zijn dertig bestuurlijke rapportages opgemaakt, vrijwel allemaal voor onvergunde bedrijfsmatige prostitutie in een woning. Op basis hiervan kan een burgemeester bijvoorbeeld een dwangsom opleggen.

Oud-basketballers redden Oranje

Een professioneel aangestuurde organisatie, opgericht door oud-internationals, moet er voor zorgen dat de Nederlandse basketballers zich optimaal kunnen voorbereiden op het Europees kampioenschap in 2015. Via het netwerk hebben de twaalf initiatiefnemers gezorgd voor sponsors.

Het Nederlands mannenteam verraste eind augustus door zich voor het eerst in 25 jaar te plaatsen voor het EK. Dat gebeurde met een piepjonge selectie. Het bijzondere was dat de ploeg de kwalificatie heeft gespeeld zonder vergoeding. Zowel Van Helfteren als zijn spelers plaatsten zich op basis van karakter. De ploeg trainde en reisde onder omstandigheden dat weinig met topsport te maken had. 

Door het initiatief van de oud-spelers krijgt de Nederlandse basketbalbond (NBB) een compleet nieuwe structuur. Zowel organisatorisch als financieel, De  initiatiefnemers zien nu de kans schoon om het amateurisme uitbannen. Bert Kragtwijk, Rolf Franke, Frank Kales, Bert Panman en anderen hebben hun netwerk aangesproken om sponsorgeld los te krijgen. Over een paar weken wordt de directeur bekendgemaakt die moet leideing gaan geven aan de nieuwe organisatie. "Als je topsport wilt bedrijven, moet de organisatie daaraan beantwoorden", zegt Kales. "Dit is het moment om een doorstart te maken. De toekomst moet nu gewaarborgd worden." 

Van Helfteren is gevraagd de ploeg opnieuw te leiden, maar nu met een fulltimecontract. De trainer heeft het voorstel in overweging. Spelers die gespeeld hebben in de kwalificatie zijn niet automatisch zeker van deelname aan het EK. Internationals om legitieme redenen de kwalificatie afzegden, kunnen een oproep verwachten. 

"Waarom zou je geen beroep op hen doen?", zegt Van Helfteren. "Het nationale team is er om te presteren. Ik ben ooit begonnen met een lijst van 45 namen. Ik weet niet meer precies van ieder individu waarom hij zich had afgemeld."

Het EK in 2015 zou oorspronkelijk in Oekraïne worden gehouden. De organisatie werd teruggeven vanwege de politieke onrust in het land. De groepsfase wordt nu afgewerkt in vier steden: Berlijn, Zagreb, Montpellier en Riga. De knock-outfase heeft plaats in het Franse Lille.

Geen kijkcijferrecord jubileumaflevering GTST

De vijfduizendste aflevering van Goede Tijden, Slechte Tijden is vrijdagavond niet door een recordaantal mensen bekeken. Dat blijkt zaterdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. De RTL 4-soap wist ruim 2,3 miljoen mensen te boeien. In 2003 stemden de meeste mensen af op de soap. Destijds zagen ruim 2,7 miljoen mensen de 2500e aflevering.

Hoewel er in het verleden meer kijkers voor de buis kropen voor Goede Tijden, Slechte Tijden is het wel de best bekeken aflevering van het jaar tot nu toe. Eerder deze weken bleven minder dan twee miljoen mensen thuis voor de soap.

Goede Tijden, Slechte Tijden was vrijdag het tweede best bekeken programma. De meeste mensen bleven vrijdagavond hangen bij The Voice of Holland. Naar de eerste aflevering van The Battles keken ruim 2,6 miljoen mensen. Het achtuurjournaal wist als derde de meeste mensen te boeien: daar keken ruim 2,1 miljoen mensen naar.

Verstappen oppermachtig naar tiende zege

Max Verstappen heeft zijn tiende race in het Europees Formule 3-kampioenschap gewonnen. De net 17-jarige Nederlander was op de Hockenheimring veruit de sterkste tijdens de eerste race van het weekeinde.

De race was voor de neutrale toeschouwer weinig interessant. Verstappen mocht vanaf poleposition starten en dat verzilverde hij gelijk bij de start al. Hij sloeg snel een gat met de Oostenrijker Lucas Auer, die nooit meer in de buurt kon komen. De Brit Tom Blomqvist - de concurrent van Verstappen in de strijd om de tweede plek in het kampioenschap - vertrok vanaf de derde plek en eindigde daar ook.

