'Huishouden met schulden kost samenleving ton'

Een huishouden met ernstige financiële problemen kost de samenleving al snel honderdduizend euro. Dat stelt het Nibud vrijdag. Omdat de maatschappelijke kosten zo hoog zijn, vindt het budgetinstituut dat de hulpverlening zich meer moeten toespitsen op algemene schuldpreventie.

De maatschappelijke kosten zitten volgens het Nibud in afschrijvingen, hulpverlening, ziektekosten, verloren arbeidsuren, uitkeringen en huisuitzettingen. "Bovendien voelen huishoudens met schulden zich buitengesloten uit de maatschappij en leiden de geldproblemen tot spanningen binnen gezin en samenleving", schrijft het instituut, dat dit jaar 35 jaar bestaat.

De schuldhulpverlening richt zich volgens het Nibud nu te veel op het individu. Financiële problemen worden daardoor nu nog te vaak gezien als 'enkel het gevolg van eigen handelen'. Volgens het Nibud blijkt uit onderzoek dat momenteel wel erg veel druk bij consumenten ligt. "Keuzes maken is niet zo eenvoudig. De consument handelt niet altijd rationeel. Er is ook veel onbewust gedrag."

Het Nibud benadrukt dat consumenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun schulden. Meer ondersteuning is echter wel nodig. Om de schuldenproblematiek terug te dringen, moet volgens het Nibud worden geïnvesteerd in preventie op een breder niveau, 'waarbij iedereen als vriend, bedrijf, bank en overheid kijkt naar zijn rol bij het voorkomen van schulden'. "Op dit moment draagt de omgeving nog te vaak bij aan verergering van de schuldenproblematiek in plaats van aan een oplossing."