FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 augustus 2014

Merkel en Obama waarschuwen Moskou

De Amerikaanse president Barack Obama en de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn het eens dat een Russische interventie op Oekraïens grondgebied niet zonder gevolgen zal blijven als dat gebeurt zonder toestemming van de Oekraïense regering. Dat heeft het Witte Huis zaterdag laten weten na telefonisch overleg tussen Obama en Merkel over de crisis in Oekraïne.

De NAVO houdt er rekening mee dat de Russen Oost-Oekraïne binnenvallen onder het mom van een humanitaire of vredesmissie. Oekraïense militairen en pro-Russische separatisten vechten in het oosten van Oekraïne tegen elkaar.

Belgisch echtpaar raakt te water en komt om

Een bejaard echtpaar uit Antwerpen is zaterdagochtend in het Brabantse Hapert om het leven gekomen toen de auto waarin ze zaten in een vijver terechtkwam. De politie weet nog niet wat er precies is gebeurd.

De man van 84 en de vrouw van 79 raakten even na 06.00 uur te water ter hoogte van de Diamantweg. De vrouw was al overleden toen ze door de brandweer uit het water werd gehaald. Haar man overleed in het ziekenhuis.

Vrijdagavond eiste een ongeluk in Middelharnis ook al twee levens. Twee vrouwen van 18 en 20 kwamen kort voor middernacht in de Zuid-Hollandse plaats om het leven toen ze met hun auto frontaal tegen een boom waren gereden.

Eboladode had geen ebola

Het lijkt erop dat de man die afgelopen woensdag in Saudi-Arabië overleed, toch geen ebola had. Dat blijkt uit de eerste testresultaten, zo heeft het Saudische ministerie van Volksgezondheid zaterdag gemeld. Het wachten is nog op extra tests die worden gedaan in de Verenigde Staten en Duitsland.

De Saudiër overleed kort nadat hij was teruggekomen van een zakenreis naar Sierra Leone. Hij had ziekteverschijnselen die deden denken aan ebola.

De uitbraak van ebola in het westen van Afrika heeft al aan zeker 1000 mensen het leven gekost.

'Eboladode' Saudi-Arabië had geen ebola
'Eboladode' Saudi-Arabië had geen ebola (Foto: ANP)

Rebellen Oekraïne willen bestand

De pro-Russische separatisten in Oekraïne zijn bereid tot een bestand met de Oekraïense regering in Kiev. Premier Aleksandr Zahartsjenko van de zelfverklaarde 'Volksrepubliek Donetsk' liet zaterdag weten dat het nodig is de wapens neer te leggen om een humanitaire ramp te voorkomen.

Zahartsjenko zei dat de stad Donetsk, het bolwerk van de rebellen, kampt met een gebrek aan water, voedsel en elektriciteit. Ook zijn er nauwelijks nog medicijnen in de stad met circa 1 miljoen inwoners.

Tsonga via Dimitrov naar finale in Toronto

Jo-Wilfried Tsonga heeft zaterdag als eerste de finale van het masterstoernooi in Toronto bereikt. De Fransman, als dertiende geplaatst, was met 6-4 en 6-3 te sterk voor de Bulgaar Grigor Dimitrov (7).

Tsonga kreeg op 5-4 in de eerste set vier breakpunten tegen, maar zwichtte niet en serveerde de set uit. In het tweede bedrijf kwam Tsonga niet meer in de problemen, terwijl hij zelf twee keer toesloeg.

In de finale neemt de 29-jarige Fransman het op tegen de winnaar van de partij tussen Roger Federer en Feliciano Lopez. Tsonga maakte al indruk door in de derde ronde Novak Djokovic uit te schakelen en vervolgens ook Andy Murray te verslaan.

Ten Rouwelaar pakt bijzonder eredivisierecord

Jelle ten Rouwelaar heeft zaterdag een bijzonder eredivisierecord in handen gekregen. De doelman van NAC Breda stond in het duel tegen Excelsior voor de 205e keer op rij onder de lat, meldt Infostrada Sports.

De 33-jarige Ten Rouwelaar begon zijn indrukwekkende reeks aan het begin van het seizoen 2007-2008 en miste sindsdien geen minuut voor NAC. Hij neemt het record over van oud-keeper Ruud Hesp, die op 204 wedstrijden was blijven steken.

Ten Rouwelaar kon zijn record niet opluisteren met een zege. De Bredase club speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Excelsior.

Kostic voor zes miljoen euro naar Stuttgart

De transfer van Filip Kostic van FC Groningen naar VfB Stuttgart is beklonken. Dat melden de Groningers zaterdag. De Bundesligaclub maakt zes miljoen euro over, met een bonusregeling die kan oplopen tot maximaal een miljoen euro. Groningen heeft daarnaast een doorverkooppercentage bedongen van vijftien procent.

De clubs bereikten eerder op de dag al een akkoord, maar Kostic moest het zelf nog eens worden met Stuttgart. De 21-jarige Serviër, die voor vijf jaar tekende bij de Duitse club, groeide afgelopen seizoen uit tot smaakmaker in de Euroborg. In 41 wedstrijden scoorde Kostic twaalf keer. Hij werd door de fans bovendien uitgeroepen tot speler van het jaar.

Groningen betaalde twee jaar geleden 1,25 miljoen euro aan FK Radnicki en maakt dus flink winst op de vleugelspeler. Eerder leek een overgang naar Stuttgart af te ketsen op de vraagprijs, maar vrijdag schoven de clubs weer aan de onderhandelingstafel.

"Filip gaf bij ons heel nadrukkelijk aan deze kans bij een mooie club in een van de sterkste competities ter wereld graag te willen grijpen", laat algemeen directeur Hans Nijland weten. "Als vraag en aanbod dan dicht bij elkaar komen te liggen, is een goede deal de beste oplossing voor alle partijen."

Uitslag Heracles Almelo - AZ

Heracles is er niet in geslaagd een vuist te maken tegen AZ in de eerste eredivisiewedstrijd van het nieuwe seizoen. In de tweede helft liep AZ eenvoudig weg met knappe goals van buitenspelers Steven Berghuis en Guus Hupperts. Hieronder de statistieken voor het duel:

Heracles Almelo

0 - 3

AZ Alkmaar

    56' Berghuis 
63' Hupperts 
76' Tankovic 
 
 Gele kaart: Fledderus (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman stadion
Toeschouwers: 8315
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Te Wierik
Schenkeveld
Zomer
Aktaou
Sibum (Cziommer/73)
Bruns
Fledderus (Gyasi/69)
Bel Hassani 
Tannane (Weghorst/69)
Linssen
  Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Poulsen
Gudelj
Ortiz
Henriksen
Berghuis
Tankovic (Rosheuvel/78)
Hupperts (Haps/85)

Serena verliest van zus in halve finale Montreal

Serena Williams heeft de 'Sister Act' tegen Venus in de halve finale van het WTA-toernooi van Montreal verloren. De titelverdediger en nummer een van de wereld dolf zaterdag met 7-6 (2), 2-6 en 3-6 het onderspit. Venus besliste de partij na iets meer dan twee uur tennis.

Het was de 25e ontmoeting tussen de Amerikaanse zusjes. Venus, de oudste, staat nu op elf zeges. De laatste keer dat ze aan het langste eind trok was alweer vijf jaar geleden. Serena wist de laatste vijf onderlinge duels te winnen.

In de finale neemt Venus het op tegen de Poolse Agnieszka Radwanska of de Russin Ekaterina Makarova. Die partij wordt later zaterdag gespeeld.

Tijdrit Denemarken prooi Lutsenko

Alexey Lutsenko heeft zaterdag de tijdrit in de Ronde van Denemarken gewonnen. De Kazachse wielrenner van Astana had voor de 15 kilometer rondom Middelfart 18.37 minuten nodig. Daarmee was hij één seconde sneller dan de Deen Rasmus Quaade (Trefor-Blue Water).

Tinkoff-Saxo-renner Manuele Boaro blijft in de leiderstrui na de vijfde etappe. De Italiaan won vrijdag de derde rit en veroverde toen het geel. Zondag staat de slotetappe van Kalundborg naar Frederiksberg op het programma.

Vos loopt zege mis in Londen

Marianne Vos heeft zaterdag naast de winst gegrepen in de Prudential Ride in Londen. De Brabantse van Rabobank-Liv legde het in de sprint af tegen Giorgia Bronzini uit Italië. Thuisrijdster Lizzie Armistead finishte op The Mall als derde.

Vos veroverde twee jaar geleden nog olympisch goud in Londen. De regerend wereldkampioene schreef vorige week ten koste van Bronzini wel de Sparkassen Giro in Bochum op haar naam.

De mannen rijden zondag de Prudential Ride. Namens Belkin staat onder anderen Laurens ten Dam aan de start. Ook Bradley Wiggins doet mee.

Obama wil Iraakse yazidi's redden

De Amerikaanse president Barack Obama gaat bekijken hoe hij de duizenden yazidi's die in Noord-Irak de bergen in zijn gevlucht, via een 'veilige corridor' naar een andere plek kan brengen. Obama zei dat zaterdag in een televisietoespraak. Hij liet weten dat zijn Franse ambtgenoot François Hollande en de Britse premier David Cameron de VS willen helpen bij de humanitaire missie in Irak.

Tussen de 15.000 en 55.000 yazidi's zitten vast op een aantal bergtoppen, omsingeld door strijders van de Islamitische Staat, die de yazidi's als duivelsaanbidders zien. Dat komt onder meer doordat een van de heilige geesten in hun geloof de naam Shaytan draagt, wat tevens het Arabische woord is voor duivel.

Obama zei ook dat beleidsmakers binnen en buiten Irak zijn verrast door de snelle opmars van IS. De soennitische extremisten hebben de afgelopen maanden grote delen van Irak en Syrië in handen gekregen. De president riep de Irakezen op een einde te maken aan de verdeeldheid in hun land, omdat die IS in de kaart speelt.

Obama wil dat de Irakezen snel een eenheidsregering vormen als alternatief voor de regering van de huidige sjiitische premier Nuri al-Maliki. "Met Amerikaanse luchtaanvallen wordt de Islamitische Staat in Irak niet verslagen", zei Obama. "De Irakezen moeten zich verenigen om de militante groep te overwinnen."

De extremisten van IS hebben overigens ook drie dorpen met circa 300 yazidi-gezinnen in het noorden van Irak omsingeld. Ze dreigen al deze mensen te vermoorden indien ze zich niet tot de islam bekeren.

Obama wil yezidi's in veiligheid brengen
Obama wil Iraakse yazidi's redden (Foto: ANP)

Volleybalsters herstellen zich tegen België

De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag met 3-0 gewonnen van België. Met de 25-22, 26-24, 25-20 zege in het toernooi om de World Grand Prix herstelden de Oranjevrouwen zich in Doetinchem van de 3-2 nederlaag van vrijdag tegen Puerto Rico.

Nederland heeft nu zeven van de acht wedstrijden in de voorronde van de World Grand Prix gewonnen. Net als Puerto Rico, België en Polen, de tegenstander van zondag, was Oranje al zeker van het halen van de tussenronde. Volgende week strijden vier ploegen in Polen om één ticket voor de Final Six.

Uitslagen Eredivisie 09/08/2014

Vanavond zijn er twee wedstrijden in de Eredivisie om 19.45 begonnen. SC Cambuur speelde in eigen huis tegen FC Twente en NAC Breda trad thuis aan tegen promovendus Excelsior. Hieronder vind je de statistieken:

SC Cambuur

1 - 1

FC Twente

 13' Rusnak    87' Mokhtar  
 
 Gele kaart: 
 
Stadion: Cambuurstadion
Toeschouwers: 9669
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Nienhuis
Droste
Reijnen
Bijker
Pereira
Bakker
Rusnak
El Makrini
Meleg (61/Schepers) 
Hemmen (Dijkstra/78)
Ogbeche (Barto/90)
  Marsman
Breukers
Martina
Lachman (Tapia/80)
Koppers
Schilder (Mokotjo/46)
Ebecillio
Castaignos
Kusk (Ould-Chikh/71)
Borven
Mokhtar

El Makrini schermt de bal af voor Ebecillio (PRO SHOTS/Erik Pasman)

NAC Breda

1 - 1

Excelsior

 20' Tighadouini    19' Stans (pen.)   
 
 Gele kaart: De Kamps (NAC Breda) 
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion
Toeschouwers: 18.100
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Ssewankambo
Drost
Van der Weg
Amieux
Matic
Falkenburg
De Kamps (Suk/83)
Hooi (Sarpong/70)
Boateng
Tighadouini 
  Deckers
Karami
Fischer
Van Diermen
Brito
Stans (Vermeulen/86)
Kruys
Auassar
Botaka
Van Weert (Gouriye/71)
Van Mieghem (Hutten/76)

Ten Rouwelaar kan de penalty van Stans net niet keren (PRO SHOTS/Kay van Veen)

Fenerbahçe-coach Ersun Yanal stapt op

Coach Ersun Yanal heeft de Turkse topclub Fenerbahçe verlaten. De trainer leverde zaterdag zijn ontslagbrief is. Yanal was net aan zijn tweede seizoen begonnen bij de club uit Istanbul. Vorig jaar leidde hij Fenerbahçe naar de titel en daarna had hij een contractverlenging tot en met het seizoen 2015-2016 getekend.

Yanal zou het aan de stok hebben gehad met directeur Aziz Yildirim. "Onder deze omstandigheden was het niet mogelijk om te werken", verklaarde Yanal volgens sportkrant Fanatik. Ook liet de oefenmeester weten dat principes belangrijker zijn dan geld.

Dirk Kuijt staat onder contract bij Fenerbahçe. De 34-jarige Katwijker begint aan zijn derde seizoen bij de Turkse topclub.

