Oekraïense militairen steken Russische grens over

Meer dan vierhonderd Oekraïense militairen zijn de grens met Rusland overgestoken. Dat heeft het hoofd van de Russische grensbewaking in de regio Rostov, Vasili Malajev, maandag gezegd. Volgens Malajev gaat het om overgelopen militairen.

Het Oekraïense leger heeft bevestigd dat een deel van een brigade waarschijnlijk de grens is overgestoken, maar stelde dat de militairen hiertoe werden gedwongen doordat ze werden beschoten door rebellen en door hun munitie heen waren.

Malajev zei dat maandag om precies te zijn 438 Oekraïense militairen in Rusland waren aangekomen en dat hun van Russische zijde een veilige doortocht was geboden. Van hen zijn 180 militairen op hun eigen verzoek in bussen teruggebracht naar Oekraïne, aldus Malajev. Het Russische ministerie van defensie was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Van Oekraïense zijde werd een andere lezing gegeven. Leden van de 72e brigade kwamen zwaar onder vuur te liggen van separatisten, zei legerwoordvoerder Oleksij Dmitrasjkovski. De beschietingen, waarbij de rebellen tanks, mortieren, artillerie en raketwerpers gebruikten, duurden vier uur. De brigade werd uiteindelijk gedwongen zich in twee groepen te splitsen, aldus Dmitrasjkovski. Een van de groepen zou door haar munitie heen zijn geraakt, haar positie hebben verlaten en aan de Russische kant van de grens terecht zijn gekomen.

Het Russische persbureau Interfax meldde maandag dat de Russische luchtmacht deze week oefeningen houdt in het midden en westen van het land. De oefeningen duren van maandag tot en met vrijdag en er zijn meer dan honderd gevechtsvliegtuigen en -helikopters bij betrokken, zo werd gezegd. Het bericht kan de angst doen aanwakkeren dat Rusland zich erop voorbereidt een militaire vuist te maken in Oekraïne.