Rutte: geen fout Timmermans met woord 'raket'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft geen fout gemaakt door het woord 'raket' te gebruiken toen het in het televisieprogramma Pauw ging over het neerhalen van vlucht MH17. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Het officiële kabinetsstandpunt is dat nog altijd onduidelijk is of het vliegtuig is neergehaald door een raket. Volgens de premier herhaalde Timmermans in het televisieprogramma een vraag van interviewer Jeroen Pauw. Timmermans deed dat omdat hij zich richtte op een 'ander element in de discussie'.

"Als hij daar de vragen herhaalt en zich concentreert op een ander onderdeel in de discussie dan vind ik dat niet verwijtbaar", aldus de premier. Rutte benadrukte dat nog altijd niet duidelijk is of vlucht MH17 op 17 juli in het oosten van Oekraïne is neergehaald door een raket. "Het zou een raket kunnen zijn, maar dat weten we niet. Wij baseren ons op objectieve, zorgvuldig tot stand gekomen rapporten."

In Pauw ging woensdag alle aandacht uit naar de opmerking van Timmermans dat er een zuurstofkapje op een MH17-slachtoffer was aangetroffen. Voorafgaand aan die opmerking zei Timmermans dat de inzittenden de 'raket niet hebben zien aankomen'.

Rutte zei wel dat Timmermans een grote fout had gemaakt door te spreken over het zuurstofkapje. Maar die opmerking heeft Timmermans inmiddels rechtgezet, zei de premier verwijzend naar de spijtbetuiging van de minister.