Heerlen wil schuldhulp voor betrapte wietkwekers

Heerlen gaat illegale wietkwekers van wie de plantage is geruimd uit de schulden helpen. "Als je ze alleen maar hard aanpakt belanden ze dieper in de schulden en worden ze nog afhankelijker van de criminele organisatie die de plantage heeft geplaatst", zei burgemeester Paul Depla (PvdA) woensdag op Radio 1.

De hulp is alleen bedoeld voor mensen die uit geldnood zijn bezweken voor het aanbod van een criminele organisatie om een wietplantage in hun huis te plaatsen. Als zo'n plantage meteen wordt ontdekt en geruimd, blijven de telers achter met een schuld. De criminele organisatie eist de gemaakte kosten namelijk terug.

Om de schuld af te betalen, zien de telers zich gedwongen opnieuw een plantage op te zetten. Depla wees op een geval waarbij iemand werd gedwongen een plantage in de loods van zijn ouders te plaatsen nadat de plantage in zijn eigen woning was geruimd. "Mensen worden afhankelijk van criminele organisaties en worden zo gedwongen nog verder het criminele pad op te gaan."

Met schuldhulpverlening en maatschappelijk werk wil de burgemeester deze mensen een uitweg bieden. Hij benadrukte wel dat de aanpak niet moet gelden voor beroepscriminelen. "Het kaf moet van het koren worden gescheiden." De aanpak is alleen voor mensen die voor de eerste keer zijn betrapt. Wel moet volgens de burgemeester ook duidelijk worden gemaakt dat wietteelt wordt aangepakt.

"In het verleden hebben wij in Heerlen de harddrugsproblematiek aangepakt", zei de burgemeester, doelend op de hordes junks die vroeger over straat zwierven en nu uit het straatbeeld zijn verdwenen. "De les die we toen hebben geleerd is dat je er met alleen repressie niet komt. Het lukt alleen met een combinatie van repressie, zorg en regulering."