[EKZ] Spierpijn voor Van Rouwendaal na gouden medaille

Met een mooie eindsprint pakte Sharon van Rouwendaal woensdag het Europees goud op de tien kilometer in het open water. De 20-jarige zwemster wist onder onder af te rekenen met met olympisch kampioene Eva Riszgot uit Hongarije. Dit ging, soms zelfs letterlijk, niet zonder slag of stoot. "Ik heb nu overal spierpijn, maar dat is het allemaal waard", aldus Van Rouwendaal.

"Ik was van plan om de eerste vijf kilometer rustig aan te doen en de tweede helft van de race vol gas te geven", gaf de nieuwbakken Europees kampioene aan. "Maar de Italiaanse Aurora Ponsele ging zo hard weg dat ik gelijk al mee moest. Ik dacht alleen maar dat ik bij de groep moest blijven en dan aan het eind maar zien wat eruit komt."

In die kopgroep ging het er soms hard aan toe. "Er was er één die de hele tijd naar de juryboot riep dat ik haar sloeg. Maar zij sloeg mij juist. Ik heb helemaal niet de ervaring om haar te slaan, dat kost me veel te veel energie", besluit Van Rouwendaal.

Haar begeleider in Berlijn Marcel Wouda keek met bewondering naar de presatie van Van Rouwendaal. "Dit is een heel bijzondere prestatie",aldus Wouda. "Het is pas de tweede tien kilometer die ze zwemt en ze pakt in de eindfase de olympisch kampioene", vervolgt Wouda. "Aan het begin probeerde ze een paar keer weg te komen, maar dat lukte niet. Toen is ze goed rustig gebleven en heeft ze zich goed op haar plek weten te handhaven. Heel volwassen.

Sharon van Rouwendaal op het podium na haar zege. (PRO SHOTS/Insidefoto)