Basketbalcompetitie met negen teams van start

De Nederlandse basketbalcompetitie gaat eind september met slechts negen teams van start. Wijchen is definitief afgehaakt, meldde de organisatie van de Dutch Basketballleague zaterdag. De formatie uit Nijmegen kreeg de begroting niet sluitend, mede door het ontbreken van een hoofdsponsor.

BC Apollo Amsterdam schreef zich als laatste club in voor de competitie. Daarnaast doen SPM Shoeters Den Bosch, Port of Den Helder Kings, Stichting Prof Basketbal Groningen, Aris Leeuwarden, Zorg en Zekerheid Leiden, Challenge Sports Rotterdam Basketbal College, Maxxcom BSW en Landstede Basketbal Zwolle mee.

De Federatie Eredivisie Basketbalclubs houdt in het competitieprogramma nog wel de mogelijkheid voor een tiende deelnemer open. Het seizoen trapt zaterdag 27 september af met het duel om de Supercup tussen landskampioen Groningen en bekerfinalist Zorg en Zekerheid Leiden. Een week later begint de competitie.

Thuisfavoriet Majka pakt eindwinst in Polen

Rafal Majka heeft zaterdag de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De thuisfavoriet van Tinkoff-Saxo verdedigde in de afsluitende tijdrit in Krakau met succes zijn leidende positie. Zijn belangrijkste uitdagers, de Spanjaarden Jon Izagirre en Benat Intxausti van Movistar, sluiten de ronde af als nummers twee en drie.

De Belg Kristof Vandewalle toonde zich de sterkste in de race tegen de klok. De Trek-renner volbracht de 25 kilometer in 29.18,09 minuten. De Italiaan Adrian Malori was drie tellen langzamer en werd tweede, voor de Brit Stephen Cummings.

Majka domineerde in eigen land in de bergritten. Hij was donderdag al de beste en veroverde een dag later de leiderstrui door de koninginnenrit te winnen. In de tijdrit maakte Izagirre nog wel tijd goed, maar de Spaans kampioen op de weg bleef steken op acht seconden in het klassement. Intxausti had 22 tellen achterstand.

De 24-jarige Majka beleeft een uitstekend seizoen. Vorige maand won de Pool twee etappes en het bergklassement in de Tour de France.

Robert Gesink kan met een goed gevoel terugkijken op zijn eerste race sinds een hartritmestoornis operatief werd verholpen. De Varssevelder eindigde als achtste op 1.41 minuten van Majka.

'Plekken met veel wrakstukken niet doorzocht'

Op plekken waar veel wrakstukken liggen van de rampvlucht MH17 is niet gezocht door de repatriëringsmissie die inmiddels is teruggekeerd uit Oekraïne. Dat concludeert RTL Nieuws op basis van satellietbeelden van de rampplek en analyses van experts.

De politie zelf geeft aan dat in het gebied waar veel wrakstukken liggen niet is gezocht, omdat dit te gevaarlijk was. Het is volgens de politie niet waarschijnlijk dat daar menselijke resten liggen, gezien de vindplaats van eerdere lichamen en inzichten van deskundigen. Toch kan niet worden uitgesloten dat er nog menselijke resten zijn achtergebleven in het rampgebied.

De politie gaf zaterdag een kaart vrij van het zoekgebied. De experts hebben 3,5 vierkante kilometer van het in totaal 60 vierkante kilometer grote crashgebied doorzocht. Het ging daarbij om plekken waarvan de verwachting bestond dat er nog menselijke resten en persoonlijke bezittingen te vinden waren.

Het is de bedoeling dat daar het zoeken wordt hervat als de veiligheidstoestand dat toelaat.

Lichte aardbeving bij Appingedam

Bij de Groningse plaats Appingedam is zaterdag aan het einde van de middag een lichte aardbeving geweest. Die had een kracht van 2,2, blijkt uit voorlopige berekeningen van het KNMI. Mensen kunnen zulke schokken net voelen.

De aardbeving gebeurde om 17.55 uur. Het epicentrum lag iets ten noorden van Appingedam.

Het is een van de zwaarste aardbevingen in het noorden van dit jaar. In februari was er een schok met een kracht van 3,0 bij het gehucht Leermens. Een maand later trilde de grond bij Schildwolde met een kracht van 2,3. De schokken worden veroorzaakt door gaswinning.

Lichte aardbeving bij Appingedam
Lichte aardbeving bij Appingedam (Foto: ANP)

Uitslag sc Heerenveen - FC Dordrecht

FC Dordrecht is erin geslaagd te zorgen voor een enorme stunt in de eerste wedstrijd op het hoogste niveau sinds 1995. Heerenveen kwam vroeg op 1-0 door een rake kopbal van Hakim Ziyech. Giovanni Korte maakte net voor rust zijn eerste goal in de Eredivisie. In de tweede helft maakte van Overeem de winnende. Hieronder vind je de statistieken.

sc Heerenveen

1 - 2

FC Dordrecht

 14' Ziyech    44' Korte  
 81' van Overeem  
 
 Gele kaart: De Roon, Ziyech (Heerenveen), Haddad, Meulens (FC Dordrecht)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion
Toeschouwers: 22.900
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfelt
Marzo
Buijs
Van Aken
Raitala
De Roon
Ziyech
Van den Berg
Slagveer (Wildschut/55)
Uth (Dalgaard/55)
Sinkgraven (Thorsby/75)
  Kurto
Fortes
Haddad
Troost-Ekong
Peersman
Van Overeem (Vet/90)
Ojo
Gosens
Pisas
Lieder (Ten Voorde/82)
Korte (Meulens/70)


Dordrecht juicht na de gelijkmaker van Giovanni Korte. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Leden Veiligheidsraad naar Nederland

Een aantal leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt zondag naar Nederland voor een tweedaags bezoek. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft ze uitgenodigd, laat zijn departement zaterdagavond weten.

Op het programma van de delegatie staat onder meer een ontmoeting met premier Mark Rutte (VVD). Ook gaan ze naar het Vredespaleis, waar ze met mensen van onder meer het Internationaal Strafhof, het Joegoslaviëtribunaal en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens praten.

De delegatie is nu in België en komt zondagavond aan in Den Haag, waar de leden worden ontvangen dor secretaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken Renée Jones-Bos. Die praat ze bij over de vliegramp in Oost-Oekraïne. Vanuit Nederland reizen de diplomaten door naar Kenia.

De Boer heeft Duarte en Zivkovic niet nodig

Frank de Boer zal zondagmiddag in de topper tegen Vitesse geen beroep doen op Lerin Duarte en Richairo Zivkovic. Beide spelers zijn niet opgenomen in de wedstrijdselectie voor het treffen met de Arnhemmers.

De Boer, die Ricardo van Rhijn en Viktor Fischer vanwege blessures niet tot zijn beschikking heeft, geeft de voorkeur aan andere spelers. Zo krijgt Anwar El Ghazi mogelijk nog een kans om zich te laten zien. De 19-jarige flankspeler maakte veel indruk tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen, en kreeg vorige week in de Johan Cruijff Schaal de kans om zijn kwaliteiten te tonen. Toen bleef het bij een ongelukkige invalbeurt.

Zondag krijgt El Ghazi, die naar aanleiding van zijn goede vorm in de voorbereiding definitief werd overgeheveld naar de hoofdmacht, wellicht een nieuwe kans. Zivkovic en Duarte spelen maandagavond met Jong Ajax.

De Boer verwelkomt daarnaast drie nieuwe spelers in zijn wedstrijdselectie. Jasper Cillessen, Daley Blind en Joël Veltman sloten vanwege het WK later aan bij de groep, maar zijn inmiddels speelklaar, getuige hun plek in de wedstrijdselectie.

[JL] Bakkali scoort bij zege Jong PSV

Zakaria Bakkali heeft zaterdag gescoord voor Jong PSV in de Eerste Divisie. De 18-jarige Belg rondde na negentien minuten in het duel met Achilles '29 goed af nadat hij een lange pass had aangenomen en het strafschopgebied was binnengedribbeld. Zijn landegnoot Olivier Rommens was nog voor rust goed voor de 2-0.

Bakkali is al een tijd een veelbesproken verschijning bij PSV. De vleugelaanvaller speelde begin vorig seizoen een aantal goede wedstrijden in het eerste team van de Eindhovenaren. Daarna zakte hij echter terug en weigerde hij bij te tekenen waarop PSV hem terugzette naar Jong PSV.

In het duel met Achilles '29 liet Bakkali zien dat hij het voetballen nog niet verleerd is. Behalve zijn goal was de Belg ook op andere momenten ongrijpbaar voor de Groesbeekse verdediging.

Jong PSV had sowieso al een overwicht en drukte dat terecht in de score uit. Na rust zakte de wedstrijd wat in. Voor de Eindhovenaren maakte dat niet uit, want hun zege kwam daardoor niet meer in gevaar.

Vermaelen voor vijf jaar naar Barcelona

Thomas Vermaelen zet zijn carrière als voetballer voort bij FC Barcelona. Zowel zijn huidige werkgever Arsenal als de Catalaanse club hebben de transfer inmiddels bevestigd. Vermaelen tekent in Barcelona een contract voor de duur van vijf jaar.

Zes jaar geleden koos Vermaelen voor een vertrek bij Ajax en ging voor The Gunners spelen. In Londen veroverde hij meteen een basisplaats en werd zelfs tot aanvoerder gebombardeerd.

In het afgelopen seizoen ging het allemaal wat minder goed. Door een blessure verloor Vermaelen zijn basisplaats aan Per Mertesacker en moest hij ook Laurent Koscielny voor zich dulden.

Bertens verliest in kwalificaties Cincinnati

Kiki Bertens speelt komende week niet in het hoofdschema van het WTA-toernooi in Cincinnati. De tennisster boog zaterdag in de eerste kwalificatieronde voor de Spaanse Maria-Teresa Torro-Flor: 6-4 en 6-1.

Bertens leverde in de eerste set direct haar service in, maar kwam knap terug. Haar twee breaks werden echter tenietgedaan door twee breaks van Torro-Flor. In de tweede set liep de Spaanse, de nummer 62 van de wereld, razendsnel uit naar 5-0, een achterstand die Bertens (79) niet meer wist goed te maken.

De Wateringse bereikte een week geleden op knappe wijze wel het hoofdtoernooi in Montreal. De eerste ronde was vervolgens het eindstation.

Woede om ebola-aanpak Liberia

De oproerpolitie moest er zaterdag in Liberia aan te pas komen om een protest de kop in te drukken dat gericht was tegen de wijze waarop de regering met de ebolacrisis omgaat. Boze betogers blokkeerden de drukste snelweg van het land, omdat de overheid de lichamen van sommige ebolaslachtoffers niet had opgehaald.

De lichamen lagen twee dagen langs een weg in Weala, een stadje op zo'n 75 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Monrovia. Minister van informatie liet de betogers zaterdag via de radio weten dat de 'politie op weg is naar jullie'.

De uitbraak van ebola in West-Afrika is de grootste in de geschiedenis. Tot dusverre zijn zeker 961 mensen omgekomen, zeggen de Verenigde Naties. De epidemie begon in maart in Guinee en verspreidde zich nadien over Sierra Leone, Liberia en Nigeria.

Stekelenburg verruilt Fulham voor AS Monaco

Maarten Stekelenburg vervolgt zijn loopbaan bij AS Monaco. De Monegasken huren de 31-jarige doelman eerst een jaar van Fulham en hebben tevens een optie tot koop bedongen. Dat meldt zijn belangenbehartiger Sport Promotion zaterdag.

Stekelenburg, die op het WK 2010 nog de doelman van het Nederlands elftal was, zal zijn carrière nieuw leven willen inblazen. Na zijn vertrek bij Ajax in 2011 pakte een avontuur bij AS Roma niet uit zoals gehoopt, waarna hij vorig jaar neerstreek bij Fulham. In Londen verloor de Haarlemmer onder Felix Magath echter ook zijn basisplaats. Vanaf de bank zag hij hoe Fulham degradeerde uit de Premier League.

"Ik ben super blij met deze overgang", liet de 54-voudig international na het tekenen van zijn contract weten. "De afgelopen twee seizoenen waren niet mijn beste. Daar moet ik ook eerlijk in zijn. Maar nu begin ik aan een nieuwe fase in mijn loopbaan. De Ligue 1 is een mooie competitie en AS Monaco doet ook mee aan de Champions League."

Monaco, dat in handen is van de steenrijke Rus Dmitri Rybolovlev, eindigde vorig seizoen als tweede in de Ligue 1, achter Paris Saint-Germain. Stekelenburg moet de concurrentie aangaan met de Kroaat Danijel Subasic. Verder speelt onder anderen spits Radamel Falcao nog voor de club.

"De topclubs die aan de Champions League meedoen hebben allemaal twee topkeepers onder contract", aldus Stekelenburg. "Ik ben 31 jaar, topfit en ik wil snel weer aan spelen toekomen. Ik sta in elk geval te trappelen om weer de Maarten Stekelenburg uit 2010 te laten zien, met nog meer ervaring."

Monaco begint de nieuwe competitie zondag tegen Lorient. Stekelenburg is er dan nog niet bij. Naar verwachting traint hij dinsdag voor het eerst mee.

Diego Lopez van Real Madrid naar Milan

Diego López gaat keepen voor AC Milan. De Spaanse doelman komt over van Real Madrid en tekent een vierjarig contract in Italië, meldt Milan zaterdag.

De 32-jarige López gaat in de modestad concurreren met Christian Abbiati. De doelman uit Galicië, die zijn opleiding al genoot bij Real Madrid, speelde voordat hij begin 2013 overstapte naar de Koninklijke voor Sevilla en Villarreal. Hij kwam een keer uit voor het Spaanse elftal.