In het kampioenschap heeft Verstappen, achter kampioen Esteban Ocon, een voorsprong van dertien punten op Blomqvist. Dat kan echter nog een probleem worden, want de Brit start in de tweede en derde race vanaf pole, terwijl Verstappen slechts vanaf plek negen en acht start. De puntenverdeling per positie is hier te vinden. Zaterdagmiddag om 16.10 uur start de tweede race.

Goedkoop weg als hoofdcoach beachvolleyballers

Oud-international Bert Goedkoop is niet langer de hoofdcoach van het Beachvolleybal Team Nederland (BTN). Dit is besloten na de evaluatie met de coaches en BTN. Dat maakte de Nederlandse volleybalbond (Nevobo) zaterdag bekend.

De 58-jarige Goedkoop wil zich wel graag blijven inzetten voor de volleybalsport in Nederland. Hij wil het liefst talentvolle jongens aan het volleybal te binden en klaar te stomen voor de top. Goedkoop krijgt tot eind 2014 van het bestuur en de directie van de Nevobo de tijd om een visie op papier te zetten. De directie van de Nevobo hoopt op korte termijn de opvolger van Goedkoop te kunnen aanstellen.

Goedkoop was eerder bondscoach van het Nederlandse vrouwen- en mannenzaalteam. Met de vrouwenploeg werd hij in 1995 Europees kampioen en eindigde hij als vijfde op de Olympisch Spelen van Atlanta (1996). Bij de mannen was Goedkoop de laatste coach die zich wist te kwalificeren voor het wereldkampioenschap (Argentinië in 2002) en de Olympische Spelen (Athene 2004).

In 2006 stapte hij over naar het beachvolleybal. Van 2009 tot halverwege 2013 was hij technisch directeur van de volleybalbond en was verantwoordelijk voor beide sporten. Daarna werkte de oefenmeester als hoofdcoach bij BTN.

Zeer sterke kwalificatie Moto3-coureur Iwema

Moto3-coureur Jasper Iwema heeft op het circuit van Phillip Island een zeer sterke kwalificatie laten zien. De Nederlander mag zondag in de Grand Prix van Australië starten vanaf de zevende plek, zijn op een na beste kwalificatie ooit.

Alleen in 2010 deed Iwema het een keer beter. Op het circuit van Assen mocht hij destijds van de zesde plek starten, wat hem de dertiende plek in de race opleverde. Vorig jaar was de tweede keer dat hij na de kwalificatie bij de beste tien stond: In Duitsland startte hij op de Sachsenring vanaf plek negen, waarna hij als veertiende over de streep kwam.

Op Phillip Island leek Iwema er het hele weekend al prima bij te zitten, want ook in de trainingen zat hij bij de beste tien. Iwema kwam in de kwalificatie tot veertien rondes, en aan het eind van de sessie leverde hem dat een tijd van 1:36,640 minuten op. Álex Márquez pakte de poleposition en zal samen met Álex Rins en Juanfran Guevara vanaf de eerste rij starten. De pole in de Moto2 ging naar Esteve Rabat, in de MotoGP was Marc Márquez de snelste.

De race in de Moto3 zal zondagochtend om 04.00 uur Nederlandse tijd van start gaan, gevolgd door de Moto2 en MotoGP.

Helft medicijnen voor andere ziekte gebruikt

Zeker de helft van alle medicijnen wordt voorgeschreven voor een andere aandoening dan waarvoor ze zijn ontwikkeld. Dat melden NRC Handelsblad en Reporter Radio zaterdag. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt het een zorgelijke ontwikkeling, omdat medicijnen alleen worden getest voor de aandoening waarvoor ze zijn gemaakt.

In alle takken van de geneeskunde komt het voor dat artsen medicijnen voorschrijven voor een heel ander ziektebeeld dan hun patiënt heeft. Zo krijgen mensen met darmproblemen leukemiemedicijnen en geven artsen voor hevige jeuk bij mensen met een glutenallergie een lepramedicijn.

De risico's voor ander gebruik van medicijnen zijn niet onderzocht en de bijsluiter klopt dan niet. In de Geneesmiddelenwet staat dat er richtlijnen moeten zijn voor het zogenoemde off label voorschrijven van medicijnen, maar volgens de krant en het radioprogramma hebben veel medische beroepsverenigingen die niet.

Artsen hechten zeer aan hun 'voorschrijfvrijheid', omdat het soms een laatste redmiddel is om een patiënt te helpen. Een verbod zou de 'kraamkamer van de innovatie in de zorg' vernietigen, zeggen zij. Critici, zoals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, vrezen echter voor de patentveiligheid.

