Zuckerberg steekt 25 miljoen in ebolabestrijding

Facebookoprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan geven 25 miljoen dollar (bijna twintig miljoen euro) aan de CDC Foundation voor de bestrijding van ebola. De organisatie belooft het geld te gebruiken in Guinee, Liberia, Sierra Leone en andere landen in de wereld waar de ziekte een bedreiging vormt.

Vorige maand doneerde Paul Allen, een van de oprichters van Microsoft, al negen miljoen dollar. Het geld van Zuckerberg en zijn vrouw komt uit hun fonds bij de Silicon Valley Community Foundation.

"We moeten ebola op korte termijn onder controle zien te krijgen zodat de ziekte zich niet verder verspreidt en geen wereldwijde gezondheidscrisis wordt die we decennialang op grote schaal moeten bestrijden, zoals hiv of polio", schreef Zuckerberg dinsdag op zijn Facebookpagina. "We denken dat onze donatie de snelste manier is om het CDC en de experts op dit terrein te helpen deze gevolgen te voorkomen."

De Wereldgezondheidsroganisatie (WHO) zei er rekening mee te houden dat er binnen twee maanden tienduizend nieuwe ebolagevallen per week bij komen in West-Afrika. De ziekte is nu in zeventig procent van de gevallen dodelijk en heeft al meer dan vierduizend levens gekost. De WHO spreekt van 'de ernstigste gezondheidscrisis van de moderne tijd.'