De Madrilenen namen vorige week goalie Keylor Navas over van Levante. De Costa Ricaan, die indruk maakte op het WK, moet het bij de Champions League-houder gaan uitvechten met Iker Casillas.

Schansspringheld Kasai (42) gaat voor wereldtitel

Schansspringer Noriaki Kasai heeft zich als volgende doel gesteld om in februari 2015 wereldkampioen te worden. Dat zegt de Japanse legende tegenover media in zijn thuisland. Het WK wordt volgend jaar in het Zweedse Falun gehouden.

Kasai schreef dit jaar in Sochi geschiedenis door op zijn zevende Olympische Spelen eindelijk de door hem zo felbegeerde individuele medaille te pakken: Hij werd tweede op de grote schans en pakte daarnaast nog brons in de landenwedstrijd. Sindsdien wordt hij in Japan overal aangeduid met 'Legende'.

De inmiddels 42-jarige Kasai is echter nog lang niet van plan om te stoppen en heeft het vizier al gericht op de Spelen in Pyeongchang in 2018. Naar eigen zeggen is zijn doel om daar voor de ogen van zijn zoon - waar zijn verloofde nu zwanger van is - olympisch goud te winnen.

Nori liep tijdens de Spelen in Sochi wel een knieblessure op, waar hij nu pas van hersteld lijkt te zijn. Sinds juli is hij weer serieus aan het trainen en in eigen land doet hij weer mee met de regionale wedstrijden. "Ik was bij de eerste wedstrijden zenuwachtig, maar achteraf ook tevreden. Na hooguit tien goede trainingssprongen in de laatste maanden ben ik tevreden over de resultaten", aldus Kasai.

De Japanner is sinds zijn terugkomst uit Sochi bijna non-stop druk geweest met allerlei evenementen, ontmoetingen en andere - aan zijn medailles gerelateerde - activiteiten. Toch wil hij voor komende winter de scherpte weer terugkrijgen. "Het sterke gevoel van het vorige seizoen is er nog. Voor komende winter ga ik voor de wereldtitel en voor het verbreken van mijn eigen record van oudste winnaar in de World Cup", besluit Kasai.

Spakenburg start intern onderzoek

Spakenburg gaat intern onderzoek doen naar vermeend dopinggebruik door spelers van het eerste elftal. Dat meldt de amateurclub zaterdag op zijn website.

Twee anonieme oud-spelers onthulden vrijdag in de NRC dat spelers in het seizoen 2011-2012 stelselmatig doping gebruikten. Ze namen een supplement waar het verboden middel methylhexanamine in zat. Dat goedje maakt je alerter en zorgt ervoor dat je je minder snel vermoeid voelt.

Spakenburg erkent dat er destijds inderdaad een keer een verboden middel is aangetroffen in de kleedkamer. Het hoofd medische zaken nam het middel toen in beslag en verbood het gebruik ervan. Vervolgens werd het middel volgens de club nooit meer aangetroffen.

De spelers trokken zich volgens de twee anonieme voetballers niets aan van het verbod. Pas een seizoen later, toen er een nieuwe trainer was, verdween het middel uit de kleedkamer.

Spakenburg zegt enorm geschrokken te zijn van het nieuws. De club verleent alle medewerking aan het onderzoek dat de Nederlandse Dopingautoriteit en de KNVB waarschijnlijk gaan starten.

Hogenkamp naar finale in Koksijde

Tennisster Richel Hogenkamp staat zondag in de finale van het ITF-toernooi in het Belgische Koksijde. In de halve finale was ze zaterdag in een Nederlands onderonsje met 7-6 (1) en 6-4 te sterk voor Quirine Lemoine.

Hogenkamp krijgt in de finale een tegenstandster uit Oekraïne. Maryna Zanevska en Sofia Kovalets strijden in de andere halve eindstrijd om een plek in de finale.

Hogenkamp is de titelverdedigster op het Belgische gravel. Vorige jaar klopte ze de Belgische Irena Pavlovic. Sinds 2010 staat er altijd een Nederlandse in de finale. Kiki Bertens was in 2011 ook winnares.

Jongens gooiden vanaf viaduct nagels op A2

De politie heeft in Echt twee jongens van 14 en 15 jaar aangehouden die spijkertjes vanaf een viaduct op de A2 gooiden. Volgens een woordvoerder van de politie realiseerden de twee zich niet dat daardoor ernstige ongelukken hadden kunnen gebeuren.

Automobilisten alarmeerden de politie rond 17.00 uur dat de twee iets naar beneden gooiden vanaf het viaduct aan de Maasbrachterweg. De jongens fietsten later weg in de richting van het Julianakanaal, maar agenten wisten hen op te sporen en aan te houden. De jongens uit Echt (15) en Stevensweert (14) hadden nog een doosje spijkers bij zich. De politie heeft hen meegenomen en zal hun ouders hierop aanspreken.

Niemand liep een lekke band op, maar veel automobilisten waren wel geschrokken, aldus de woordvoerder van de politie.

[EK] Discuswerper Maric test positief

De Kroatische discuswerper Martin Maric heeft positief getest op het gebruik van verboden middelen. Dat heeft de Kroatische antidopingautoriteit zaterdag bekendgemaakt. Maric, die claimt onschuldig te zijn, mist daardoor het Europees kampioenschap atletiek in Zürich.

"Vrijdag heb ik bericht ontvangen over een positieve test. Ik ben op het moment nog niet in het bezig van de volledige documentatie en kan dus nog niet in detail treden. Wel kan ik zeggen dat ik voorlopig geschorst ben en dat ik dus niet mee kan doen aan onder meer het EK."

Maric is houder van het Kroatisch record discuswerpen. Met zijn 67,92 meter, dit jaar in Chula Vista gegooid, staat hij tevens op de derde plek van de Europese ranglijst in 2014.

[NSFW] GTA Online 'rape'-mod

Mods op de consoles komen weinig voor. Soms verschijnt er dan eens een leuke mod op de console voor een spel. GTA 5 heeft al een aantal mods, veel van deze mods zijn online te gebruiken. De mods variëren van het onder water zetten van een level, tot aan het besturen van een varken. 

Het is minder leuk als men mods online brengt om andere medespelers te ‘trollen’. Er is een mod genaamd ‘Chr0m3xMoDz’. Deze mod, die dezelfde naam draagt als het gelijknamige YouTube-kanaal, zorgt ervoor dat de gebruiker tot ontzettend veel in staat is. Dit is één van de mods die waarschijnlijk allemaal dezelfde code gebruiken om de wereld te manipuleren, er gaan namelijk meer van dit soort deze mods in de rondte de laatste tijd.

De gebruiker kan andere spelers manipuleren, zichzelf veranderen in niet te gebruiken characters models (zoals een naakte man), enzovoorts. Dit kan het plezier in het spel flink verzieken. Dat de ESRB het volgende aangeeft: "Online Interactions Not Rated by the ESRB" is maar goed ook. Met deze mod ben je namelijk in staat spelers te ‘verkrachten’. De gebruiker van de mod manipuleert het spel zodat een character van een speler die van niks afweet, tegen zijn wil als seksspeeltje wordt gebruikt.

De mod zal waarschijnlijk vaak gebruikt gaan worden door ‘trollers’ die wat hits willen scoren op YouTube, of door tieners die een beetje (seksueel) gefrustreerd zijn. De kans is klein dat deze mod gebruikt gaat worden voor leukere doeleinden.

Een beschrijving van een speler die dit heeft meegemaakt: “How it initially began is my friend was being taken advantage of in a more remote part of the map, which I was unaware of. I went to his area to find out he was not alone. There was this other user, the user in question, in the area. I have never played with this modder, nor am I friends with him, nor were we in a party. This guy was a total random stranger who just dropped in the free mode session.

Quite literally, I and a couple friends of mine encountered a stranger and we were raped and forced to strip dance in GTA online. It was like a "traumatic life" simulator.

To re-iterate:

  • He and the animation was modeled after the male character having sex in the Franklin mission Paparazzo - The Sex Tape.
  • We never have seen the player before, nor were we in a party of any kind.
  • It was online on the PS3.
  • The player who took advantage of us was invincible. He also has trillions or quadrillions of dollars based on some online searches of his PSN user name.
  • He would run up to you, get stuck to your back side—chest to back. You would then lose control and would proceed with the animation. Once finished, he would continue being stuck to you chest to back. You have the ability to "back-elbow" him as an attack, though it did nothing due to his invincibility. You would then be forced in to performing a stripper pole dance animation, then you were free to go.”

Rockstar heeft nog niet gereageerd.

Het filmpje hieronder laat zien waartoe de mod in staat is (NSFW natuurlijk).

COD: Black Ops II ontvangt na twee jaar DLC op Wii U

In november 2012 werden Wii U-gamers verblijd met de release van Call of Duty: Black Ops II. Bijna twee jaar na release heeft de game nieuwe downloadable content gekregen. Althans, nieuw. De map Nuketown 2025 is toegevoegd, wat eigenlijk een pre-order bonus moest zijn.

Waarom de keuze is gemaakt om de map zo laat nog uit te brengen, is helaas niet bekend. Wat vinden jullie? Alsnog een mooi gebaar van de ontwikkelaar of een overbodige actie?

Blatter daagt critici uit

FIFA-baas Sepp Blatter heeft zijn critici uitgedaagd om het tegen hem op te nemen in de voorzittersverkiezing volgend jaar. De Zwitser riep hen zaterdag op 'het risico te nemen'. De 78-jarige Blatter kreeg de afgelopen maanden veel kritiek van met name de Europese voetbalbonden.

KNVB-preses Michael van Praag haalde in juni nog hard uit naar Blatter en riep hem op zich niet meer kandidaat te stellen. "Het beeld van de FIFA is slechter geworden na alles wat er de laatste jaren is gebeurd", zei Van Praag die doelde op corruptieschandalen. "Hoe je het ook wendt of keert, Blatter is eindverantwoordelijk."

Tot nu toe heeft zich nog maar één tegenkandidaat voor Blatter gemeld, de Fransman Jérôme Champagne. Ook van UEFA-baas Michel Platini wordt verwacht dat hij zijn kandidatuur binnenkort bekend maakt. De oud-voetballer heeft eind augustus een persconferentie gepland.

Voor Blatter is dat niet voldoende. "Als je het risico wilt nemen, neem dan het risico. Geen praatjes - ga de strijd aan, dan zul je het zien."

Blatter is al sinds 1998 aan de macht bij de wereldvoetbalbond. Toen volgde hij Joao Havelange op die 24 jaar de scepter had gezwaaid bij de FIFA. Tijdens Blatters laatste herverkiezing in 2010 beloofde hij nog aan zijn laatste termijn te beginnen, maar daar kwam de Zwitser op terug en eerder dit jaar kondigde hij definitief zijn kandidatur aan.

Personages uit Destiny-bèta niet mee te nemen

Personages van gamers uit de Destiny-bèta zullen niet worden meegenomen naar de volledige versie van de game. Dit heeft Bungie bekendgemaakt via een een update. De reden hiervoor zijn de vele doorgevoerde tweaks en aanpassingen.

''Since the Beta, we’ve continued to tune and adjust the game. The way you earn experience has been adjusted up and down a bunch of times. Items have been added and removed. New features toggled. Although there’s no single monumental change, the sum of the tweaks leaves characters from the Beta Build in strange shape that would be confusing at best, broken at worst,'' zo valt te lezen op de Bungie website.

Gelukkig kunnen we bijna alweer aan de slag om nieuwe guardians te maken, Destiny kent op 9 september haar officiele release voor de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Nog meer mega evolutions in Pokémon

Mega evolutions zijn hot in Pokémon. Het is dan ook geen worden dat steeds meer pocket monsters een mega evolution krijgen. Het is nu de beurt aan Altaria, Lopunny en Salamence. 

Mega Altaria zal een Dragon/Fairy-type zijn, Mega Lopunny een Normal/Fighting-type. Het type van Mega Salamence is nog niet bekend, maar zal ongetwijfeld in ieder geval (deels) Dragon type zijn. Ook zul je in Pokémon Alpha Sapphire en Omega Ruby een shiny Beldum ontvangen met Mega Stone. Hiermee hebben spelers makkelijk de mogelijkheid om Mega Metagross te gebruiken.

Pokémon Alpha Sapphire en Omega Ruby zullen in november beschikbaar zijn voor Nintendo 3DS.

Mega Salamence

Vis speelt Pokémon

Een tijd geleden werd er op Twitch door ruim één miljoen mensen de originele Pokémon uitgespeeld. Op het moment is er een nieuwe stream te vinden, wellicht nog wel opmerkelijker dan de vorige. Pokémon wordt nu namelijk gespeeld door een vis.

Grayson Hopper, de vis in kwestie, is ondertussen al ruim 170 uur bezig en heeft al heel veel voortgang weten te boeken. Nou ja, voor een vis dan. Hij zit namelijk nog altijd in Pallet Town, de beginstad van het spel. Wel heeft hij al een Charmander en zijn rivaal verslagen!

Julia Roberts vond zichzelf nooit sexy

Julia Roberts heeft nooit over zichzelf nagedacht als een supersexy vrouw. "Volgens mij zit ik meer aan de mannelijke kant van het spectrum", zegt de actrice in het Britse septembernummer van modeblad InStyle, schrijven Britse media. "Ik ben bijvoorbeeld nooit gekozen tot een van de lekkerste vrouwen in bikini."

"Toen ik jonger was, dacht ik regelmatig dat ik de mooiste was, en dat niemand me kon verslaan, zelfs Halle Berry niet", gaat de 46-jarige Roberts verder. "Maar dat klopte dus niet."