Een voorbeeld van een middel waarbij het misging is de pijnstiller Vioxx. Die werd vaak voor andere aandoeningen voorgeschreven, wat in sommige gevallen leidde tot hartaanvallen en beroertes met dodelijke afloop. Het middel werd in 2004 van de markt gehaald.

'Krol sjoemelde met meer subsidies'

Henk Krol heeft als voorzitter van de Stichting Vrienden van de Gay Krant veel meer overheidssubsidie opgestreken zonder dat duidelijk is of dat geld goed is besteed. Het gaat om in totaal nog eens bijna een kwart miljoen euro, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De stichting moet al twee ton subsidiegeld terugbetalen omdat het niet op de juiste manier is besteed. Volgens De Telegraaf ontbreekt van nog eens 237.000 euro verantwoording van een accountant. Het Tweede Kamerlid kreeg tussen 2008 en 2011 subsidies voor onder meer een heruitgave van een boekje over het homohuwelijk (26.000 euro) en een magazine over Coming Out Dag (50.000 euro).

Volgens de stichting werd het meeste subsidiegeld gebruikt voor andere zaken, met name het in de lucht houden van de noodlijdende Gay Krant. Hard bewijs voor het verkeerd gebruik van het subsidiegeld ontbreekt, omdat de administratie van de stichting is verdwenen na het faillissement van het homoblad.

Eenvandaag meldde donderdag al dat Krol subsidiegeld dat was bedoeld voor homo-emancipatie heeft gebruikt om de website van 50Plus te hosten. Het hoofdbestuur van de ouderenpartij ontkent de aantijging. De stichting Vrienden van de Gay Krant doet aangifte tegen Krol vanwege verduistering en oplichting, kondigde advocaat Oscar Hammerstein vrijdag aan.

Rebellen Jemen veroveren extremistenbastion

Sjiitische rebellen hebben vrijdag een bolwerk van Al-Qaida in Jemen ingenomen. Na dagen van hevige gevechten wisten de Houthi-rebellen de moslimextremisten uit de stad Radda te verdrijven, hebben een ambtenaar en een clanleider uit de stad laten weten.

De Houthi kregen hulp van een commandant van het Jemenitische leger, aldus de twee ingewijden. De bevelhebber van Bataljon 193 gaf zijn stellingen rond Radda, dat in het binnenland van Jemen ligt, op en bood de sjiitische opstandelingen vrije doortocht. Daarop veroverden die de stad op Al-Qaida.

De operatie doet denken aan eerdere gevallen waarbij Jemenitische legereenheden ruim baan maakten voor de rebellen. Die hebben daardoor razendsnel vanuit hun bastions in het noorden kunnen oprukken en grote delen van Jemen overrompeld. Veel militairen zouden nog loyaal zijn aan de verdreven president Ali Abdullah Saleh, een bondgenoot van de Houthi.

Timmermans: ministerie in capabele handen

Met Bert Koenders (PvdA) is het ministerie van Buitenlandse Zaken in capabele handen. Dat schrijft inmiddels oud-minister Frans Timmermans (PvdA) vrijdagmiddag op zijn Facebook-pagina.

"Zojuist mijn verantwoordelijkheden als minister van BZ overgedragen aan Bert Koenders. Vervolgens afscheid genomen van mijn naaste collega's en de deur van BZ voor het laatst achter mij dichtgetrokken", schrijft Timmermans. "Ik wens Bert Koenders alle succes als minister van BZ en vind het fijn dat ik het ministerie in zulke capabele handen achterlaat."

Koenders werd eerder op de dag beëdigd door koning Willem-Alexander. Timmermans vertrekt naar Brussel, waar hij namens Nederland eurocommissaris wordt.

Nagel lijsttrekker 50Plus voor senaat

Jan Nagel gaat de lijst van 50Plus trekken bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer van volgend jaar. Het hoofdbestuur heeft dat vrijdag besloten na een 'zorgvuldige procedure'. De ledenvergadering buigt zich op 8 november over de kwestie, maar Nagel is de enige kandidaat.

De 75-jarige Nagel zit sinds 2011 voor de ouderenpartij in de senaat. De nieuwe Eerste Kamer wordt in mei gekozen door nieuwe leden van de Provinciale Staten. De Statenverkiezingen worden op 18 maart gehouden.

