Palestijns verzoeningsoverleg van start in Egypte

De rivaliserende Palestijnse facties Hamas en Fatah zijn maandag in de Egyptische hoofdstad Caïro in overleg getreden over verzoening. Dinsdag wordt met Israël gesproken over het verstevigen van de wapenstilstand die op 26 augustus werd gesloten.

De gesprekken worden achter gesloten deuren gevoerd in het hoofdkantoor van de Egyptische inlichtingendiensten. De media worden geweerd, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten.

Het lijkt niet waarschijnlijk dat Hamas en Fatah tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de operatie van Israël in Gaza sloot de Palestijnse president Mahmoud Abbas een voorlopig akkoord met Hamas. Er werd een eenheidsregering gevormd die de Westoever en Gaza zou besturen tot er verkiezingen zouden worden gehouden. Enkele belangrijkste kwesties werden echter niet afgehandeld, zoals het bevel over de veiligheidstroepen in Gaza.

Hamas verkeerde in een financiële crisis toen het voorlopige akkoord werd getekend, maar na de inval van Israël in de Gazastrook heeft de beweging aan populariteit gewonnen. "Fatah meent dat Hamas zwakker uit de oorlog is gekomen", aldus Hussam Badran, een woordvoerder van Hamasleider Khaled Mashaal. "Integendeel, Hamas is er sterker uitgekomen."

Abbas weigert concessies te doen aan Hamas en houdt vast aan zijn eis dat een eenheidsregering onder zijn leiding veel macht krijgt in Gaza. Als het niet tot een akkoord komt tussen Hamas en Fatah dan kan het wel eens erg moeilijk worden om een langetermijnoplossing te vinden voor Gaza. Dat kan op zijn beurt er weer toe leiden dat de instabiliteit in het Midden-Oosten verder toeneemt, met alle gevolgen van dien.