Roberts vertelt dat mode en uiterlijk vertoon nu veel belangrijker zijn dat toen ze jong was. "Vroeger kon een vriendin me om 15.00 uur uitnodigen voor een première en dan stapte ik onder de douche en was ik klaar. Toen kon ik nog elke rode loper op met dezelfde legerjas en gestreepte leggings. Dat was echt een veel leukere tijd. Mensen waren niet zo enorm kritisch als nu."

Tegenwoordig moet de actrice beduidend meer tijd besteden aan haar uiterlijk. "De lol zit hem nu in het juist allemaal tot in de puntjes verzorgen. Ik maak er echt werk van. Maar aan de andere kant moet je het ook allemaal niet te serieus nemen. Ik vraag mijn kinderen vaak welke jurk ze me beter vinden staan."

"Rode lopers blijven spannend", besluit Roberts. "Maar uiteindelijk maakt het niets uit hoezeer je jezelf onder de haute couture en dure juwelen stopt, het gaat erom dat je je goed voelt, want dat straal je uit."

'Ebolavaccin op zijn vroegst in 2015'

Een vaccin tegen het ebolavirus zou er op zijn vroegst in 2015 kunnen zijn, als de meest optimistische scenario's van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de farmaceutische industrie uitkomen. Dit heeft de directeur vaccinaties van de WHO, Jean-Marie Okwo Bélé, zaterdag gezegd tegen de Franse wereldomroep Radio France Internationale.

Bij dierproeven heeft het Britse laboratorium GSK "excellente resulaten" geboekt, aldus Okwo Bélé. Hij hoopt dat in september met de eerste proeven met mensen kan worden begonnen. Er wordt ook elders onderzoek gedaan, maar daar is het werk nog niet zo ver gevorderd.

WHO: ebolavaccin op zijn vroegst in 2015
WHO: ebolavaccin op zijn vroegst in 2015 (Foto: ANP)

Australië: Nederland doet het prima

Nederland doet "geweldig werk" bij de aanpak van de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Australische premier Tony Abbott zaterdag gezegd, vlak voor zijn vertrek naar Nederland. Abbott heeft maandag in Den Haag een ontmoeting met premier Mark Rutte.

Bij de vliegramp kwamen 298 mensen om het leven. Onder de doden zijn 196 Nederlanders en 38 inwoners van Australië. Het rampvliegtuig van Malaysia Airlines werd neergehaald boven Oost-Oekraïne. Abbott noemt dat "een absolute schande" en een "schandelijke misdaad".

"De Nederlanders hebben geweldig werk gedaan bij het leiden van het onderzoek naar deze gruweldaad, geweldig werk bij het beginnen van een strafrechtelijk onderzoek", zei Abbott. Hij prees Nederland ook voor "het leiden van de humanitaire missie onder leiding van de politie om menselijke resten en bezittingen te bergen". Hij wil premier Rutte "persoonlijk bedanken voor het leiderschap dat Nederland de afgelopen weken heeft getoond".

Experts uit Nederland, Australië en Maleisië hebben de afgelopen week geprobeerd menselijke resten en spullen van de slachtoffers uit het rampgebied te halen en naar Nederland te brengen. De Nederlanders keerden vrijdag en zaterdag terug.

Premier Australië: Nederland doet het prima
Premier Australië: Nederland doet het prima (Foto: ANP)

Mogelijk vier nieuwe sporten op 'alternatieve Spelen'

In 2021 worden er mogelijk vier nieuwe sporten toegevoegd aan het programma van de World Games, als deze in de Russische stad Ufa worden gehouden. De World Games worden elke vier jaar gehouden en bevatten vooral sporten die niet op het programma van de Olympische Spelen staan. 

In 2013 in Cali stonden onder meer sporten als strandhandbal, vinzwemmen, wakeboarding en kanopolo op het schema van de World Games. Ook werden er medailles verdeeld in rugby sevens en squash, sporten die in Rio de Janeiro in 2016 op de Olympische Spelen betwist zullen worden.

Vorig jaar haalde Nederland twee gouden medailles: Oranje was het beste in het korfbal en de mannen tot 700 kilogram wonnen goud bij het touwtrekken.

De World Games van 2017 worden in het Poolse Wroclaw gehouden, maar de stad voor 2021 is nog niet bekend. Er zijn drie steden die een bid ingediend hebben: Ufa in Rusland, Lima in Peru en het Amerikaanse Birmingham. Aan het begin van 2015 wordt in Lausanne bepaald in welke stad het evenement gehouden zal worden. De beslissing zal echter pas in de lente in Sochi bekendgemaakt worden.

Ufa ligt in de Republiek Bashkortostan en de leider daarvan, Rustem Khamitov, heeft bekendgemaakt dat er vier nieuwe sporten toegevoegd zullen worden als de World Games naar Ufa komen. Het gaat daarbij om minigolf, Kurash - een Centraal-Aziatische vorm van worstelen -, 3x3 basketbal en zomerbiatlon. Bij het 3x3 basketbal wordt er met drie spelers per team op één basket gespeeld. Het zomerbiatlon bestaat uit rollerski's en, net als in de winter, schieten.

Nagasaki herdenkt slachtoffers atoombom

De Japanse stad Nagasaki heeft zaterdag herdacht dat de Amerikanen 69 jaar geleden twee atoombommen wierpen op Japan. De oorlogsdaad betekende de capitulatie van Japan in de Tweede Wereldoorlog en het einde van het wereldwijde conflict.

Duizenden mensen woonden de herdenkingsceremonie in de stad bij. Onder hen waren ook buitenlandse gasten, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Caroline Kennedy. Precies om 11.02 uur, het tijdstip op 9 augustus 1945 waarop de bom op Nagasaki viel, werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Bij het Standbeeld van de Vrede werden kransen gelegd.

Zeventigduizend mensen in Nagasaki vonden de dood bij de aanval met de atoombom. Drie dagen eerder was Hiroshima getroffen door de eerste bom. Die kostte aan 140.000 mensen het leven.

In een toespraak leverde de burgemeester van Nagasaki, Tomihisa Taue, kritiek op het assertievere defensiebeleid van premier Shinzo Abe. Japan vaart sinds het einde van de oorlog een pacifistische koers en is een van de weinige landen die zijn defensie strikt beperkt tot de verdediging van de landsgrenzen. De huidige Japanse regering staat echter toe dat het leger een grotere overzeese rol speelt en in andere landen opereert. Hiertoe besloot het kabinet de interpretatie van de Japanse grondwet te herzien. Pacifisme is echter in de grondwet opgenomen als een 'grondbeginsel' van het naoorlogse Japan, zei Taue. Een meerderheid van de Japanners zou niet voelen voor het veranderde defensiebeleid.

Kettingbotsing op A16 bij Rotterdam

Op de A16 bij Rotterdam zijn zaterdag vlak voor de Van Brienenoordbrug zeven auto's op elkaar gebotst. Of er gewonden zijn gevallen, kon een politiewoordvoerder niet direct zeggen. De hoofdrijbaan van Breda naar Rotterdam is vanwege het ongeluk afgesloten, meldt de ANWB.

Een van de betrokkenen van het ongeluk klaagt over nekpijn, wat vrijwel altijd betekent dat uit voorzorg het dak van de auto moet worden gezaagd om de inzittende er in een stabiele positie uit te kunnen halen. De afsluiting kan daarom nog even duren.

Kim Kardashian: ik ben nog mooier na moederschap

Kim Kardashian is nog mooier geworden nadat ze dertien maanden geleden beviel van haar dochter North. Althans, dat vindt de realityster zelf. "Ik heb sinds ik moeder ben minder tijd om me op te maken", zegt ze tegen Us Weekly. "Dat is maar goed ook, want vroeger gebruikte ik zo veel dat ik er raar uitzag."

De 33-jarige Kardashian, die onlangs trouwde met Kanye West, doelt daarmee vooral op het bruinende goedje dat ze dagelijks opspuit. "Ik spuit mezelf gewoon helemaal onder", zegt ze zonder een zweempje ironie. "Mijn man en kind liggen dan allang in bed. Ik kan het bij mezelf doen, lekker makkelijk."

"Het is mijn geheime wapen", onthult Kardashian, die bekendstaat om haar smetteloze teinte. Zo kan ze ook tijdens haar vakanties meteen het strand op, zonder witte benen. "Ik heb er een hekel aan om bleek op vakantie te gaan en dan nog aan mijn kleurtje te werken."

Hoewel manlief geen geduld heeft voor dat soort vrouwengedoe, is dochter North niet van mamma's schoot te slaan als Kim weer de make-updoos tevoorschijn haalt. "Ze zit ademloos te kijken als ik me opmaak of mijn haar föhn. Ik geef haar een zacht kwastje en ze is uren zoet."

Kardashian heeft nu al plannen om haar dochter later een lesje in make-up te geven, net zoals zij en zus Kourtney die kregen van hun vader toen ze tieners waren. Hij zei toen al dat hij wilde dat als zijn dochters make-up gingen dragen, ze moesten weten hoe dat moest. Hij wilde niet dat we er gek uitzagen. Dat was het beste cadeau ooit en sindsdien ben ik geobsedeerd met make-up."

Bus rijdt van klif in Tibet

Een tourbus met veertig mensen aan boord is zaterdag in Tibet van een tien meter hoge klif gereden. Daarbij zijn doden gevallen, meldde het Chinese persbureau Xinhua.

Reddingswerkers haalden overlevenden en lichamen van overleden slachtoffers uit het wrak. Gewonden zijn naar het ziekenhuis in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa gebracht.

De bus kantelde na een kettingbotsing op een weg in het zuiden van Tibet.

[EK] Vicewereldkampioen Mohr niet naar Zürich

Polsstokhoogspringer Malte Mohr zal niet afreizen naar Zürich voor het Europees kampioenschap atletiek. Dat heeft de Duitse atletiekbond DLV zaterdag bekendgemaakt.

De tweevoudig vicewereldkampioen indoor heeft daartoe besloten na de afsluitende training van zaterdag. Als reden noemt Mohr 'technische problemen', zonder daarbij specifieker te zijn.

Duitsland zal door het afzeggen van Mohr bij het polsstokhoogspringen alleen vertegenwoordig worden door Karsten Dilla en Tobias Scherbarth. Björn Otto, tweede op de Spelen en het EK van 2012 en derde op het WK vorig jaar, en regerend wereldkampioen Raphael Holzdeppe hebben hun seizoen al moeten beëindigen.

BayernLB wijst bod Ecclestone af

BayernLB is niet akkoord gegaan met het bod van 25 miljoen euro dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone de bank heeft gedaan. De Brit wilde hiermee een einde maken aan het omkoopschandaal waarin hij betrokken was.

Ecclestone betaalde in 2006 44 miljoen dollar aan voormalig BayernLB-bankier Gerhard Gribkowsky ten tijde van de verkoop van de aandelen van de Formule 1 aan CVC Capital. De Brit stond in Duitsland voor de rechter omdat hij beschuldigd werd van omkoping. Zelf zei Ecclestone dat hij afgeperst werd. Afgelopen week trof hij met de Duitse justitie een schikking ter waarde van 75 miljoen euro, zodat de juridische procedure ten einde is en hij niet de cel in hoeft.

Tegelijkertijd deed Ecclestone een aanbod van 25 miljoen euro aan BayernLB om de zaak definitief af te ronden. De bank liet gisteren weten hier niet akkoord mee te gaan. Mogelijk start de bank nu een civiele procedure. De claim zou op kunnen lopen naar 300 miljoen euro wegens mogelijke misgelopen inkomsten bij de verkoop van de F1-aandelen.

Locadia verlengt bij PSV

PSV heeft het contract van Jürgen Locadia opengebroken en met twee jaar verlengd tot de zomer van 2019. Dat melden de Eindhovenaren zaterdag.

De 20-jarige spits beleefde vorig seizoen zijn definitieve doorbraak. In 31 duels schoot hij dertien keer raak voor de Brabanders. Een seizoen eerder had hij al de aandacht op zich gevestigd door tijdens zijn eredivisiedebuut drie keer te scoren tegen VVV-Venlo. Donderdag vond de aanvaller nog het net in de voorronde van de Europa League tegen Sankt Pölten.

Locadia is de tweede jongeling die zaterdag zijn contract verlengde bij PSV. De een jaar jongere Rai Vloet ging hem voor.

Breschel blijft koersen voor Tinkoff-Saxo

Matti Breschel fietst ook volgend jaar voor Tinkoff-Saxo. De 29-jarige Deen heeft zijn contract met een jaar verlengd, meldt de wielerploeg zaterdag.

Breschel heeft zin in volgend seizoen, wanneer onder anderen Peter Sagan Tinkoff komt versterken. "Mijn ambitie is om het team zo veel mogelijk te helpen, of dat nu het winnen van ritten of het helpen van ploeggenoten betekent. De voorjaarsklassiekers zijn natuurlijk belangrijk voor mij, daar wil ik mijn beste koersen rijden."

Naast Sagan gaat Pavel Broett volgend jaar voor Tinkoff rijden. Verder heeft de ploeg van eigenaar Oleg Tinkov onder anderen Alberto Contador en Rafal Majka in de gelederen.

Breschel won al eens Dwars door Vlaanderen en een etappe in de Vuelta. In 2010 werd hij tweede op het WK op de weg. De Deen reed in 2011 en 2012 voor Rabobank.

Kiev en Moskou ruziën over 'invasie'

Rusland en Oekraïne liggen in de clinch over een vermeende Russische poging tot een invasie. Volgens een hoge Oekraïense regeringsfunctionaris probeerden de Russen militairen de grens over te smokkelen, onder het mom van humanitaire hulpverlening. "Sprookjes", reageren de Russen.

