Nederland wil EK vrouwenvoetbal 2017 organiseren

Het EK voetbal voor vrouwen wordt in 2017 mogelijk in Nederland gespeeld. De KNVB heeft zich vrijdag kandidaat gesteld, meldt de voetbalbond. Mocht Nederland de strijd winnen dan wordt de finale in de Grolsch Veste in Enschede gespeeld.

In het stadion van FC Twente zou ook een halve finale worden gespeeld. De andere halve finale zou moeten plaatsvinden in Breda. Verder zijn Utrecht (openingswedstrijd), Doetinchem, Tilburg, Deventer en Rotterdam (Het Kasteel) kandidaat-speelsteden.

Frankrijk, Israël, Schotland, Oostenrijk, Polen en Zwitserland willen het EK ook organiseren. Begin december wordt besloten wie de gelukkige wordt. Het EK in 2017, waaraan zestien landen meedoen, vindt plaats van 16 juli tot en met 6 augustus.

"Voor het Nederlandse voetbal zou het fantastisch zijn als we na Euro 2020 ook Euro 2017 naar Nederland kunnen halen", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Gezien de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal is dit hét moment voor een eindtoernooi van ons vrouwenelftal in eigen land." In 2020 worden in de Amsterdam Arena vier EK-duels bij de mannen gespeeld.

De Oranjevrouwen kwalificeerden zich pas twee keer voor het EK, in 2009 en 2013. In 2009 werd meteen de halve finale bereikt. Als gastland zou Nederland in 2017 zeker zijn van kwalificatie.