Huren gemiddeld in jaar negen procent hoger

Sinds de huren vorig jaar inkomensafhankelijk mogen worden verhoogd, zijn ze gemiddeld met ruim negen procent gestegen. Dit jaar betalen huurders gemiddeld 4,4 procent meer dan een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

Verhuurders mogen sinds juli 2013 bovenop de inflatiecorrectie en een vast opslagpercentage de huren verder verhogen afhankelijk van het inkomen. De maximale verhoging voor de laagste inkomens bedraagt vier procent. Voor de hoogste inkomens was dat 6,5 procent.

Corporaties maakten vaker gebruik van de maximale huurverhoging dan particuliere partijen. Zo kreeg 62 procent van de laagste inkomens bij corporaties de maximale huurverhoging voor de kiezen. Bij de hoogste inkomens was dat twee derde. Van huishoudens die een woning huren bij een particulier kreeg 55 procent de maximale huurstijging doorgerekend.

Voor huren van meer dan zevenhonderd euro geldt de inkomensafhankelijke huurverhoging overigens niet. Bewoners van dergelijke woningen kregen dan ook slechts 2,9 procent hogere huren voorgeschoteld.