De Oekraïners beschuldigen de Russen ervan een humanitair konvooi met legerescorte naar de grens te hebben gestuurd. De Russen stelden volgens het Oekraïense staatspersbureau Ukrinform dat zij met het Rode Kruis hadden overlegd over de aanwezigheid van vredestroepen, maar volgens Oekraïne ontkende de hulporganisatie dat.

Oekraïne zou hebben voorkomen dat de Russische troepen het land binnentrokken. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin belde hij met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov, die beloofde het konvooi te stoppen.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet zaterdagmiddag niets heel van het Oekraïense verhaal. "Kiev wordt steeds inventiever in het bedenken van sprookjes", sneerde een woordvoerster. "De (Oekraïense) nationale garde moet waarschijnlijk verslag uitbrengen over hun prestaties in het veld, dus bedachten ze een paar wapenfeiten."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Oekraïne benadrukte juist dat het gevaar mogelijk nog niet is geweken. "Oekraïne heeft genoeg grond te vrezen dat dit konvooi opnieuw gebruikt kan worden voor verdere escalatie van de spanning", schreef het departement in een verklaring.

"Als zogenaamde vredestroepen de grens oversteken, beschouwt Oekraïne dat als een daad van agressie. ,,En dan hebben we het volledige recht onszelf te verdedigen", waarschuwde een woordvoerder van president Petro Porosjenko in een verklaring. De president zou over de situatie hebben overlegd met het Rode Kruis en de Verenigde Staten.

De NAVO waarschuwde vorige week nog dat Rusland onder valse voorwendselen zou kunnen proberen Oost-Oekraïne binnen te vallen. De Russen zouden duizenden militairen hebben samengetrokken bij de grens met het buurland.

Kiev en Moskou ruziën over'invasie'
Kiev en Moskou ruziën over'invasie' (Foto: ANP)

Rebellen in Donetsk omsingeld door leger

Het Oekraïense leger heeft in het oosten van het land het strategisch gelegen stadje Krasnji Loetsj ingenomen. Hierdoor is de grote stad Donetsk, bolwerk van de pro-Russische separatisten, omsingeld. Dat heeft een commandant van de rebellen, Igor Girkin, zaterdag gezegd.

Krasnji Loetsj ligt aan een van de twee wegen die Donetsk verbindt met Loehansk, de andere grote stad in het rebellengebied, en is een belangrijke toegangsweg tot grote delen van het gebied dat de rebellen in handen hebben. "De Donetsk-Horlivkagroep van strijders van Novorossija is volledig omsingeld", zei Girkin, beter bekend onder zijn nom de guerre Strelkov, op social media. Novorossija, of Nieuw Rusland, is een naam die gebruikt wordt om het rebellengebied mee aan te duiden.

Weer paarden mishandeld in noorden

In Drenthe zijn deze maand twee paarden mishandeld. De dieren, een merrie en een ruin, stonden in weilanden in Balloo en Gasselte. Hun eigenaren troffen ze daar gewond aan, laat de politie zaterdag weten. In Groningen werden vorige maand ook al zeker drie paarden mishandeld.

De politie heeft een team opgesteld dat de serie paardenmishandelingen in het noorden van het land onderzoekt. In het team zitten onder meer medewerkers van de dierenpolitie, een analist en een tactisch rechercheur.

Het is niet duidelijk of er een verband is met eerdere verminkingen van paarden elders in het land. Het afgelopen jaar zijn er tientallen merries verminkt in onder meer Noord-Holland, Gelderland, Utrecht en Limburg. Het programma Opsporing Verzocht besteedde in juni nog aandacht aan de mishandelingen en kreeg honderden tips.

Politieke arm Moslimbroederschap Egypte verboden

De politieke vleugel van de Moslimbroederschap, de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, is verboden. Dat heeft een rechter in Egypte besloten, meldt het Egyptische staatspersbureau zaterdag. De bezittingen van de partij worden verkocht.

De rechter kwam onder meer tot zijn beslissing door politieonderzoek, dat zou hebben uitgewezen dat in kantoren van de partij wapens werden opgeslagen. Leiders van de partij werden eerder al in staat van beschuldiging gesteld en in sommige gevallen veroordeeld.

De Broederschap werd vorig jaar door de regering bestempeld als terroristische organisatie.

R. Vloet tot medio 2018 bij PSV

Rai Vloet blijft tot medio 2018 bij PSV onder contract staan. De 19-jarige speler, die dit seizoen onder trainer Philip Cocu in de hoofdmacht debuteerde, volgde sinds 2005 de jeugdopleiding bij de Eindhovenaren.

Twee jaar geleden tekende Vloet zijn eerste contract met PSV, waarna hij in september 2013 zijn debuut in het betaald voetbal maakte. Met Jong PSV speelde hij destijds in de Jupiler League.

"Dit is een beloning voor al het harde werken. Als je hard werkt, krijg je bij PSV een kans", liet Vloet na de ondertekening aan PSV TV weten.

Homo's houden gay pride in Oeganda

Homoseksuelen in Oeganda hebben zaterdag een gay pride gehouden op een strand in de stad Entebbe, aan het Victoriameer. De parade is het eerste openbare homo-evenement in het land sinds een zeer omstreden antihomowet door de rechter ongeldigd werd verklaard.

De organisatie verwachtte dat de gay pride door zo'n tweehonderd mensen wordt bezocht. Onder politiebescherming zullen ze een parade houden door de botanische tuinen van Entebbe.

Veel deelnemers droegen maskers om niet herkend te worden. Anderen zwaaiden met regenboogvlaggen.

De vorige gay pride in Oeganda, in 2012, werd nog door de politie met geweld opgebroken.

De ongeldig verklaarde wet stelde levenslange gevangenisstraf op seks tussen personen van hetzelfde geslacht en lange gevangenisstraffen op een 'poging' daartoe en het 'bevorderen van' homoseksualiteit. In Oeganda kon de wet, die in februari van kracht werd, op veel bijval rekenen, maar westerse landen en belangengroepen liepen ertegen te hoop.

Onweersbuien en windstoten door restanten orkaan

De restanten van de tropische orkaan Bertha brengen zondag forse onweersbuien en zware windstoten met zich mee. Ook als de buien gepasseerd zijn, kan het fors blijven waaien, meldt MeteoGroup zaterdag.

De restanten van de orkaan zijn nu nog op de oceaan, ten zuidwesten van Ierland, maar ze komen snel dichterbij en trekken zondag vanuit het zuiden Nederland binnen. In de ochtend kan dan al een enkele bui vallen, maar dan breekt de zon nog door. In de broerige warme lucht die Bertha meevoert wordt het nog 22 tot 26 graden. In de loop van de middag worden zwaardere buien met onweer verwacht. Dat onweer kan lokaal fors uitpakken.

In de avond trekken de buien via het noordoosten weg. De zware windstoten verdwijnen dan in het binnenland, maar het blijft wel fors waaien.

Afellay niet op training FC Barcelona

Ibrahim Afellay lijkt binnen afzienbare tijd te vertrekken bij FC Barcelona. De middenvelder, die in het verleden voor PSV uitkwam, heeft speciale toestemming van de Spaanse topclub gekregen om verstek te laten gaan.

Afellay wordt onder meer in verband gebracht met het Griekse Olympiakos Piraeus. De kampioen van Griekenland is namelijk op zoek naar een creatieve middenvelder en kwam zodoende uit bij de 28-jarige speler.

In januari 2011 koos Afellay voor een avontuur bij FC Barcelona, maar na een aardige start liep hij een zware knieblessure op. Deze kwetsuur zorgde er uiteindelijk voor dat hij geen potten meer kon breken. Ook een verhuurperiode bij het Duitse Schalke 04 liep op niets uit.

Guardini sprint naar tweede zege in Denemarken

Andrea Guardini heeft zaterdag zijn tweede etappe gewonnen in de Ronde van Denemarken. De Italiaan van Astana sprintte in de honderd kilometer lange rit van Nyborg naar Odense beter dan Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Filippo Fortin (Bardiani CSF). Guardini won donderdag ook al een rit.

Emanuele Boaro van Tinkoff-Saxo behield de leiderstrui in de ochtendetappe. Later zaterdag staat de vijfde etappe op het programma, een vijftien kilometer lange tijdrit in Middelfart. Een dag later is de slotetappe.

Azarenka geen partij voor Radwanska

Agnieszka Radwanska is doorgedrongen tot de halve finale op het WTA-toernooi van Montreal. De als derde geplaatste Poolse veegde vrijdag de vloer aan met Victoria Azarenka (8): 6-2 en 6-2.

De Wit-Russin heeft na haar voetblessure haar oude vorm nog niet weten te benaderen. De voormalige nummer een van de wereld is inmiddels afgezakt naar de elfde plek op de mondiale ranglijst.

Ekaterina Makarova is Radwanka's opponente in de halve eindstrijd. De Russin was met 6-1, 4-6 en 6-1 te sterk voor de Amerikaanse Coco Vandeweghe. In de andere halve finale staan Serena en Venus Williams tegenover elkaar in een zusterstrijd.

Canada wil claim op Noordpool verstevigen

Canada stuurt twee ijsbrekers naar het Noordpoolgebied om wetenschappelijke informatie te verzamelen. Die gegevens moeten de Canadese aanspraak op de zeebodem in het gebied ondersteunen.

De kustwachtschepen Terry Fox en Louis St. Laurent vertrokken vrijdag voor een reis van zes weken naar de oostkant van de Lomonosovrug, een lang onderzees rif in de Noordelijke IJszee. "Als de omstandigheden het toestaan, zal het onderzoek zich ook toespitsen op gebieden in de nabijheid van de Noordpool", liet de Canadese regering weten.

Volgens wetenschappers lijkt het erop dat de Lomonosovrug onderdeel is van de Canadese landmassa. Rusland en Denemarken zeggen ondertussen ook dat het rif zich tot hun kustlijnen uitstrekt. De Noordpool ligt zelfs in feite aan de Deense kant van de rug.

Steeds meer landen hebben hun ogen gericht op het Noordpoolgebied. Het gebied is rijk aan bodemschatten, maar biedt door de opwarming van de aarde ook steeds gunstigere vaarroutes. In het gebied zou dertig procent van het aardgas in de wereld te vinden zijn en vijftien procent van de olie.

Om hun zeegrenzen op te rekken moeten landen een verzoek indienen bij de Commissie voor de Grenzen van het Continentaal Plat van de Verenigde Naties.

'OM gaat door met zaak tegen Zwolle-speler Drost'

Het Openbaar Ministerie zet de zaak tegen PEC Zwolle-speler Jesper Drost door. Dat heeft het OM besloten na bestudering van het afgeronde onderzoek van de politie, schrijft De Stentor zaterdag. Drost wordt verdacht van poging tot doodslag en het verlaten van de plaats van een ongeval.

De voetballer, die vrijdag nog scoorde tegen FC Utrecht, zou in juni opzettelijk twee mannen hebben aangereden in Steenwijk. Zij raakten daarbij lichtgewond en deden aangifte tegen Drost. De jeugdinternational beweert dat een groep agressieve mannen hem belaagde en hij in paniek op de vlucht sloeg met zijn auto.

Maandag is er een regiebijeenkomst in de rechtbank van Zwolle. Het OM en Drosts advocaat kunnen dan laten weten hoe verder te willen gaan.

Tweehonderd onderzoekers MH17 keren zaterdag terug

Op een kleine groep achterblijvers na keren zaterdag de overige onderzoekers terug die werkzaam zijn geweest in het gebied waar vlucht MH17 neerstortte. Het gaat om tweehonderd Nederlanders die verspreid over vier vluchten landen op vliegbasis Eindhoven, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Aan boord van de vliegtuigen zijn ook Australische en Maleisische onderzoekers. Zij reizen vanuit Nederland verder naar hun eigen land. De eerste vlucht wordt rond 13.00 uur verwacht, de laatste rond 21.00 uur.

Vrijdag landde al een groep van ongeveer 140 mensen. Het personeel werd welkom geheten door commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp en korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman. Ook was een vertegenwoordiger van de Australische politie aanwezig.

Aan de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne werkten forensische experts en marechaussees mee. Zij verzamelden onder meer persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van de ramp. Die zijn eerder al teruggestuurd.

De onderzoekers die in Oekraïne achterblijven houden de situatie in de gaten en zorgen dat snel meer onderzoekers kunnen worden ingevlogen zodra de situatie dat toelaat. Premier Mark Rutte (VVD) maakte woensdag bekend dat de repatriëringsmissie wordt afgebroken. Het is voor de onderzoekers te gevaarlijk in het oosten van Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines vermoedelijk werd neergehaald.

McIlroy leidt op US PGA Championship, Woods eruit

Golfer Rory McIlroy gaat aan de leiding op het US PGA Championship in Louisville. De Noord-Ier ging vrijdag op Valhalla Golf Club rond in 67 slagen, vier onder par. Jason Day uit Australië was met 65 slagen de beste golfer van de tweede ronde en steeg naar de gedeelde tweede plek in het klassement. Voor Tiger Woods viel het doek.

Samen met de Amerikaan Jim Furyk staat Day een slag achter op McIlroy, die vorige maand al The Open op zijn naam schreef. Joost Luiten staat gedeeld negende. De Nederlander had tot dusver vier slagen meer nodig dan McIlroy.

Woods eindigde de dag opnieuw met 74 slagen, drie boven par. De viervoudig winnaar van het majortoernooi in Louisville haalde daardoor de cut niet. Woods had ondanks rugklachten toch besloten aan het toernooi deel te nemen.

Barricades in Kiev opgeruimd

Gemeentewerkers en vrijwilligers hebben zaterdag in Kiev de laatste barricades verwijderd die de belangrijkste straat in het centrum van de Oekraïense hoofdstad sinds eind vorig jaar blokkeerden. Enkele tenten op de protestplek bleven nog overeind. Burgemeester Vitali Klitsjko zei dat er overeenstemming was bereikt met de protestbeweging in Kiev dat zij hun protestplekken mochten behouden, maar dat een vrije doortocht in het centrum van de stad weer mogelijk moest worden gemaakt.

