Braziliaanse kunstenares blij met Nederlandse prijs

De Braziliaanse kunstenares Laura Lima is trots dat ze als eerste Zuid-Amerikaanse de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) heeft gekregen. "Het is bijzonder zo'n prijs te winnen", zegt ze zondagmiddag. "Zeker als je bedenkt dat Nederlanders zo'n grote rol hebben gespeeld in de kunstgeschiedenis."

De kunstenares zegt te zijn beïnvloed door de Hollandse meesters. "Ik speelde al veel met de beroemde Nederlandse landschappen", vertelt de Braziliaanse. In haar werk staat het menselijke gedrag centraal. "Mijn achtergrond is filosofie. Ik vind het interessant hoe mensen reageren en wat ze belangrijk vinden om hun identiteit te vormen."

De 42-jarige Braziliaanse kreeg de prijs zaterdag uitgereikt voor haar oeuvre en haar invloed op andere kunstenaars. "Ik ben een van de jongste winnaars," aldus Lima. Ze maakte ook kunst over leeftijd, waarin ze een visagiste mensen ouder liet maken. Lima maakt onder meer tekeningen, sculpturen en installaties.

De kunstenaar krijgt met de prijs vanaf 26 september een solotentoonsteling in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Wat bezoekers daar te zien krijgen, weet Lima nog niet. "Ik laat me graag inspireren door de omgeving. Zaterdag was mijn eerste ontmoeting met Maastricht, dus ik ga de stad de komende dagen ontdekken."

Lima hoopt in ieder geval dat het in september warmer is dan nu. "Het is nu te koud om kunst te maken', grapt ze. "Ik hoop dan op mijn slippers te kunnen lopen."

Met de prijs, die sinds 2000 elke twee jaar wordt uitgereikt, won Lima vijftigduizend euro. De tentoonstelling duurt tot februari volgend jaar.