Eerste eboladode in Duitsland

Een VN-medewerker die in Liberia besmet raakte met ebola is in Leipzig overleden. Dat meldt het St. Georg-ziekenhuis waar de 56-jarige man werd behandeld.

De patiënt overleed maandagnacht, ondanks 'intensieve medische procedures', aldus het ziekenhuis. Meer details werden niet gegeven.

De man werkte in Liberia voor een medisch team van de VN. Op 6 oktober bleek dat hij besmet was met het ebolavirus. De VN-vredesmissie in het land ging daarop prompt over op 'intensieve medische observatie' van zijn 41 medewerkers.

Drie dagen later arriveerde de zieke voor behandeling in Leipzig, waar hij werd opgenomen in een speciale isoleereenheid.

De man was de derde ebolapatiënt die naar Duitsland werd gebracht voor behandeling. De eerste patiënt, een Senegalees die het virus opliep tijdens zijn werkzaamheden voor de Wereldgezondheidsorganisatie in Sierra Leone, kwam eind augustus naar Hamburg. Op 3 oktober werd hij uit het ziekenhuis ontslagen en keerde hij terug naar zijn vaderland. Een andere patiënt, een man uit Uganda die voor een Italiaanse hulporganisatie werkte in West-Afrika, wordt in Frankfurt behandeld.