Eerder deze week gingen de opruimwerkzaamheden nog gepaard met de nodige schermutselingen. Activisten waren het niet eens dat de barricades werden opgebroken en verzetten zich hiertegen. De ordetroepen grepen daarop in.

De barricades werden eind vorig jaar opgeworpen om het aanzwellende tentenkamp van betogers op het centrale plein van de stad, het Maidan of Onafhankelijkheidsplein, te beschermen. Zij eisten het vertrek van voormalig president Viktor Janoekovitsj. Die bezweek in februari onder de druk en ontvluchtte het land, waarna een nieuwe regering aan de macht kwam. Hoewel veel demonstranten daarop ook hun kamp opbraken, bleef een aanzienlijk deel achter, om aan te geven dat zij de nieuwe autoritein ook met argwaan bekeken.

Federer via Ferrer naar halve finale Toronto

Roger Federer heeft vrijdag de halve finale van het ATP-toernooi in Toronto bereikt. Op zijn verjaardag had de als tweede geplaatste en inmiddels 33-jarige Zwitser een flinke kluif aan David Ferrer (5), maar hij kwam wel als winnaar uit de strijd: 6-3, 4-6 en 6-3.

Feliciano López zorgde op het Canadese hardcourt opnieuw voor een verrassing. De Spanjaard schakelde thuisfavoriet Milos Raonic (6) uit. Het werd 6-4, 6-7 (5) en 6-3. Een ronde eerder was Lopez de als vierde geplaatste Tomas Berdych al de baas.

López en Federer treffen elkaar in de halve finale. Grigor Dimitrov en Jo-Wilfried Tsonga strijden om de andere finaleplek.

Van der Vaart blijft aanvoerder HSV

Rafael van der Vaart is ook komend seizoen de aanvoerder van Hamburger SV. Dat laat de Bundesligaclub zaterdag weten. Verdediger Johan Djourou wordt tweede aanvoerder.

De 31-jarige Van der Vaart nam in april 2013 de aanvoerderstaken over van Heiko Westermann. In zijn eerste periode bij HSV, tussen 2005 en 2008, was hij eveneens de officiële leider van de ploeg. De geboren Heemskerker droeg de aanvoerdersband in het verleden ook bij Ajax en het Nederlands elftal.

Kostic verruilt Groningen voor Stuttgart

Filip Kostić vertrekt bij FC Groningen en gaat voetballen voor VfB Stuttgart. De twee clubs hebben een akkoord bereikt over een transfer van de Servische aanvaller, meldt Groningen zaterdag. Kostić moet het zelf nog wel eens worden met Stuttgart.

Groningen komt met meer details zodra de transfer is afgerond. Het contract van de 21-jarige buitenspeler liep nog een jaar door.

Kostić kwam twee jaar geleden over van het Servische FK Radnicki. Afgelopen seizoen beleefde de jeugdinternational zijn doorbraak. In 34 duels scoorde hij negen keer en werd hij verkozen tot speler van het jaar in Groningen.

Marathontopper Shobukhova in beroep tegen schorsing

Marathonloopster Liliya Shobukhova legt zich niet neer bij haar tweejarige schorsing. Dat zegt Ihor Shobukhov, trainer en man van de Russische, tegenover Sport-Express

Shobukhova werd eerder dit jaar voor twee jaar geschorst vanwege abnormale waarden in haar bloedpaspoort. De schorsing ging met terugwerkende kracht in januari 2013 in en zou dus duren tot januari 2015.

Alle resultaten van de Russische vanaf oktober 2009 werden geschrapt. Daardoor moest ze onder meer drie zeges in de marathon van Chicago en één overwinning in Londen inleveren. Dat kostte haar tevens haar tijd van 2:18,20 uur in Chicago 2011, de vierde tijd ooit gelopen.

"We hebben alle documenten voor het CAS klaargemaakt. We gaan niet alleen in beroep tegen de schorsing van twee jaar, maar ook tegen het afnemen van al haar resultaten vanaf oktober 2009", aldus Shobukhov, die ervan overtuigd is dat zijn vrouw geen verboden middelen tot zich heeft genomen.

Olieboringen Rusland sanctievrij

De VS legt Rusland fanatiek sancties op. Echter op het gebied van oliewinning is daar niets van te merken. Het Amerikaanse ExxonMobil werkt nauw samen met het Russische staatsbedrijf Rosneft op de Noordpool en is vandaag met proefboringen gestart. Dit meldt de NOS.

Het Amerikaanse oliebedrijf Exxon investeerde 40 miljard dollar in het vinden van nieuwe oliebronnen. De belangen voor de Amerikaan zijn groot omdat de productie van het bedrijf in het tweede kwartaal van dit jaar fors daalde. Met de boringen op de Noordpool zijn 700 miljoen dollar van Exxon gemoeid. Deze oliebronnen moeten die productie weer opvijzelen.

Ook de Russische energiesector heeft grote economische belangen in het exploreren van deze bronnen om economisch inkomstenverlies door de Amerikaanse en Europese sancties te compenseren.

50 minuten aan Civilization: Beyond Earth

Het koloniseren van anderen planeten in het universum staat helaas nog laag op het to-do lijstje van de mensheid. Voor diegene die niet veel langer kunnen wachten is nu Civilization: Beyond Earth in ontwikkeling en ontwikkelaar Firaxis heeft 50 minuten aan gameplay geupload.

In de video leggen ze verschillende dingen uit. Bijvoorbeeld de aliens die op die planeet wonen en hoe ze op jou reageren. Ook laten ze het 'Virtues' systeem zien, wat lijkt op het Social Policy systeem van Civilization 5. Je kunt kiezen uit might, prosperity, knowledge of industry. Of een combinatie van de vier.

Civilizaton: Beyond Earth komt uit op 24 oktober voor Windows, Linux en Mac. 

Ict-problemen VUmc nog niet verholpen

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam kampt zaterdag nog steeds met ict-problemen. Ambulances worden nog altijd naar andere ziekenhuizen gestuurd, zegt een woordvoerder. "We hebben de hele nacht en ochtend doorgewerkt om het probleem op te lossen, daardoor is nu wel een oplossing in zicht."

Door een stroomstoring kampt het ziekenhuis sinds vrijdag met ict-problemen. Artsen en verpleegkundigen kunnen hierdoor niet bij de elektronische patïentgegevens. De website lag er vrijdag ook uit, maar werd later op de dag weer bereikbaar.

De stroom viel vrijdag rond 09.45 uur uit. De storing heeft niet tot ernstige incidenten geleid. Na twee minuten namen noodaggregaten de stroomvoorziening over.

Tot de ict-problemen zijn verholpen worden afspraken met patiënten voor zover mogelijk afgebeld. Ambulances doen het ziekenhuis ook niet aan. "Maar als mensen niet van de storing weten en op eigen kracht met een noodsituatie opeens voor onze deur staan, worden ze natuurlijk wel geholpen. Dan gaan we ze niet wegsturen", legt de woordvoerder uit.

VS werpen weer voedselpakketten af boven Irak

De Verenigde Staten hebben opnieuw voedselpakketten en water gedropt in Irak. Drie vliegtuigen hebben 72 pakketten met daarin 28 duizend maaltijden en bijna 5700 liter water afgeworpen. Dat gebeurde boven een berg waar tienduizenden leden van de yazidi-stam heen zijn gevlucht, meldt het Amerikaanse leger.

De leden van de stam ontvluchtten hun huizen nadat de Islamitische Staat een ultimatum had gesteld. Ze konden zich tot de islam bekeren, een speciale belasting betalen of hun biezen pakken. Deden ze dat niet, dan werden ze gedood.

Ongeveer vijftigduizend yazidi's sloegen vervolgens op de vlucht. Volgens de Verenigde Naties is de helft van hen nog kind. De stamleden, volgers van een eeuwenoude religie, houden zich nu al dagen schuil op de berg. Er is daar geen voedselvoorziening of water.

De vliegtuigen die de dropping uitvoerden werden beschermd door twee straaljagers. Het is de tweede dropping in twee dagen. Vrijdag werd in de vroege ochtend ook al een dropping uitgevoerd. Toen werden achtduizend maaltijden en ruim twintigduizend liter water afgeworpen.

15-jarige jongen in Spanje na val overleden

Een 15-jarige Nederlandse jongen is vrijdagmorgen overleden aan de verwondingen die hij een dag eerder had opgelopen door een val tijdens het bezoek van een kasteel bij de plaats Torroella de Montgrí in de noordoostelijke provincie Gerona.

De jongen viel circa 20 meter naar beneden in een rotsachtig gebied, meldden de autoriteiten vrijdag volgens de Spaanse krant ABC. Het is niet bekend waarom de jongen viel. Hij bezocht samen met zijn vader het kasteel.

Na de val werd de jongen met een helikopter naar een ziekenhuis overgebracht, waar hij een dag later overleed.

'Patiënt met ebola-symptomen in Canada'

Medici van het Brampton-ziekenhuis in Toronto hebben vrijdag (lokale tijd) een man behandeld die opgenomen is met symptomen die aan ebola doen denken. Volgens Canadese media zijn deskundigen er echter nog niet zeker van of het ook daadwerkelijk het dodelijke ebolavirus is.

De man, die grieperige en koortsachtige verschijnselen vertoont, keerde onlangs terug uit Nigeria, waar de noodtoestand uitgeroepen is vanwege het ebolavirus. Voorlopig wordt de man in quarantaine gehouden.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vreest een verergering van de ebola-epidemie in West-Afrika in de komende maanden voordat de ziekte weer verdwijnt.

'Patiënt met ebola-symptomen in Canada'
'Patiënt met ebola-symptomen in Canada' (Foto: ANP)

Weekend vol reggae en muziek van eigen bodem

Liefhebbers van muziek van eigen bodem kunnen zaterdag terecht op Dutch Valley in recreatiegebied Spaarnwoude. Op de negen podia staan meer dan 95 optredens gepland van onder anderen Frans Bauer, Jan Smit, Gerard Joling, Ilse DeLange, The Opposites, Kraantje Pappie en The Party Animals.

Dutch Valley vindt voor de vierde keer plaats en biedt plek aan zo'n 40.000 bezoekers. De podia hebben allemaal een ander thema. Zo heb je naast de mainstage onder meer de rockstage, mega piraten stage, hiphop en 80's and 90's. Het festival begint om 13.00 uur en duurt tot 23.00 uur.

Op de nieuwe locatie landgoed Velder in het Brabantse Liempde viert Reggae Sundance dit weekend zijn 15e jubileum. Op zaterdag vindt daarom een bijzonder 2,5 uur durend concert plaats van het beroemde Britse Royal Philharmonic Orchestra samen met voormalig UB40-leden Ali Campbell en Astro Wilson en de Jamaicaanse reggaezangers John Holt en Luciano.

Vanaf vrijdag konden bezoekers al terecht op de camping en het festivalterrein biedt zaterdag en zondag verder optredens van onder anderen Shaggy, Beenieman& Zagga Zaw Band en Tanya Stephens& Royal Roots Band. Voor het eerst is er dit jaar een tweede podium met onder meer drum& bass. Reggae Sundance staat bekend als een van de meest toonaangevende openluchtreggaefestivals dat liefhebbers uit binnen- en buitenland trekt. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Weekend vol reggae en muziek van eigen bodem
Weekend vol reggae en muziek van eigen bodem (Foto: ANP)

Beschietingen Israël en Hamas 's nachts voortgezet

De beschietingen tussen Israël en Hamas zijn vrijdagnacht doorgegaan. Het Israëlische leger stelt meer dan twintig doelen te hebben getroffen terwijl militanten vanuit de Gazastrook raketten richting Israël bleven afvuren.

Een driedaags bestand liep vrijdag af zonder dat de partijen dichter bij elkaar waren gekomen. Na raketbeschietingen vanuit de Gazastrook, waarbij twee mensen gewond raakten, hervatte Israël de aanvallen op Gaza. Daarbij kwamen vrijdag al zeker vijf Palestijnen om het leven, onder wie drie kinderen.

De nieuwe gevechten zijn een klap voor de door Egypte ondernomen poging om de partijen tot een langer staakt-het-vuren te brengen. Hamas gaf aan verder te willen praten, maar Israël weigert te onderhandelen zolang het onder vuur ligt.

Sinds het begin van het offensief, dat een maand geleden begon, zijn zeker negentienhonderd Palestijnen om het leven gekomen en bijna tienduizend gewond geraakt. Aan Israëlische zijde sneuvelden afgelopen maand 67 personen, onder wie drie burgers.

Sollicitanten woedend om gynaecologische test

Vrouwen op zoek naar een baan in het onderwijs in de Braziliaanse deelstaat São Paulo zijn furieus dat zij verplicht een gynaecologische test moeten ondergaan om in aanmerking voor werk te komen. Als alternatief kunnen dames een briefje van de arts inleveren waarin staat dat zij geen seks hebben gehad, maar ook dit vinden de activisten niet kunnen.

De ingangseisen zijn bedoeld om uit te sluiten dat de vrouwen bepaalde vormen van kanker of andere ziekten hebben. Hiervoor moet een gynaecoloog een uitstrijkje maken. Tot kort geleden moest ook de baarmoedermond worden onderzocht. De test is niet nodig als vrouwen maagd zijn, maar dit moet dan wel door een arts worden vastgesteld.

De tests zijn sinds 2012 verplicht. Vrouwen die docent willen worden moeten aantonen dat zij in goede gezondheid verkeren en waarschijnlijk niet langdurig ziek zullen zijn.

