Sollicitanten woedend om gynaecologische test

Vrouwen op zoek naar een baan in het onderwijs in de Braziliaanse deelstaat São Paulo zijn furieus dat zij verplicht een gynaecologische test moeten ondergaan om in aanmerking voor werk te komen. Als alternatief kunnen dames een briefje van de arts inleveren waarin staat dat zij geen seks hebben gehad, maar ook dit vinden de activisten niet kunnen.

De ingangseisen zijn bedoeld om uit te sluiten dat de vrouwen bepaalde vormen van kanker of andere ziekten hebben. Hiervoor moet een gynaecoloog een uitstrijkje maken. Tot kort geleden moest ook de baarmoedermond worden onderzocht. De test is niet nodig als vrouwen maagd zijn, maar dit moet dan wel door een arts worden vastgesteld.

De tests zijn sinds 2012 verplicht. Vrouwen die docent willen worden moeten aantonen dat zij in goede gezondheid verkeren en waarschijnlijk niet langdurig ziek zullen zijn.

Vrouwenrechtenactivisten en een groep advocaten hebben zich tegen de tests gekeerd. Zij zeggen tegen voorwaarden te zijn die de privacy van vrouwen schendt. São Paulo beweert dat de tests de volksgezondheid verbeteren.

Vorig jaar ontstond in de deelstaat Bahia een rel toen vrouwelijke sollicitanten bij de politie werd gevraagd een gynaecologische test te ondergaan. De regering reageerde op de onvrede door de tests te schrappen.