Arrestatie voor voorbereiden terroristisch misdrijf

Een 26-jarige Marokkaan die bezig zou zijn voorbereidingen te treffen voor een terroristisch misdrijf is woensdag opgepakt. Er zouden onder meer aanwijzingen zijn dat de man terroristische misdrijven tegen politiemensen voorbereidde. Bij de doorzoeking van zijn woning zijn geen wapens of concrete plannen voor aanslagen gevonden, meldt het Openbaar Ministerie vrijdagavond.

De man heeft de Marokkaanse nationaliteit en verbleef illegaal bij familie in Amsterdam. Het onderzoek naar de man kwam aan het rollen door informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Bij de doorzoeking is beslag gelegd op sim-kaarten, usb-sticks, een notitieboek, een mobiele telefoon en een tabletcomputer.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft vrijdag besloten dat de man in ieder geval nog twee weken mag worden vastgehouden.

VN trainen ebolaoverlevers om kinderen te verplegen

De Verenigde Naties willen mensen die een ebolabesmetting hebben doorstaan inzetten om nieuwe patiënten te verplegen. De overlevenden zijn immuun voor het virus en kunnen zieken behandelen en verzorgen zonder de draconische veiligheidsmaatregelen die onbesmet medisch personeel moet treffen, stelt Unicef.

De kinderorganisatie van de VN is net begonnen met het opleiden van ex-patiënten voor het verplegingswerk in Liberia en Sierra Leone, liet hoofd rampcommunicatie Sarah Crowe vrijdag weten. ''Ebola heeft alle aspecten van het leven in zijn greep en heeft naar schatting 3700 kinderen tot wees gemaakt", zei Crowe. Eenmaal getraind gaan de ebolaoverlevenden volgens Crowe aan de slag in speciale zorgcentra waar ze kleine kinderen de liefde kunnen geven die zij nodig hebben, zonder de angst voor besmetting die het leven in het rampgebied zo onmenselijk heeft gemaakt.

'Kernreactor Petten was onveilig'

De kernreactor in Petten is vorig jaar stilgelegd omdat het te onveilig was. Een aantal medewerkers overtraden de veiligheidsregels. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van Brandpunt Reporter en de Volkskrant.

De reden die aanvankelijk werd gegeven voor de sluiting tussen november 2013 en februari was 'de betrouwbaarheid van de levering te waarborgen'. De echte reden was een reeks veiligheidsincidenten, erkent Harrie Buurlage, directeur van exploitant NRG. Zo werd een kapotte gasdetector genegeerd, was een cruciaal onderdeel van de kernreactor al tien jaar niet onderhouden en werd doorgewerkt na een meting van een gevaarlijke concentratie uranium.

De reactor in Petten produceert bijna een derde van de medische isotopen wereldwijd. Dat zijn radioactieve stoffen die in de gezondheidszorg worden gebruikt om bijvoorbeeld tumoren op te sporen en te behandelen.

'Kernreactor Petten was onveilig'
'Kernreactor Petten was onveilig' (Foto: ANP)

Hoofdbestuur 50Plus ontkent gesjoemel met subsidie

50Plus heeft alle rekeningen voor de website zelf betaald. Dat stelt het hoofdbestuur van de ouderenpartij vrijdagavond in een reactie op berichten dat Tweede Kamerlid Henk Krol subsidiegeld van de Stichting Vrienden van de Gay Krant dat was bedoeld voor homo-emancipatie in de website van de ouderenpartij zou hebben gestoken.

Het hoofdbestuur van 50Plus stelt in een verklaring dat er geen enkel contact was tussen de partij en de stichting. "Het lijkt erop dat nu de pensioenen weer volop ter discussie staan en 50Plus weer succes heeft op alle mogelijke manieren geprobeerd wordt 50Plus en hun voormannen te beschadigen", aldus het hoofdbestuur.

50Plus weigert zich volgens het hoofdbestuur echter van de wijs te laten brengen. De partij zal 'onveranderd opkomen voor alle ouderen die in hun werk en inkomen afgelopen en komende jaren benadeeld worden', staat verder in de verklaring.

Het televisieprogramma Eenvandaag meldde donderdag op basis van rechtbankstukken dat Krol subsidiegeld heeft gebruikt om de website van 50Plus te hosten. De stukken zijn ingediend namens de Stichting Vrienden van de Gay Krant om beslag te leggen op de twee huizen van de oud-hoofdredacteur van de Gay Krant.