Vrouwenrechtenactivisten en een groep advocaten hebben zich tegen de tests gekeerd. Zij zeggen tegen voorwaarden te zijn die de privacy van vrouwen schendt. São Paulo beweert dat de tests de volksgezondheid verbeteren.

Vorig jaar ontstond in de deelstaat Bahia een rel toen vrouwelijke sollicitanten bij de politie werd gevraagd een gynaecologische test te ondergaan. De regering reageerde op de onvrede door de tests te schrappen.

'Gegevens niet veilig op site OV-chipkaart'

Reisgegevens en persoonlijke data worden niet veilig opgeslagen op de site van de OV-chipkaart. Door een technisch probleem kunnen de gegevens zichtbaar zijn voor anderen en deels worden gewijzigd, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

Door een account aan te maken op de site ov-chipkaart.nl kunnen reizigers hun transactiegegevens zien en hun saldo verhogen. Meer dan twee miljoen reizigers hebben er een account. Het lek kwam volgens de krant aan het licht toen een kaarthouder onlangs een nieuw account aanmaakte. Onbedoeld kreeg hij zicht op de reisgegevens van twee andere kaarthouders.

Het ging om een anonieme kaarthouder en een man uit Arnhem. Van de Arnhemmer waren ook zijn adresgegevens, e-mailadres en rekeningnummer zichtbaar. Ook bleek het mogelijk zijn gegevens te wijzigen.

Het bedrijf achter de ov-chipkaart, Trans Link Systems, erkent volgens de krant dat de de nietsvermoedende kaarthouder de gegevens kon inzien en wijzigen. Wel benadrukt het bedrijf dat transactiegegevens niet konden worden gewijzigd.

"De kaarthouder wiens gegevens zichtbaar waren, kon geen financieel nadeel ondervinden", stelt de woordvoerder in de krant. Via de site kunnen kwaadwillenden wellicht niet direct geld van iemands rekening afschrijven, maar de combinatie van naam, rekeningnummer en adresgegevens geeft hen wel andere mogelijkheden waarmee iemand alsnog kan worden gedupeerd.

Het probleem kan zich vaker hebben voorgedaan, al zouden er niet meer klachten zijn binnengekomen. Het bedrijf test momenteel software uit die het probleem moet oplossen. Als dat lukt, wordt het systeem achter de website dinsdag aangepast.

Politie helpt leden bij verlaten motorbende

Wie een criminele motorclub wil verlaten, kan daar straks hulp bij krijgen van de politie. De politie gaat ex-leden bijvoorbeeld een huis aanbieden in een andere gemeente, zegt hoofd operatiën Pim Miltenburg zaterdag in het AD. Hij is bij de politie verantwoordelijk voor de aanpak van criminele motorbendes.

Met de nieuwe aanpak volgt de politie het voorbeeld van Denemarken. Daar wordt al langer hulp geboden bij het verlaten van motorbendes. "We willen ex-leden helpen op een andere plek hun leven opnieuw in te richten", zegt Miltenburg in de krant.

De nieuwe aanpak moet niet alleen de drempel verlagen om een motorbende te verlaten. De politie hoopt op deze manier ook meer informatie over motorclubs als Hells Angels of Satudarah, die bekend staan als gesloten clubs, te vergaren.

Het verlaten van een club als de Hells Angels zou als een doodzonde gelden, waarbij er een reële kans bestaat op geweld en intimidatie. Een nieuwe identiteit zit er voor ex-motorbendeleden echter niet in. Dat wordt alleen bij getuigenbeschermingsprogramma's gedaan en die worden alleen bij zware misdrijven gehanteerd, legt Miltenburg uit in de krant.

Wie een motorbende verlaat moet overigens niet denken dat hij met een schone lei opnieuw kan beginnen. Als een vertrekkend bendelid ergens van verdacht wordt, worden de lopende onderzoeken gewoon voortgezet, waarschuwt Miltenburg in de krant.

Het aantal leden van motorbendes is de afgelopen jaren toegenomen. Een aantal jaar geleden werden mensen nog lid voor het leven, maar tegenwoordig stappen ze volgens Miltenburg vaker over van de ene naar de andere club. Inmiddels zijn zo'n dertienhonderd motorbendeleden bekend bij de politie. Ruim een kwart van hen is de afgelopen twee jaar verdacht geweest van moord, afpersing, geweld of drugshandel.

Week lang minder treinen rond Utrecht

Treinreizigers die komende week Utrecht Centraal aandoen moeten rekening houden met een langere reistijd. Door omvangrijke werkzaamheden rijden er tot volgende week zondag minder treinen, waarschuwen Prorail en NS.

Aan de noordkant van Utrecht Centraal wordt ruim twee kilometer spoor vernieuwd. Bovenleidingen, seinen, dwarsliggers en sporen worden eerst weggehaald en vervolgens opnieuw opgebouwd. Gedurende negen dagen zijn elke dag zo'n vierhonderd mensen aan het werk. De werkzaamheden zijn expres in de zomervakantie gepland om zo min mogelijk reizigers te hinderen.

Dit weekend en volgend weekend rijden er vanaf Breukelen, Woerden en Driebergen-Zeist geen sprinters. Reizigers kunnen gebruik maken van stopbussen. Verder rijden er minder intercity's en sprinters naar Nijmegen, Den Bosch en Utrecht Overvecht en kunnen de rechtstreekse intercity's naar Schiphol niet rijden. Op sommige andere trajecten moeten reizigers een extra overstap maken.

Van maandag tot vrijdag rijden de sprinters naar Woerden niet en rijden er minder treinen naar Den Haag, Geldermalsen en tussen Breukelen en Veenendaal West. Ook gaan er geen rechtstreekse treinen naar Leiden.

De werkzaamheden maken deel uit van een complete vernieuwing van station Utrecht Centraal. In 2017 moet alles klaar zijn. Reizigers moeten dan makkelijker over kunnen stappen en ook de doorstroming van het treinverkeer moet verbeterd zijn.

Rutten benadrukt: "Nieuwe spits nodig"

Fred Rutten is lovend over talent Elvis Manu, maar benadrukt dat er een nieuwe spits nodig is als vervanger van Graziano Pellè. Manu scoorde in de voorronde van de Champions League een knappe goal tegen Besiktas. Het bleek niet voldoende om de volgende ronde te behalen; aan de andere kant scoorde Demba Ba drie keer voor de Turken.

"Ik zie iets in hem", zegt Rutten over Manu tegen het Algemeen Dagblad. "Als je hem ontleedt als speler kom je tot de conclusie dat hij veel kwaliteiten heeft die vereist zijn in het topvoetbal. Hij is snel, heeft scorend vermogen, hij kan een verdediger uitspelen en is fysiek heel sterk. Maar nu stop ik, anders denkt de club straks dat ik geen nieuwe spits meer nodig heb, haha."

Rutten wacht eventueel nieuw spelersmateriaal geduldig af. "Na de transferwindow kan in de Eredivisie straks alles anders zijn. Of mijn handen niet jeuken als het gaat om het binnenhalen van nieuwe spelers? Nee, ik heb mij bij het tekenen van mijn contract geconfirmeerd aan de organisatiestructuur van de club."

"Bij andere clubs waar ik werkte, heb ik wel een stempel gedrukt op dat gebied. Maar hier ben ik niet verantwoordelijk voor het aankoopbeleid, ik geef alleen advies. Niets meer en niets minder", legt de oefenmeester uit.

Feyenoord nam deze zomer afscheid van onder meer Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi, Graziano Pellè en Stefan de Vrij. Vooral de spitspositie die Pellè heeft opengelaten roept veel vragen op in Rotterdam. Mitchell te Vrede en Manu zijn momenteel de voornaamste kandidaten voor een basisplek.

Arctic Sunrise weer terug in Nederland

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise arriveert zaterdag in Nederland. Rond 12.00 uur komt het schip aan in de sluizen van IJmuiden. De ijsbreker heeft bijna een jaar aan de ketting gelegen in de Russische stad Moermansk.

Na aankomst in IJmuiden meert het schip aan bij de kade van de Zuidersluis. Om 14.00 uur vertrekt het weer en vaart het naar Amsterdam. Daar arriveert het zo'n twee uur later en legt het aan bij de Melissapier.

De Arctic Sunrise heeft Rusland vorige week vrijdag verlaten onder leiding van kapitein Daniel Rizzotti. De afgelopen maand heeft Greenpeace herstelreparaties laten uitvoeren zodat het schip op eigen kracht naar Nederland kon varen.

De milieuorganisatie mocht nadat Rusland het schip in beslag had genomen, lange tijd niet bij de Arctic Sunrise. Het schip was daardoor enigszins gehavend.

Eenmaal in Nederland wordt het vijftig meter lange vaartuig uit het water gehaald om volledig te worden hersteld. Daarna wil Greenpeace het schip weer gaan gebruiken voor campagnes.

De Arctic Sunrise werd in september vorig jaar door de Russen geënterd. Daarna werd het schip aan de ketting gelegd in Moermansk. De actie van de Russen volgde op een protest van Greenpeace bij een boorplatform in de Barentszzee.

De bemanning van dertig mannen en vrouwen, onder wie twee Nederlanders, werd opgepakt en zat enige tijd vast op verdenking van piraterij. De bemanningsleden werden vrijgelaten in aanloop naar de Olympische Spelen in Sotsji.

Eto'o heeft voorstel Ajax in beraad

Ajax probeert er serieus werk van te maken om Samuel Eto'o aan te trekken voor komend seizoen. De twee directeuren Mark Overmars en Michael van Kinsbergen hebben deze week in Parijs met de 33-jarige Kameroener gesproken en die zou nu een voorstel van de landskampioen in beraad hebben.

Eto'o, in het verleden onder andere actief voor Barcelona en Internazionale, speelde het afgelopen seizoen nog voor Chelsea, maar is op dit moment transfervrij. Ajax is logischerwijs niet de enige club die de spits zou willen aantrekken, maar Overmars heeft goede hoop dat Eto'o kan worden binnengehaald.

Die hoop wordt ingegeven door het feit dat Eto’o tijdens het gesprek in Parijs steeds enthousiaster raakte en de talentvolle, jonge selectie van de Amsterdammers hem aansprak. Echter kan het salarisplafond wat Ajax heeft ingevoerd nog wel eens roet in het eten gaan gooien.

Teeven spreekt vermeende meineed tegen

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) spreekt tegen dat hij meineed zou hebben gepleegd in de zaak rond de vermoorde kroegbaas Thomas van der Bijl. Dat laat hij vrijdagavond via zijn woordvoerster weten. Hij heeft naar eer en geweten gehandeld, aldus de zegsvrouw.

Teeven zou als officier van justitie hebben gelogen over het dreigingsgevaar voor Van der Bijl die op dat moment getuige was in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Zijn weduwe beweert bovendien dat de staat haar man niet voldoende zou hebben beschermd, terwijl bekend was dat Van der Bijl werd bedreigd.

Acteur Danny Murphy (59) overleden

De Amerikaanse acteur Danny Murphy is overleden. De acteur, die te zien was in films als There's Something About Mary en Kingpin, is op 59-jarige leeftijd gestorven aan kanker. Dat heeft zijn agent bevestigd aan de Amerikaanse entertainmentsite TMZ.

Murphy was vooral bekend door zijn kleine rollen in films van de Farrelly broers, die hij al sinds zijn jeugd kende. De acteur zat in een rolstoel omdat hij na een duikongeluk op 19-jarige leeftijd verlamd raakte aan zijn armen en benen.

Murphy zette zich geregeld in voor acteurs met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Zo richtte de acteur in 2008 een theaterproductiebedrijf op om sterren met beperkingen te helpen.

Young wint sprint in Ronde van Utah

De Amerikaan Eric Young heeft vrijdag de vijfde etappe in de Ronde van Utah gewonnen. De wielrenner van Optum bleef in een lange sprint Jure Kocjan (Smartstop), Kiel Reijnen (UnitedHealthcare) en Robert Wagner (Belkin) voor. Belkin-sprinter Moreno Hofland, die de eerste en derde rit had gewonnen, stapte af met een infectie aan de luchtwegen.

Tom Danielson (Garmin-Sharp) blijft de geletruidrager in de Amerikaanse rittenkoers. Hij heeft 57 seconden voorsprong op nummer twee Chris Horner (Lampre-Merida) en Ben Hermans (BMC). Wilco Kelderman (Belkin) is op de vijfde stek de beste Nederlander. Hij staat op 2.07 minuten achterstand.

De 163 kilometer lange etappe kende slechts een lange klim halverwege. Een kopgroep van zes renners, waarvan Jens Voigt (Trek) en Brent Bookwalter (BMC) de bekendste waren, ging op avontuur maar wegblijven zat er niet in. Op drie kilometer van de streep werden de vluchters ingelopen en was het aan de sprintersploegen.

Jans: "Staan weer mooie spelers op"

Coach Ron Jans was tevreden over het optreden van PEC Zwolle tegen FC Utrecht. De Zwollenaren waren met 2-0 te sterk in de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. PEC Zwolle won in eigen huis dankzij doelpunten van Jesper Drost en invaller Soufian Moro.

Jans genoot van de ontknoping van het openingsduel in de Eredivisie.  "We hebben veel spelers verloren, maar er staan toch weer mooie spelers op. Dat is heel mooi", zei de coach van de winnaar van de Johan Cruijff Schaal tegen FOX Sports.

Jans liet aanwinst Jody Lukoki debuteren. De aanvaller, overgekomen van Ajax, was de aangever bij het doelpunt van Drost. "Jody was erg dreigend en bleef vooral in de eerste helft maar gaan. Hij had een halve assist op de openingstreffer. Daar ben ik erg tevreden over", aldus Jans, die Kamohelo Mokotjo zag vertrekken.

