Tests begonnen met Canadees ebolavaccin

In de Verenigde Staten is maandag begonnen met het testen van een ebolavaccin op mensen. Het vaccin is ontwikkeld in Canada en als de tests succesvol blijken kan het vaccin binnen enkele maanden worden ingezet in West-Afrika, waar een uitbraak van ebola al aan meer dan vierduizend mensen het leven heeft gekost.

Twintig doses van het vaccin zijn naar een onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger in Maryland gestuurd, waar veertig vrijwilligers klaarstaan om het te testen. De Canadese minister van volksgezondheid noemt de menselijke testen een belangrijke stap. "Dit biedt hoop want als het Canadese vaccin veilig en effectief blijkt kan het een verwoestende uitbraak stoppen", aldus Rona Ambrose.

Eerdere proeven op mensapen hebben uitgewezen dat het vaccin besmetting voorkomt en, als het kort na infectie wordt toegediend, de overlevingskans vergroot.

De Canadese autoriteiten verwachten de resultaten van de menselijke proeven in december. Als alles goed gaat kan er vervolgens met een grotere groep worden getest, onder meer in West-Afrika. De mensen die patiënten daar behandelen zijn de volgende logische kandidaten voor een dergelijke proef.