Vrijdag werd bekend dat de stichting aangifte doet tegen Krol wegens verduistering en oplichting en tegen oprichter van de partij en senator Jan Nagel wegens laster. Nagel nam het vrijdagochtend op voor Krol. Hij daagde de stichting uit om met bewijzen te komen dat het Kamerlid subsidiegeld in de website van de ouderenpartij zou hebben gestoken. Ook stelde hij dat advocaat van de stichting Oscar Hammerstein alleen verstand heeft van het beslag leggen op huizen. Ook suggereerde hij dat de advocaat geen zuiver verleden heeft. Hammerstein zou dat laster vinden, meldde de NOS.

Zweden zoekt naar 'indringers' in kustwateren

Zweden is vrijdag gewaarschuwd voor buitenlandse indringers die de scherenkust voor de hoofdstad Stockholm onveilig zouden maken. Het Zweedse leger heeft een aantal oorlogsbodems, vliegtuigen en eenheden van de landsverdediging naar het gebied gestuurd om de zaak te onderzoeken.

Een 'betrouwbare bron' alarmeerde Zweden over 'onderwateractiviteit van een vreemde mogendheid' in de wateren van de archipel voor de kust van Stockholm. Deze scherenkust bestaat uit een stelsel van duizenden kleine eilandjes en stukken rots, die zich tot tachtig kilometer in de Oostzee uitstrekt.

Het leger wil niet kwijt of er een onderzeeër is gesignaleerd, noch naar welk land de verdenking uitgaat. Een paar honderd mensen nemen volgens de commandant van de operatie aan de speurtocht deel.

De zoekoperatie doet denken aan de Koude Oorlog, toen het Zweedse leger geregeld uitrukte om te zoeken naar onderzeeërs van de Sovjet-Unie die zich in Zweedse wateren zouden hebben begeven. Vorige maand ontbood de regering in Stockholm de Russische ambassadeur omdat een Russisch gevechtsvliegtuig het Zweedse luchtruim zou hebben geschonden.

Politie Hong Kong pakt tientallen betogers op

De oproerpolitie van Hong Kong heeft vrijdag 26 demonstranten gearresteerd. Agenten en duizenden betogers vochten urenlang om de straten van de wijk Mong Kok, die de politie eerder op de dag nog had schoongeveegd.

Volgens de politie probeerde een menigte van ongeveer negenduizend demonstranten weer bezit te nemen van de wijk. Ze zouden herhaaldelijk hebben ingebeukt op politiekordons. Ordetroepen grepen daarop in. Verscheidene betogers, onder wie veel studenten, werden tegen de grond geslagen en tientallen anderen weggevoerd door de politie.

"De politie heeft zich niet meer in de hand", zei Tommy Lee, een toeschouwer bij de rellen, ontzet. "Ze slaan demonstranten in elkaar alsof we beesten zijn. We zijn boos. De studenten zijn onze toekomst." Voor de 45-jarige technicus was naar eigen zeggen de maat vol toen hij agenten vier betogers in de boeien zag slaan die oogden als middelbare scholieren.

Eerder op de dag had de politie tenten en barricades van het kleine protestkamp in Mong Kok verwijderd. Het kampement lag niet ver van de belangrijkste plek waar betogers samen zijn gekomen, bij Victoria Harbor in het financiële hart van de stad.

Rayo Vallecano stijgt naar achtste plek in Spanje

Rayo Vallecano heeft vrijdagavond zijn derde zege van het voetbalseizoen geboekt. De Madrilenen wonnen op bezoek bij Granada met 1-0 dankzij een treffer in blessuretijd van Manucho. Oud-Vitesse-aanvaller Gaël Kakuta verzorgde de assist.

Rayo stijgt door de overwinning naar de achtste plek in de Primera División op acht punten van koploper FC Barcelona. Granada staat dertiende.

Heemskerk zwemt Nederlands record 400m wisselslag

Zwemster Femke Heemskerk heeft het Nederlands record op de 400 meter wisselslag aangescherpt. De Zuid-Hollandse tikte na 4.33,88 minuten aan, ruim twee seconden sneller dan het oude record van Wendy van der Zanden (4.36,00). Heemskerk zwom haar nieuwe toptijd tijdens het internationale Zwemfestival in Aken.

"Wat deed 't pijn!!", twitterde de eenmalig olympisch kampioene na afloop. "Maar erg trots op een nieuw Nederlands record op 400m(!) wissel!!"

Heemskerk haalde met het haar toptijd de limiet voor het WK in Doha in december. "Verleidelijk.. maar nee", twitterde ze over deelname daaraan. De 400 meter wisselslag is niet Heemskerks favoriete discipline. In 2008 had ze nog gezworen hem nooit meer te zwemmen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.