De Zuid-Afrikaan werd na de zege op FC Utrecht in het zonnetje gezet en Jans sprak de middenvelder, die naar FC Twente verkast, nog toe. De trainer denkt dat PEC Zwolle ondanks het vertrek van de sterkhouder weer hoge ogen kan gooien. "We hadden een fantastische voorbereiding. Dit is een groep die in zichzelf wil investeren."

"Iedereen kent zijn rol. Dat is lekker voor een trainer. Eigenlijk hadden we al na twintig minuten op voorsprong moeten komen. In de tweede helft was het duel meer in balans. Gelukkig maakten we toen alsnog het verschil", besluit Jans, die vorig seizoen met PEC Zwolle de KNVB Beker won en eind deze maand tegen Sparta Praag speelt in de Europa League.

Moordverdachte Wiels: politie speelt spelletjes

Elvis K., de man die verdacht wordt de Curaçaose politicus Helmin Wiels te hebben vermoord, zegt dat het Recherche Samenwerkingsteam (RST) 'vieze spelletjes' heeft gespeeld om hem de moord in de schoenen te schuiven. Het RST is een samenwerkingsverband tussen de eilandelijke en Nederlandse politie.

K. deed zijn uitspraak aan het einde van de vijfde en laatste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling in het proces rondom de moord. Tijdens zijn ruim tien minuten durende slotpleidooi liet hij de rechter een foto zien die door de RST zou zijn gemaakt tijdens zijn gevangenschap en die later in verschillende Curaçaose kranten werd gepubliceerd. Ook zouden politieagenten seksueel getinte foto's van hem met andere vrouwen aan zijn eigen vrouw hebben laten zien.

K. zou de fatale kogels vorig jaar mei hebben afgevuurd waardoor Wiels om het leven kwam. Tijdens de eerste zittingsdag werd levenslang tegen hem geëist. Twee andere verdachten hoorden twintig en vijf jaar tegen zich eisen vanwege medeplichtigheid bij de liquidatie. De vierde verdachte, Burney F., werd vrijdagochtend vrijgelaten nadat de rechter besloot de behandeling van zijn zaak voor onbepaalde tijd te schorsen.

De uitspraak tegen de overige drie verdachten is op 29 augustus. K. gaf bij de rechter aan niet bij de uitspraak aanwezig te willen zijn. Hij wordt vastgehouden in de gevangenis van Vught in Nederland.

Al honderden kilo's afval van stranden gehaald

Bij de opruimactie van de Nederlandse stranden is na acht dagen al ruim 3300 kilo afval opgehaald. Dat is veel meer dan vorig jaar toen na acht dagen puinruim de tussenstand op achthonderd kilo stond. Dat aantal werd alleen vrijdag al bijna opgehaald met 720 kilo afval, laat initiatiefnemer stichting De Noordzee weten.

De tientallen vrijwilligers van de Beach Cleanup Tour pakken elke dag in augustus ruim tien kilometer strand. Ze lopen zo langzaam van het Zeeuwse Cadzand tot aan Schiermonnikoog. De stranden van Friesland en Groningen aan de vaste wal worden niet schoongemaakt.

Vorig jaar werd in totaal 6.590 kilo afval verzameld. De meest gevonden items zijn stukjes plastic, touwen en netten, peuken, doppen en snoep- en snackverpakkingen.

VS waarschuwen Rusland tegen steunen separatisten

Als Rusland zich blijft mengen in het conflict in Oekraïne zal dit worden gezien als 'een invasie van Oekraïne'. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur Samantha Power vrijdag bij een zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gezegd.

De waarschuwing volgt op schattingen van de NAVO dat Rusland zo'n twintigduizend militairen langs de grens met Oekraïne heeft samengetrokken. Power zei dat als Rusland hulp wil leveren aan de separatisten dit via neutrale internationale organisaties moet gebeuren.

"De humanitaire situatie moet worden aangepakt, maar niet door degenen die haar hebben veroorzaakt", aldus Power. "Verdere unilaterale bemoeienis van Moskou met Oekraïne, inclusief die onder de dekmantel van noodhulp, zal worden gezien als een invasie van Oekraïne."

De VS en de Europese Unie betichten Rusland ervan de rebellen in oosten van Oekraïne te steunen. Moskou ontkent dit. Volgens de Amerikaanse regering is het raketsysteem waarmee het toestel van Malaysia Airlines op 17 juli uit de lucht geschoten werd afkomstig uit Rusland.

Phelps verslagen op één honderdste seconde

Michael Phelps liet vrijdag op het nationaal kampioenschap in Irvine tijdens de heats van de 100 meter vlinderslag nog de beste wereldjaarprestatie noteren, in de finale kon hij het niet afmaken. Tom Shields was de veelvoudig olympisch kampioen met één honderdste van een seconde de baas: 51,29 om 51,30.

Voor Shields was het de tweede nationale titel uit zijn loopbaan, nadat hij twee dagen eerder al de 200 meter vlinderslag won. Dankzij zijn tweede plek wordt Phelps wel geselecteerd voor de Pan-Pacifische kampioenschappen, voor de Amerikanen het grootste internationale toernooi van het jaar.

Blij met zijn selectie was Phelps niet. "Ik ben iemand die er niet tegen kan om te verliezen. Dit blijft me het komende jaar zeker bij." Bob Bowman, al vele jaren de coach van Phelps, was verre van tevreden: "Hij is nog lang niet terug, dit was eigenlijk gewoon heel slecht." Volgens de coach leek Phelps nerveus, wellicht om het nationale team voor de Pan Pacs te halen. "Maar de laatste keer dat ik hem zenuwachtig heb gezien om een nationaal team te halen was voor de trials van de Spelen in Sydney, in 2000, toen hij vijftien jaar jong was."

Phelps voelde zich vooral niet zichzelf, zo zei de legendarische zwemmer. "Normaal ben ik helemaal ontspannen en ben ik volledig klaar om de racen, dat voelde ik vandaag niet. Waarschijnlijk komt het doordat ik gewoon even niet meer gewend ben om met zo'n vorm en zo'n gevoel een competitie in te gaan. Normaal gesproken kan ik terugkijken en zeggen dat ik er alles aan heb gedaan, maar nu ik anderhalf jaar weg ben geweest gaat dat gewoon niet. Wellicht heb ik niet zo hard getraind als ik had moeten doen, en dat laat zich nu zien."

Oekraïense militairen gearresteerd in Rusland

In de Zuid-Russische provincie Rostov zijn vrijdag vijf Oekraïense legerofficieren gearresteerd. Dat heeft het hof van Krasnosoelinski bekendgemaakt, meldt het Russische persbureau ITAR-TASS. De militairen worden verdacht van oorlogsmisdaden en het aanvallen van Russisch grondgebied.

Over de identiteit van de arrestanten is niets bekend. De militairen zeggen volgens de BBC onschuldig te zijn.

Het hoofd van de Russische grensbewaking in Rostov, Vasili Malajev, zei maandag dat honderden Oekraïense militairen de grens met Rusland waren overgestoken. Volgens Malajev gaat het om overgelopen soldaten. Het Oekraïense leger stelde dat de militairen de grens over vluchtten omdat ze werden beschoten door rebellen en door hun munitie heen waren.

OVSE bezorgd over humanitaire situatie Loehansk

De humanitaire situatie in de Oekraïense stad Loehansk verslechtert met de dag. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) vrijdag gemeld. De stad wordt iedere dag tussen 02.00 en 04.00 uur vrijwel onophoudelijk beschoten.

De OVSE interviewde een twintigtal ontheemde mensen in Loehansk. Zij zeiden dat elektriciteit, stromend water en telefoonverbindingen niet meer werken in de stad. Vrijwel alle winkels hebben hun deuren gesloten en er is een schrijnend tekort aan tal van producten, waaronder drinkwater.

Daarnaast begraven mensen lichamen van overledenen in hun tuinen, omdat alle begrafenisondernemers de benen hebben genomen. Het openbaar vervoer ligt stil en er rijden nog maar een paar ambulances.

Loehansk is de hoofdstad van de eenzijdig door de separatisten uitgeroepen Volksrepubliek Loehansk. Het Oekraïense leger is bezig met een antiterreuroperatie om de rebellen uit de door hen bezette steden te verdrijven. Bij het conflict zijn volgens de Verenigde Naties al zeker 1543 mensen om het leven gekomen.

Tieners gewond bij bootongeluk Friesland

Twee jongens van 12 en 16 jaar uit het Gelderse Scherpenzeel zijn vrijdagmiddag gewond geraakt. De tieners zaten op een rubberen band die werd voortgetrokken door een speedboot toen ze door een stuurfout op een andere boot knalden. Dat meldt de politie.

Het jongste slachtoffer raakte zwaargewond aan zijn hoofd. De 16-jarige jongen, wiens vader de schipper was, liep verwondingen op aan kaak en ribben. Volgens de politie had de 42-jarige bestuurder een verkeerde inschatting gemaakt.

Het ongeluk gebeurde bij het Friese Heegermeer. De politie doet onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeluk.

Luiten in toptien US PGA Championship

Golfer Joost Luiten heeft zich ook op de tweede dag van het US PGA Championship laten zien. De Bleiswijker sloeg vijf birdies en drie bogeys en dat leverde hem een ronde van 69 slagen, twee minder dan het baangemiddelde, op. Na twee rondes staat de Nederlander op een score van -5, goed voor een gedeelde negende plek.

Met zijn score haalt Luiten ruimschoots de cut, die op +1 lag. Na een prima resultaat bij de Masters in april waar hij 26e werd, was Luiten er bij de US Open en The Open niet bij in het weekeinde.

Rory McIlroy staat voorlopig aan de leiding op de baan van de Valhalla Golf Club. De Noord-Ier ging vrijdag rond in 67 slagen en heeft een totaalscore van -9 na twee dagen. Jason Day en Jim Furyk volgen op één slag van McIlroy.

Dimitrov klopt Anderson in slijtageslag

Grigor Dimitrov heeft vrijdag de halve finale van het masterstoernooi in Toronto bereikt. De Bulgaarse nummer zeven van de plaatsingslijst had net geen drie uur nodig om zich van Kevin Anderson te ontdoen. Op weg naar de 5-7, 7-5 en 7-6 (6) eindstand werkte Dimitrov twee matchpunten weg.

Eerder op de dag schakelde Jo-Wilfried Tsonga verrassend Andy Murray uit. De als dertiende geplaatste Fransman won de eerste set van de Schot (8). Die kwam daarna terug, maar in de beslissende set stond Tsonga er vervolgens gewoon: 7-6 (5), 4-6 en 6-4. De Fransman is de volgende tegenstander van Dimitrov.

Evenement: CityRock, Leeuwarden

Gisteren vond voor het eerst het CityRock festival in Leeuwarden plaats. Dekatophetspek was erbij en kwam terug met het volgende verslag.

Gisteren vond voor de eerste keer het CityRock festival plaats op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. De metalliefhebber wist in de afgelopen jaren het stadsplein al te vinden vanwege het Into the Grave festival en na een drietal zeer geslaagde edities besloot de organisatie er een dag aan vast te plakken. Om onderscheid te kunnen maken kreeg het nieuwe festival de naam CityRock. Waar we bij Into the Grave alle uithoeken van het metalgenre kunnen horen is CityRock op een wat breder publiek gericht. Zo'n dikke 2000 bezoekers waren dan ook getuige van een zeer gevarieerd programma waarbij er voor elke muziekliefhebber wel wat te horen was.

Dopingschandaal rond voetbalcub Spakenburg

Voetbalclub SV Spakenburg heeft in het seizoen 2011/12 de titel in de Topklasse Zaterdag gepakt met behulp van verboden middelen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad, die twee anonieme spelers hebben ondervraagd over de praktijken bij de club.

Volgens de twee spelers gebruikte het grootste deel van de selectie structureel een poeder met de stof methylhexanamine. Dit zit in verscheidene supplementen en staat al sinds 2004 op de internationale dopinglijst. Het middel wordt ook wel CrackV3 genoemd en werd voor de wedstrijden van Spakenburg in bidons met water gemengd. De twee anonieme spelers zeggen dat de meeste basisspelers elke keer een dosering namen, dat iedereen ervan op de hoogte was en dat ook duidelijk werd gezegd dat het om een verboden middel ging.

Tijdens het kampioensjaar werd één van de spelers na een wedstrijd met acute hartklachten afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ging om Ricky van den Bergh, die jarenlang uitkwam in de Eredivisie. Daarin speelde hij onder meer voor Heracles Almelo en ADO Den Haag. "Ik heb slechte herinneringen aan wat ik die dag gedronken heb. Daarna heb ik het ook nooit meer aangeraakt", aldus Van den Bergh.

Volgens het bestuur van SV Spakenburg kwam de medische staf van de club het gebruik eind 2011 al op het spoor. De spelers werd verboden om het middel nog te gebruiken, maar daar werd weinig mee gedaan. Het gebruik ging gewoon door zonder dat de club actie ondernam. Na het seizoen kwam er een nieuwe trainer die, voor zover bekend, het gebruik van het middel grotendeels gestopt heeft. Nadat ook een aantal spelers vertrokken werd het spul nog slechts sporadisch gebruikt. 

De directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, Herman Ram, reageerde verontrust: "Het zou een primeur zijn als dit allemaal waar is. Zoiets is nog nooit gezien bij een Nederlandse voetbalclub. Eventuele betrokkenheid van functionarissen binnen de club zou het zelfs nog een extra dimensie geven." De KNVB zegt het door de Dopingautoriteit ingestelde onderzoek af te wachten. "De tuchtcommissie zal zich hierover buigen als blijkt dat er inderdaad dopingregels zijn overtreden."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.